Az EKF év indulására készül a Művészetek Háza Veszprém is

Veszprém és a Bakony-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz 2023-ban. A kulturális eseménysorozat számos képzőművészeti programját a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával a Művészetek Háza Veszprém valósítja meg.

Az Európa Kulturális Fővárosa évadok sajátossága, hogy a címet elnyerő város saját kulturális eseményekkel mutatkozhat be, és lehetőséget biztosít arra is, hogy nemzetközi színtéren ismert alkotókkal is megismerkedhessenek az odalátogatók. A jövő évi EKF programok a Veszprém – Bakony – Balaton régióhoz kötődnek.

„A VEB2023 EKF képzőművészeti koncepciója minden korosztályt és minden képzőművészeti irányra nyitott érdeklődőt vár. Innovatív tárlatokat tervezünk újfajta terekben – hogy a fiatalabb generációk is örömmel jöjjenek; nagy klasszikusok mutatkoznak be a bevált értékek híveinek; a friss szemléletű hazai és külföldi művészek pedig AIR programban készülő alkotásaikat mutatják meg a képzőművészetek ínyenceinek.” – mondta a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója. Markovits Alíz emlékeztetett arra, hogy a veszprémi események egyik kiemelt megvalósítója a Művészetek Háza Veszprém, amely már idén, a „főpróba” évében is izgalmas eseményeket, kiállításokat hozott a városba. „A célunk az, hogy Veszprém képzőművészeti zsongása ne csak 2023-ban vonzza a hazai és külföldi közönséget, hanem programunk évtizedekre erősítse meg és tegye láthatóvá a régióban meglévő, vagy most felszínre kerülő képzőművészeti értékeket.”

A veszprémi várban található kulturális intézmény 2023-ra ötven kiállítással, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozással, előadással, tárlatvezetéssel, harminc workshoppal, hét könyv kiadásával és katalógusok megjelentetésével készül. Az EKF program eredményeként az intézmény bővül is; jövőre megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint az S-stúdió közösségi tér is.

„A Művészetek Háza Veszprém a képzőművészet bemutatása mellett a kortárs irodalom és a művészetpedagógia területén a legaktívabb, de helyt adunk városi közösségek programjainak is. 2023-as eseményeink is ezt reprezentálják majd. Az EKF program hatására gazdagabb programkínálattal jelentkezünk, és több külföldi alkotóval nyílik lehetőségünk együttműködni. A kurátoraink által szervezett programok pedig messzebbre juthatnak Veszprémtől, mint eddig bármikor” – mondta Grászli Bernadett a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

EUROPE ARCHIVE
Thomas Mailaender /F/ és Erik Kessels /NL/ kiállítása. A művészek a régió bolhapiacairól válogatott tárgyak segítségével, a kollektív emlékezet jegyében gyűjtik össze a múlt nyomait.

BALATON EYE – AIR
A Veszprém – Balaton régió természeti környezete a különböző évszakokban, napszakokban és időjárási körülmények között hihetetlenül változatos képet mutat, amelyet a kortárs fotográfia eszközével Noémie Goudall /F/, Dafna Talmour /GB/, Szalontai Ábel, Szabó Dezső és Toroczkai Csaba alkotásain keresztül kiállítások, fotókönyvek és a programban megvalósuló projektek során mutatunk be.

WAYS OF EARTH
A Japan EU-Fest által támogatott pályázat segítségével valósul meg a Bakony – Balaton Geopark közreműködésével Néma Júlia projektje, amely a különféle helyi agyagok és nyersanyagok kutatására és felhasználására építő magas hőfokú fatüzes kerámiakészítést állítja a középpontba.

STREET ART
Italo Calvino gondolataiból kiindulva a város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója. A VEB 2023 támogatásával a Művészetek Háza Veszprém, a város történeti örökségét kutatva, a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló projektet szervez. A meghatározott tematika szerint a művészek és művészcsoportok számára kiírt nyílt pályázati felhívás célja olyan hosszú távon fennmaradó művészeti értékek létrehozása, amelyek turisztikai attrakcióként járulnak hozzá a város ismertségének növeléséhez.

NEMZETKÖZI ÉKSZERBIENNÁLÉ VESZPRÉM
A Művészetek Háza Veszprém 2022-2023-ban még változatosabbá teszi kiállítási palettáját. Új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. A kortárs ékszertervezés legfrissebb eredményeit nagyszabású tárlaton ismerhetik meg az érdeklődők.

A lelki egészség megőrzését célzó CSENDNAPOK programsor a 14. évéhez érkezik, amely keretében művészetterápiás foglalkozások, csendséta, erdőmerülés, zenés, irodalmi és táncos programok, beszélgetések során dolgozhatják fel a látogatók a csend és a belső egyensúly témáját.

A közösségépítés területén kiemelt projekt a Veszprémi Vizuális Műhely /W:I:M/ művészetpedagógiai programjának fejlesztése és az argentin tangó zene- és tánckultúrájának megismertetése különböző művészeti ágak találkozásán keresztül.

Az irodalmi programkínálat a Veszprém testvérvárosaiban élő alkotók bemutatása mellett a tehetséggondozás keretében a régióhoz kötődő első kötetes szerzők tevékenységét is támogatja.

A Művészetek Háza Veszprém nemcsak az alkotások befogadására ösztönzi a vendégeit, hanem megismerésre és alkotásra is sarkallja őket. Ezt a célt szolgálja a számtalan művészetterápiás foglalkozás, beszélgetés, tárlatvezetés és workshop. Ezen a területen most szintet lép az intézmény, hiszen 2023-ban megnyílik a f|x|r MÉDIALABOR ÉS KIÁLLÍTÓHELY, ahol a multimédia szinte összes kurrens ágazata megjelenik (VR rajz, fotó, 3D nyomtatás, Touch Designer, Unity, kreatív programozás, mesterséges intelligencia), és ki is próbálható kezdőknek és középhaladóknak workshopok, haladóknak pedig mesterkurzusok formájában.

A VEB 2023 projekt számos látogatóbarát fejlesztéssel, turisztikai audit programmal, a nemzetközi önkéntesség és ifjúságfejlesztés támogatásával is hozzájárul a megújuló intézményi programkínálat sikeres megvalósításához.

A MAGYAR KULTÚRA HETE RENDEZVÉNYSOROZAT ESEMÉNYEI AZ EKF NYITÓHETÉBEN:

KÖNYVBEMUTATÓ / első kötetes szerzők bemutatkozása sorozatban
Dubniczay-palota / Tegulárium

  1. 01.16. / hétfő/17 óra
    Somogyi Csaba: Variációk egy naprendszerre / kötetbemutató

TEGULARIUM / új állandó kiállítás megnyitása
Dubniczay-palota / Tegularium
Megnyitó: 2023.01.17. /kedd/.17.00
Megtekinthető: 2023.01.18. – 2023.12.31.

BALATON RETRO – REKLÁM ÉS PROPAGANDA AZ IDEÁLIS NYARALÁS SZOLGÁLATÁBAN
Dubniczay-palota / Várgaléria, Magtár
Megnyitó: 2023.01.17. /kedd/ 18.00
Megtekinthető: 2023.01.18. – 2023.03.05.

VÁRNAI GYULA VÉDŐBESZÉD című ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSA
Csikász Galéria
Megnyitó: 2023.01.18. /szerda/ 18.00
Megtekinthető: 2023.01. 19. – 2023.02. 19.

GLASS FOCUS CSOPORTOS KORTÁRS NEMZETKÖZI ÜVEGMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS
Dubniczay-palota / D1.
Megnyitó: 2023.01.19. /csütörtök/ 18.00
Megtekinthető:2023.01.20. – 2023.04.16.

ART COLLECTORS’ DAY/ MŰGYŰJTŐK NAPJA / 2023. 01.20.
KULTUR.KONTAKT.KONKRET Carl-Jürgen Schroth műgyűjteményéből
Dubniczay-palota, I. emelet
Megnyitó: 2023.01.20. /péntek/ 16.00
Megtekinthető: 2023.01.21. – 2023.03.05.

CENTURY. idee bauhaus. 2023.01.21. – 2023.02.26.
Dubniczay–palota, D2.
Megnyitó: 2023.01.20. /péntek/ 16.00
Megtekinthető: 2023.01.21. – 2023.03.05.

FÓKUSZBAN A NŐI ALKOTÓK, Válogatás a Vass László Gyűjtemény anyagából
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Megnyitó: 2023. 01.20. /péntek/ 18.00
Megtekinthető 2023. 01. 21. – 2023. 05.28.

VASS CIPŐTÁR – cipőtörténeti állandó kiállítás, Válogatás a Vass László Gyűjtemény anyagából


Kapcsolódó

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint dupl
Elolvasom

Humán eredetű szennyezések a Balatonban – tudományos konferencián vizsgálták a kérdést

Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-RE
Elolvasom

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

A Veszprémi Petőfi Színház hetedik alkalommal rendezi meg az operettfesztivált. - - Június 20-23. köz
Elolvasom