Bakancslistás helyek a Balaton körül – Eötvös Károly kilátó, Szentbékkálla

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Eötvös Károly kilátó, Szentbékkálla

A Káli-medence legverhetetlenebb panorámáját nyújtja az Eötvös Károly kilátó, a 369 méter magas Fekete-hegyen. Az ámulatba ejtő kilátás többek között a Hegyestűből, a tanúhegyek füzéréből és a Szigligeti-öböl karakteres domborulataiból áll össze miközben a végtelennek tetsző Balaton hullámain táncol a napfény és a térség kisebb tavacskái is fel-felcsillannak.

A Fekete-hegy vulkanikus fennsíkjára mocsaras kis állóvízfoszlányok mellett és idilli mezőkön, legelőkön át vezet az út. Az eredetileg 1950-ben bazaltkőből épített kilátót 1978-ban egy vörösfenyőből készült torony váltotta, amely villámcsapás következtében vált életveszélyessé. Végül 2010-ben újították fel az objektumot az eredeti főgerendák felhasználásával. Az Országos Kéktúra útvonala közvetlenül alatta húzódik. Nevét Eötvös Károlyról kapta, akinek “Utazás a Balaton körül” című műve tesz tanúbizonyságot a híres közéleti személyiség vonzalmáról a magyar tenger iránt.

A három szintes építmény tetejéről a Káli-medence egészen festői arca tárul elénk. A legszembeötlőbb természetesen a tanúhegyek sora. A jelenbe kövült geológiai múlt vulkanikus mementói: a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, de felsejlenek a Szent György-hegy és Szigliget ormai is és a Keszthelyi-hegység is elnyúlik a háttérben. A domborulatok mögül bukkan elő a Balaton zöldeskék felülete és végül leghátul Fonyód kettős hegykúpja is halványan előtűnik a víztömeg mögül.

A hegy lábánál apró, szórványos falvak, présházak és tanyák húzódnak. Ez a településszerkezet valószínűleg a Balaton-parttól hátrébb elhelyezkedő, kedvezőtlen lefolyású, vizenyős terület miatt alakulhatott ki.


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Rengeteg kilátó övezi a Balaton környékét és valamilyen módon mindegyik utánozhatatlan, ha másért nem a gyö
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kű-völgy, Dörgicse

Az északi part felett elnyúló, hosszas erdősávban bújik meg Dörgicse a hasonszőrű, többnyire borászatra ber
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szegedy Róza Ház, Badacsony

A Badacsony a Balaton legpopulárisabb kirándulóhelyeinek egyike. Ki ne caplatott volna már fel nagy lihegés
Elolvasom