Balaton Bor: Minden, ami Balaton

E
lőkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

A borászok már második évben nem külső zsűrivel, hanem saját maguk, vakkóstoláson választották ki azokat az olaszrizlingeket, amelyek fajtajegyeket és frissességet is hordoznak. Kitűnő minőségű nedűket mérettek meg a termelők és borászok.

A borászok elmondták, rajzolódik már a Balatoni borrégió piramis térképe, amelynek alsó helyét, illetve alapját továbbra is a belépő kategóriájú bor, a Balaton Bor foglalja el, amely a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, az első termelői összefogásra épülő bormáka. Ez a bor egyre keresettebb, a vendéglátósok is érdekeltek abban, hogy felvegyék borlapjukra. A Balaton Bor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el: mind több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát, és mind többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, idén összesen 60 ezer palack kerül piacra. A Balaton Bor kifejezetten a Balatoni-borrégió területéről szüretelt olaszrizlingből készülő könnyed, reduktív nedű, és a bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borokat lehet lepalackozni egységes címkével és csavarzárral. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen.

-A Balaton Bor régiós termék létrehozásával célul tűztük ki az általunk termelt, jó minőségű szőlő kedvező áron történő felvásárlását, ezzel egy minden piaci szereplő számára előnyös termék létrehozását. Hosszú távú cél egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer kiépítése, a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok létrehozása, valamint a tó körüli termőterületek növelése, szögezték le a Balatoni Kör borászai. A Balaton Bor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztronómia felé is. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat, aki legalább 60 palackot igényel, az első tizenkettőt ingyen kapja meg a termelőtől. Az összefogás jegyében a Balaton Bor negyedik évjáratának premierje a budapesti Société bisztróban lesz, május 23-án. A hagyományoknak megfelelően akkor derül ki az is, hogy mely termelők palackozhatják le Balaton Borukat.

Kapcsolódó

Grillpartyval veszi be a Balatont a Zing Burger

Ez a nyár bizony a grillezésről, és a Balatonon töltött hétvégékről fog szólni, tudja ezt jól a Zing Burger
Elolvasom

Újra Gasztrohegy! – Ilyen a tapas a magyar tenger mellett

Forró tapas hétvégére készülnek Badacsonyban a hétvégén! A Gasztrohegyesek most megmutatják, hogyan képzel
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony ki
Elolvasom