Az otthoni wellness legújabb trendjei: hogyan pihenjünk hatékonyabban?

Az otthoni wellness legújabb trendjei: hogyan pihenjünk hatékonyabban?

Manapság már nemcsak a felső tízezernek jár a wellness: amilyen gyorsan változik a világ, a körülmények, és amilyen sokat és nagy tempóban pörgünk nap mint nap, érthető, hogy a hétköznapi embereknek is igényük lett a teljeskörű pihenésre. A „well-ness” azaz a „jól-lét” egy trendfogalom, mely már 70 éve létezik a köztudatban: az 1950-es évek Amerikájából indult útjára, magát a kifejezést pedig Dr. Halbert L. Dunn orvosnak köszönhetjük. 

Sokan a wellness-szállodák szolgáltatásait értik ezalatt, ám napjainkban már jóval több lehetőség áll a rendelkezésünkre: akár otthonunk nyugodt légkörébe is becsempészhetjük ezt a hangulatot és a hozzá tartozó gyakorlatokat. Az otthoni wellness több okból is remek választás. Nemcsak, hogy fillérekből megoldhatjuk a testi-lelki feltöltődést, de még az utazással, szobafoglalással járó szervezkedést is megspórolhatjuk vele. Egy-egy napon a mindennapos főzést helyettesíthetjük ételrendeléssel, a takarítást pedig letudhatjuk előre, hogy semmi másra ne legyen gondunk, és egy tiszta, kellemes környezetben frissülhessünk fel, akár egy egész napot is a pihenésre szánva.

Nézzük, hogy melyek azok a wellness-trendek, amelyeket manapság egyre többen vetnek be a saját otthonukban!

Arcjóga a fiatal bőrért

Az arcjóga egyre népszerűbbé válik a szépségápolás és a wellness területén is, ráadásul egy kis utánajárás árán magunk is könnyedén elsajátíthatjuk a szükséges lépéseket. A gyakorlatok célja az arcbőr feszességének és rugalmasságának növelése, a változást pedig egy-két hét után magunk is tapasztalhatjuk! A különböző masszázstechnikák, mimikai tornák és nyújtógyakorlatok enyhítik a stresszt, serkentik a vérkeringést és frissítik az arcbőrt. Kifejezetten az arcbőrre kifejlesztett krémekkel, feszesítő készítményekkel tovább növelhetjük a gyakorlatsor hatékonyságát!

Illóolajok a nyugodt idegrendszerért

Az illóolajok régóta ismertek a stressz szabályozásában, népszerűségük azonban nem csökken – esetleg az változik, hogy mi számít éppen slágerillatnak. Míg egykor a legtöbben a levendulát és a kamillát alkalmazták ilyen célra, ma már többen nyúlnak a bergamottért, a vetiverért vagy éppen a kannabiszolajért. Míg az előbbiek relaxáló, nyugató hatásukról ismertek, addig ez utóbbi segíti az oxidatív stressz csökkentését. Emellett ráadásul gyulladásgátló és feszültségoldó hatásáról is ismert. Az otthoni wellnessben ezeket az illóolajokat nyugodt szívvel használhatjuk aromaterápiás készülékekben vagy akár a fürdővízhez adva.

Digitális detox az újraindulásért

Az állandó digitális környezet sokkal feszültebbé tesz minket, mint azt gondolnánk. Szinte állandó készenlétben vagyunk akaratunk ellenére is, sőt, már szinte függünk az információktól és a telekommunikációs eszközöktől. A digitális detox az otthoni wellness egyik kulcsfontosságú eleme lehet: hozzájárul az elmélyüléshez, a lelassuláshoz, és ahhoz, hogy megpróbáljunk hosszú idő után ismét a pillanatban élni, azt megtapasztalni. Ennek köszönhetően számtalan felesleges információtól és ingertől kímélhetjük meg magunkat.

Válasszunk ki egy időszakot naponta vagy hetente – vagy akár egy egész hétvégét! – amikor teljesen kikapcsoljuk a telefont és más digitális eszközöket. Ez idő alatt engedjük át magunkat a teljes csendnek és nyugalomnak, hogy az elménk és a testünk végre pihenjen kicsit ezen a szinten is!

Meditáció a mentális egészségért

A meditáció egyre elterjedtebb a nyugati világban is, és az otthoni wellness részeként is egyre gyakrabban alkalmazzák. A rendszeres meditáció segíthet csökkenteni a stresszt, növelni a koncentrációt és erősíteni a mentális rugalmasságot – ezzel pedig sokkal könnyebben vehetjük a hétköznapok akadályait! Keressük egy kényelmes, nyugalmas helyet az otthonunkban, ahol zavartalanul megtanulhatunk néhány meditációs technikát. Használjunk hozzá illóolajos párologtatást, gyertyákat, füstölőt, és rakjunk be meditációs zenéket.

Az otthoni wellness a test és a lélek gondozásának fontos része, különösen ezekben a mindig rohanó hétköznapokban. Az arcjóga gyakorlása, a levendula- vagy éppen a kannabiszolaj használata, a rendszeres digitális detox és a meditáció lehetővé teszik, hogy igazán kipihenhessük magunkat akár otthoni környezetben is. Ha időt szánunk magunkra, nemcsak a testünk, de hosszabb távon a lelkünk is meg fogja hálálni!

Kapcsolódó

Havazás és ónos eső is várható a napokban

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, több helyen kiadós csapadékmennyiség zúdulhat le. Az ország nagy rés
Elolvasom

Miért előnyös a diákok számára a gyermekközpontú kéttannyelvű oktatás?

A Nemzeti Alaptantervet és a Cambridge angol kerettantervet ötvöző oktatás nagyszerű lehetőséget kínál a ma
Elolvasom

Milyen autót lehet lízingelni?

Az autólízing egy igazán kedvező megoldás arra, hogy minél hamarabb használatba tudjuk venni álmaink járműv
Elolvasom