Öt társasház kerülhet az aligai magaspart tetejére

Öt társasház kerülhet az aligai magaspart tetejére

A helyi civilek nem igazán repesnek a boldogságtól a frissen napvilágot látott tervek hallatán.

Az Aligaliget gigaberuházás részeként megvalósuló lakóegyüttes december végén kapott építési engedélyt; a társasházak mellett egy rekreációs- és üzemeltetési épület terveit is jóváhagyta a hatóság. Mindez a fejlesztési koncepcióban Aligatetőnek nevezett területen épülhet meg – írja az epiteszforum.hu

Az Aligai Fürdőegyesület hívta fel arra a figyelmet, hogy december végén építési engedélyt kapott a Club Aliga néven ismert gigaberuházás egy újabb üteme. A civil szervezet elnöksége által jegyzett közlemény szerint a balatonvilágosi Rózsa Ferenc utca – Barackos utca – Gagarin lakótelep és a magaspartél által határolt, 292/14 helyrajzi számú területen, a magaspart tetején “öt társasház épülhet 105 lakással, 145 parkolóval. A zárt lakóparkban az épületek hatszintesek (pinceszint + hat emelet), a legmagasabb pontjuk több mint 20 méter magas”, írják. 

A bejegyzésben említik, hogy a területre vonatkozó kiemelt kormányrendelet szállodaépület építésére ad lehetőséget, “ezzel szemben az egyedi beépítést biztosító jogszabályt lakóépületek engedélyezésére használják. A magaspart rézsüzése továbbra is szerepel a tervek között. Környezeti hatástanulmány nem készült”. Azt is hozzáteszik, hogy “a betonmonstrum épületek nem illeszkednek a településképbe, ahol a megengedett épületmagasság 4,5 méter. A látvány- és kilátásvédelmi előírásokat nem tartják be. A HÉSZ a Rózsa utca felől 4,5 méter homlokzatmagasságot ír elő, ezzel szemben 16 méter magas épületek készülnek.” 

Az ÉTDR felületén számos látványterv elérhető a házakról és környezetükről; itt az is megjelenik, hogy a tervek engedélyezési folyamata 2022. december 12-én kezdődött, és rövidesen, december 21-én már meg is érkezett a hatóság jóváhagyó döntése, amely öt társasház, a hozzájuk tartozó öt lift, valamint egy rekreációs- és üzemeltetési épület megépítésére szól.

A hatalmas tiltakozást kiváltó, több elemből álló, összefoglalóan Aliga Ligetnek nevezett projekt teljes területe 47 hektár, értéke meghaladja a százmilliárd forintot. A beruházásról és fejleményeiről már több ízben is beszámolt a portál, legutóbb például január elején, amikor megírták, hogy építési engedélyt kapott a kikötőépület. Ekkor elevenítették fel azt is, hogy a fejlesztő Bayer Property Zrt. tavaly ősszel egy módosított, három ütemben tervezett fejlesztési koncepciót vázolt fel, miután a Club Aliga új tulajdonosai a helyi önkormányzattal folytattak egyeztetést. Az ekkor bemutatott elképzelések között a kikötő rekonstrukciója, strandfejlesztés, lakóingatlanok építése és egy főtér (Agóra) létrehozása szerepelt, illetve az is kiderült, hogy a magaspart tetejére tervezett luxushotel-fejlesztéstől végül elálltak. 

A bemutatott koncepcióban középtávú fejlesztésként jelölték a beruházás “Aligatető lakóingatlanok” névvel ellátott ütemét. Az ekkor nyilvánossá tett információk szerint öt épülettömb és kereken 100 lakás valósulhat meg ebben a szakaszban. A fejlesztői tervek maximum 16 méteres épületmagasságot jeleztek, legfeljebb 3,24 százalékos beépítettséggel; a zöldfelület megengedett legkisebb mértékeként 87,6 százalékot, a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértékeként 4,56 százalékot írtak. Forrás: epiteszforum.hu
Fotó: epiteszforum.hu

Kapcsolódó

Felfüggesztette működését a szülészet a Keszthelyi kórházban

A meghirdetett állásokra nem jelentkezett elegendő orvos. - - Átmenetileg a szülészet-nőgyógyászati fe
Elolvasom

Több, mint félmilliós fizetést kínál a Lidl a szezon alatt a balatoni üzletek dolgozóinak

A szezon felé közeledve nem árt bebiztosítani a szükséges munkaerőt. - - Közel 200 új munkahely nyílik
Elolvasom

Csopakon bukkantak fel a Lánchíd régi kandeláberei

Mindössze néhány méterre állnak a Balaton-parttól. - - Az alig kétezer fős Csopak a Balaton partjának
Elolvasom