A borászok már második évben nem külső zsűrivel, hanem saját maguk, vakkóstoláson választották ki azokat az olaszrizlingeket, amelyek fajtajegyeket és frissességet is hordoznak. Kitűnő minőségű nedűket mérettek meg a termelők és borászok.
A borászok elmondták, rajzolódik már a Balatoni borrégió piramis térképe, amelynek alsó helyét, illetve alapját továbbra is a belépő kategóriájú bor, a Balaton Bor foglalja el, amely a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, az első termelői összefogásra épülő bormáka. Ez a bor egyre keresettebb, a vendéglátósok is érdekeltek abban, hogy felvegyék borlapjukra. A Balaton Bor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el: mind több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát, és mind többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, idén összesen 60 ezer palack kerül piacra. A Balaton Bor kifejezetten a Balatoni-borrégió területéről szüretelt olaszrizlingből készülő könnyed, reduktív nedű, és a bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borokat lehet lepalackozni egységes címkével és csavarzárral. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen.