Balatongyörökön nádirtás miatt nyomoz a rendőrség

Jelenleg környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt van folyamatban egy büntetőeljárás a Keszthelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán.

Most van az illegális nádirtók szezonja, hiszen ilyenkor kevesen járják a Balatont és nádasait, kisebb a lebukás veszélye. Szerencsére egyre többen figyelnek fel az ilyen természetkárosító tevékenységre és nem hagyják annyiban. Bejelentéseket tesznek, nyilvánossághoz fordulnak. A HírBalatonhoz legutóbb balatongyöröki esetekről érkeztek fotók, információk. Mint kiderült, már folyik az ügyben a nyomozás – olvasható a hirbalaton.hu-n.

Az elmúlt években sokszor a nádaratáshoz vagy a medertisztításhoz kapott engedélyek birtokában végeztek nádirtást egyesek a téli időszakban. Ez köztudottan kárára van a Balatonnak, az élővilágnak, a vízminőségnek. A jelenség elleni küzdelemben egyre fontosabb szerep jut a civileknek, hiszen a hatóság emberei nem lehetnek mindenütt ott, a bejelentéseket azonban kivizsgálják.

Balatongyörökön úgy tűnik, hagyománya van annak, hogy sajátjukként kezelik a tó nádasát. Korábban a györöki nádasban kialakított illegális stéghálózatról írt az oldal. Most több olvasó is arra hívta fel a figyelmet, hogy a balatongyöröki Szép-kilátó alatti, volt Castrum kemping előtti vízterületen évek óta irtják a nádat, tavaly télvégén is munkálkodtak a gépek a mederben. Cölöpös partkialakítás is történt. A tavaly januári és májusi Google-felvételek szerint a védett minősítésű növényzetben két helyen is eltűnt a nádas, partra merőleges sávokban, mintegy 50 méter hosszan és 10-15 m szélességben.

Az illetékes Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság a HírBalaton megkeresésére ezt a választ küldte a napokban:

„Az említett ügyben egy helyi lakos feljelentése alapján környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban a Keszthelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán. Az eset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel további információkat nem áll módunkban adni.”

Mindenki tehet ellene

A téli időszakban engedélyezett a Balatonnál a nádaratás, medertisztítás. Ha bárkiben felmerül a gyanú, hogy nem ilyen tevékenységeknek, hanem nádirtásnak a tanúja, tegyen bejelentést, vagy hívja fel rá a figyelmet.

  • A Balatoni Vízügyi Kirendeltség elérhetőségei: 06-84/311-100, 06-20/985-7825, email: bvk@kdtvizig.hu, cím: 8600 Siófok, Vámház u. 6.
  • A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hívószáma: 1817 vagy  06-84/310-712

Annyi bizonyosan tudható, és minden medertisztítási-, illetve nádaratási engedélyre is vonatkozik, hogy:

  • A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló, 2018. évi CXXXIX. törvény 83. § (1) bekezdése értelmében a tómeder övezetén az élővilágra, a vízminőségre káros befolyással bíró tevékenységet végezni TILOS!
  • A I-III. minőségi osztályú élő nádasban TILOS minden olyan mechanikai beavatkozás, amely a nádas állományát károsítja, vagy a nádas pusztulását eredményezheti!Forrás: hirbalaton.hu

Kapcsolódó

Két zsilipet már fel is újítottak a Balatonnál

A több, mint ötmilliárdos fejlesztés a Balaton vízminőségének javításáért indult két évvel ezelőtt. - -
Elolvasom

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni
Elolvasom

Vidéken Veszprémben a legdrágábbak az albérletek

A lakásbérleti díjak országosan 1,8 százalékkal, a fővárosban 1,4 százalékkal nőttek februárban az egy hó
Elolvasom