Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza a földtörténeti érdekességeknek. Ennek egy szembeötlő példája a balatonfőkajári pincesor fölé magasodó Somlyó-hegy kvarcfillit kőzete, amely a maga 440 millió évével az egész Dunántúl legrégebbi felszíni kőzetének számít.

A zöldes-barnás formáció a település nyugati határában, annak legmagasabb pontján lelhető fel egy valaha itt működött kőfejtő helyén. A felszínen a geológiai látványosság csak itt látható, ám a mélyben, a rétegek alatt Székesfehérvártól egészen Siófokig húzódik. 440 millió évvel ezelőtt, mikor a kontinensek még egészen másként helyezkedtek el bolygónkon, az egykori Japetus-óceán iszapjából, üledékeiből és vulkanikus törmelékből állt össze ennek a ritka kőzetnek az alapja, amely a földtörténeti korok során rengeteg további átalakuláson ment át.

Fotó: Wikipedia

A nagy nyomás hatására palásodott és átkristályosodott ősi kőzet többnyire muszkovitból áll, de albit, klorit, dolomit, sziderit és agyagásványok is fellelhetők benne. Könnyen morzsolódó anyagában úgynevezett mikroásványok is jelen vannak, olyanok, mint az anatáz, az apatit, a cirkon, a gránát és a turmalin.

Fotó: akovekmeselnek.hu

A kvarcfillit és a Balaton-parti napsütés remek feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez, nem csoda, hogy a falu pincesora is a hegy lábán alakult ki. A kőzetformáció kocsival bajosan vagy szinte egyáltalán nem közelíthető meg, viszont mindössze egy könnyed, 10 perces sétával már vizslathatjuk is róla a Balaton keleti medencéjének gyönyörű panorámáját.


Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom