Bakancslistás helyek a Balaton körül – Egregyi Szent Magdolna-templom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Egregyi Szent Magdolna-templom

Az egykori Egregy település Hévíztől északra fekszik és mára tulajdonképpen a termálfürdőjéről nevezetes település egyik városrészeként tartják számon. Legkiemelkedőbb nevezetessége a temetőben álló, gúlasisakos, Árpád-kori kőtemplom, amely a belvárostól csupán egy félórás sétára található.

Építésének dátuma és körülményei nem ismertek pontosan, első említése egy 1341-ben keltezett oklevélben történt, ám a szakemberek 1230 tájára becsülik az épület keletkezését. A dokumentum szerint a 14. században védőszentje Alexandriai Szent Katalin volt. A török hódoltság idején, sajnos nem egyedülálló módon, jelentősen megrongálódott. Ez az amortizáció a viharos korszak elültével viszont számottevő megújulást hozott magával.


A történelmi kataklizmát követően a falu új házait már délebbre húzták fel, a templomot jelentősen átépítették, köré temető települt. Ebben az időszakban az alsópáhoki egyház filiájaként funkcionált. Megújult külseje kapcsán újra is szentelték, ez alkalommal Szent Magdolnának ajánlották fel, akinek a nevét egészen a mai napig viseli.


Az 1800-as évek során további megújulásokon esett át, melyeket 1912-ben ismét renováció követett. A kissé lelakott toronysisakot 1938-ban állították helyre. Dekoratív diadalívén festett, fonatos motívum díszeleg. A legutolsó állagmegóvásra 2015-ben került sor, így lehet, hogy az összességében majdnem 800 éves templom meglehetősen jó formában van manapság is.


Fotók: funiq.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent István Király Kápolna, Badacsonytomaj

A Badacsony tomaji felén 1965-ig működött a bazaltkitermelés. Az egykori bánya gazdasági épületeinek és mun
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Darvas-tói bauxitlencse, Nyirád

A Bakony dél-nyugati részén fekszik a bájos Nyirád községe Tapolca, Ajka és Sümeg ölelésében, mindegyik vár
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Református templom, Siójut

A déli parton, Siófok járásban fekszik Siójut a Dunántúli-dombság lábánál, a Sió csatorna egykori árterében
Elolvasom