Európa legnagyobb borászati versenyén nyert aranyérmet a Folly

Európa legnagyobb borászati versenyén nyert aranyérmet a Folly

Friss levegő, zöldellő természet, üdeség, csend… Ajándék, amire a mai zaklatott, rohanó, zakatoló világban a legtöbben kimondva és kimondatlanul vágynak. Ajándék, ami akár kortyok formájában is megtapasztalható. A Folly Arborétum és Borászat eddig is híres volt arról, hogy a szőlőtőkéket tisztelettel, odaadással kezelte, mint a természet egységének egy darabját. Ám most (már) két újabb aranyérem is bizonyítékként szolgál mindarra, hogy amit az üvegek rejtenek, az maga a nagybetűs élet. Mi csillan meg az aranyérmek mögött?

Könnycseppek, vagy esetleg csak a szőlőszemekről lecseppenő pára? Bármelyik lehet, és mégis, leginkább mindkettő. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn 400 tagú zsűri értékelte az asztalaikra letett borokat. 400 ember, 400 hozzáértő, 400 szakmabeli. Óriási szám. Az is óriási, ha a több száz ember végül egybehangzó döntéssel értékel egy borfajtát. Márpedig idén pontosan ez történt.

A zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legek közé választotta. A legjobbak közé. Ráadásul nem ez az első alkalom, amikor a szakértők együttesen határoznak az elismerés mellett.

Na, de nézzük meg közelebbről a versenyzőket! Önmagában a 400 fő is meghökkentő szám, de akkor még nem kerültek szóba azok a borok, amik egytől egyig a figyelemért, és igen, az aranyéremért küzdöttek. 14 ezer bor. 14 ezer különböző ízvilág, 14 ezer palackba zárt hozzáállás, 14 ezer nagyon más élet. És igen, a 14 ezer palack közül aranyéremmel díjazta a szakmai zsűri a 2022-es Kéknyelűt és a 2022-es Cédrus Cuvée-t.

Fotó: Talabér Géza

Mi történik a Folly Arborétumban?

A Folly Arborétum nem pusztán különleges cédrusok, ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly család története. Történet hitről, kitartásról, tradícióról, ami immár több, mint egy évszázada generációkról generációkra száll. Az arborétum szomszédságában található birtokokon mintegy 10 hektáron zajlik a munka.

Az arborétumról való gondoskodás örökség, egy mai szóval élve „feladat”, ami valójában mégsem feladat, még csak nem is kötelesség, vagy „muszáj”, hanem hivatás, elhivatottság. Ugyanez a szellemiség vezérli a szőlőtőkék ápolását, a borok elkészítését, az anyaföld gondozását. Nem is lehetne ez másképpen, mivel a Folly borok jellegzetes karaktere többek között ennek a szív-lélek fűszernek köszönhető, amit úgy nevezünk: szeretet. A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes fajták hordós érleléssel nyerik el végső jellegüket. Vagyis itt nem pusztán lelkesedésről beszélhetünk, bár az is adott, hanem komoly hozzáértésről, ami minden egyes szőlőfajta esetében megmutatkozik.

Az aszály pusztít vagy táplál?

A tavalyi év nem dúskált csapadékban, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a típusú klímaváltozás nemcsak átmeneti. Mindenesetre laikusként az emberek többsége úgy gondolná, hogy az aszály pusztulást hoz magával. De nem mindig, és nem minden helyzetben! A kéknyelűnek például határozottan kedvezett. Kitűnő érési mutatók, beérett, csodaszép szőlőfürtök – röviden és tömören így jellemezhető a betakarítás.

De hogy alakult a szintén aranyéremmel díjazott Cédrus Cuvée sorsa? Nagy Leopold, a Folly borásza elmondta, hogy ez a fajta a legjobb fekvésű termőterületeken szüretelt olaszrizling és szürkebarát házasságából született. Az aszály ekkor is segítőkezet nyújtott, mivel ennek hála a megszokottnál tovább maradhattak tőkén a fürtök.

Fotó: Pap Emil

Ennyi a siker?

Gazdag termőföld, megfelelő időjárás? Nyilván nem. Ezek is elengedhetetlenek, de a valódi siker mögött kemény munka áll. Izgalom, idegeskedés, aggódás. Aztán komoly fizikai erő, tetemes mennyiségű idő, energia, valamint mindent átható szeretet. Szeretet a szeretett anyaföld iránt, szeretet az ápolt, dédelgetett szőlőfürtök iránt, és szeretet a borkészítés minden egyes stációja iránt. Szeretet, ami minden palack Folly borban megízlelhető.

https://www.folly.hu/webshop/esemeny-jegyek/folly-szolo-workshop-593

Fotó: Pap Emil

Kapcsolódó

Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Beköszöntött a jó idő és ezzel együtt itt a grillezés szezonja, és ha arra vágyunk, hogy a sütés-főzéssel f
Elolvasom

Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

A Karib-szigetek elmaradhatatlan eleme, ha szóba kerül, általában megemlítik a kalózokat is, és egykor olya
Elolvasom

Vacsorázz lazán és stílusosan – Íme néhány tipp a megfizethető vacsoraélményhez

Készen állsz rá, hogy külsőddel is feldobd balatoni vacsorátokat? Ráadásul mindezt úgy teheted meg, hogy mé
Elolvasom