Balatoni családi cukrászda is a legjobb bejglisek között

Balatoni családi cukrászda is a legjobb bejglisek között

Az ország 17 cukrászdáját tesztelték, a kérdés az volt, hol vehetjük meg a legjobb bejglit. A Balatonnál több cukrászda is jól teljesít – állítja a Bejgli rendőrség.

A Bejgli-rendőrség csak olyan kézműves cukrászdákat tesztelt, amelyek kevésbé ismertek. Így például az egyébként is nagy publicitást kapó Auguszt, Daubner, cukrászdák vagy a közismert Gerbeaud-ház édességeit nem kóstolták. A tesztben olyan családi cukrászdákat vizsgáltak inkognitóban, amelyek egy-egy település, régió területén már ismertséget szereztek, de kampány segítségével tovább növelhették népszerűségüket. A Bejgli-rendőrség felállítását egy új figyelemfelhívó akció, a Vidámság Minisztériuma szervezte. 

A Vidámság Minisztériuma céljai között szerepel, hogy a szervezők bebizonyítsák, az élet  igenis habostorta, még akkor is, ha nemzetközi vírushelyzet fokozódik. A szervezők úgy vélik, ebben a vírusokkal terhelt időszakban különösen fontos, hogy megőrizzük jókedvünket. Mint ismert: az édességek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését. Borongós napokon ezekből egy-egy falatka finomság javít közérzetünkön. A szervezők feladatuknak tekintik azt is, hogy népszerűsítsék a klasszikus hazai édességeket és felhívják a figyelmet a házhoz rendelésre is, amely most komoly segítség lehet a hazai kisvállalkozásoknak. 

Decemberben a hungarikumnak számító bejglit állították a népszerűsítő kampány középpontjába. Mint azt a szervezők elmondták, gasztro – újságírók bevonásával 17 vidéki cukrászda bejgliét tesztelték. A legjobb három bejgli közé bekerült a tihanyi Rege cukrászda mákos és az ajkai Kristály cukrászda diós süteménye. A főváros környékén pedig a Telki kovászda és kávézó káposztás bejglijét találták igazán különlegesnek. A Vidámság Minisztériumának megbízott kóstolói a többi cukrászda között nem állított fel sorrendet, mindössze ezt hármat emelték ki  a 17 közül. 

Az akció érdekessége, hogy a Balaton körül a gyerekeknek is szerveztek külön kóstolót. Nekik a balatoni mesehős, Füred Kapitány segített, hogy el tudják dönteni, melyik számukra a legfinomabb bejgli. A kilenc fős 7-13 éves fiúkból álló zsűri, Balatonfüred ikonikus helyének, a Bergmann Cukrászda és Kávéház  narancsos-csokoládés bejglijét fogyasztották a legszívesebben. 

Az akcióban felhívják a figyelmet arra is, hogy nem minden bejgli, ami annak látszik. 

A bejglik minőségi követelményeire vonatkozó előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. a szabályozás szerint a süteménynek legalább 250 grammosnak kell lennie. A tölteléknek pedig legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ha ennél kevesebb diót, mákot, stb. tartalmaz a sütemény, az már nem nem nevezhető klasszikus bejglinek. 

Hirdetés

Kapcsolódó

Átadták az észak-balatoni vasútvonal villamosított szakaszát

Átadták az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Bal
Elolvasom

Pop-up dzsungel a Balatonon

Három napos Plante. pop-up nyílik a káptalantóti Káli Cool-ban. Több mint százféle szoba- és kültéri növénn
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tátika-vár, Zalaszántó

A Keszthelyi-fennsík egyik bazalthegyén, 413 méteres magasságban fekszik a meglehetősen szövevényes történe
Elolvasom