Bakancslistás helyek a Balaton körül – 300 éves berkenyefa, Teleki

Bakancslistás helyek a Balaton körül – 300 éves berkenyefa, Teleki

A fák esetében nem feltétlenül ritka a száz év feletti kor, ám a több évszázados élettartam már igencsak ritkaságszámba megy. Ilyen egyedekre a Balaton északi és déli partján is egyaránt akadnak példák, amelyeket a fajtájuk matuzsálemeiként , a megfelelő köztisztelet övez a környező települések és a kirándulók részéről.

Somogy megyében, a Teleki külterületén fekvő szőlőhegyen áll az a 12 méter magas, 315 cm törzskerületű házi berkenyefa (Sorbus Domestica), amelynek életkorát alsó hangon is 250 évesre saccolják a szakértők. A terület egykor több generáción át a Cseh család birtokában állt, akik tősgyökeres telekinek mondhatók, ám sajnos kevés konkrétum ismert magáról az ültetésről.


Egy 1850 körül keletkezett feljegyzés már megemlékszik “egy jó erőben lévő, felnőtt fáról”. Ezen kívül azonban csak a helybéli idősek emlékezetére és a teleki mendemondákra támaszkodhatunk. Egy helyi legenda szerint Noszlopy Gáspár vonult erre csapatával 1849-ben, a forradalom idején, hogy a komáromi vár védelmére siessen. Az ellenálló, szabad csapat állítólag a berkenyefa alatt pihent meg és gyűjtött erőt a hosszú út további részéhez.


A fát 2012-ben a település önkormányzata szerencsére természetvédelmi oltalom alá helyezte az Ordoszi Napsugár Alapítvány javaslatára. Az ehhez szükséges hivatalos felméréseket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy szakembere végezte. Az apropóból rendezett ünnepség pedig jól illusztrálja mekkora becsben is tartják a falusiak szeretett fájukat.

Fotók: evfaja.hu


Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom