Berecz Zsombor megvédte Európa-bajnoki címét

Berecz Zsombor megvédte Európa-bajnoki címét

A portugáliai Vilamourában, az olimpiai Finn dingi osztály Európa-bajnokságának zárónapján már az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a tizedik futam eredményétől függetlenül zsebében érezhesse az aranyat (nem is indult el a tizedik futamban). Győzelme a végleges eredménylista publikálásával hivatalossá vált.

Világbajnok, és most már kétszeres Európa-bajnok vitorlázónk a hétfőtől péntekig tartó versenyen elképesztő formában vitorlázott: a 29 nemzet 49 finnesét számláló mezőnyben nem volt tizediknél rosszabb futameredménye, és csütörtökön a nap mindkét futamát megnyerte. Nem volt ehhez fogható egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítménye senkinek, pedig olimpiai-, és világbajnokok és helyezettek voltak az indulók között, gyakorlatilag világbajnoki mezőny jött össze az olimpia előtt. A vilamourai nem túl erős, néha el-elforgó termikus szélben még a legjobbak is hibáztak. Zsombor legnagyobb ellenfele, a brit olimpiai bajnok, négyszeres Finn Gold Cup győztes Giles Scott a végelszámolásnál, tíz futam után 23 (!) ponttal szorult a második helyre. Scott ma a 14. és a 13. helyen futott be. Az Európa-bajnoki bronzot a mai zárófutam megnyerésével a svájci Nils Theuninck biztosította be magának.

A finnes élmezőny következő nagy versenyét, a Finn Gold Cup-ot, azaz a hajóosztály világbajnokságát május 5-12-ig rendezik ugyancsak Portugáliában, Portoban. Itt is lehet majd szurkolni Berecz Zsombornak, a futamokról rendre beszámolunk.

Az ebben a hajóosztályban versenyzők, különösen a fiatalok nagy szomorúsága, hogy a tervek szerint 2024-ben, Párizsban már nem lesz olimpiai szám a Finn dingi. Ez az 1952 óta folyamatosan olimpiai státuszt élvező osztály pillanatnyilag az egyetlen olyan olimpiai hajó, amely megfelel egy 90-100 kg közötti testsúlyú, 180-200 cm körüli testmagasságú sportos fiatal férfi fizikai adottságainak – melyeket, különösen sportolók esetében, extrémnek, vagy túlzásnak semmiképpen nem lehet nevezni. Számukra – legalábbis a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tervei szerint – gyakorlatilag ellehetetlenülne a tokiói olimpia után az ötkarikás karrier. A napokban azonban felcsillant a remény, hogy talán mégsem kell búcsút mondani az olimpiai finnezésnek. A Finn dingi helyett javasolt olimpiai szám, a kétszemélyes, vegyes legénységű offshore tőkesúlyos hajó programra kerüléséről még nem döntött ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége, különféle biztonsági, anyagi, esélyegyenlőségi aggályokat fogalmaztak meg, részben joggal. A közelmúltban – nagyon diplomatikus, de a sorok közt olvasva meglehetősen világos – levélben fordultak a Nemzetközi Vitorlás Szövetséghez, hogy tegyenek javaslatot egy olyan olimpiai számra, amely tizedik vitorlás olimpiai számként adott esetben az offshore verseny helyett a programba kerülhetne. Ez akár lehetne a Finn dingi is, vagy akár egy még kreatívabb megoldással egy Finn dingi – Európa jolle (női olimpiai szám volt korábban) férfi-női vegyes csapatverseny! Ez megfelelne a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a nemek kiegyensúlyozott szerepeltetésével kapcsolatos elveinek is. A két hajóosztály nemzetközi szövetsége egyébként már hivatalosan jelezte ezt a közös szándékot, vázolta ezt a megoldást a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnek. A sportpolitikai és az üzleti megfontolások mellé remélhetőleg felzárkóznak a sportolók és a sport szempontjai is, május 31-ig kell majd döntenie a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségének ebben az ügyben.

Maradva a víznél, a versenypályánál, de átugorva egy másik hajóosztályra: jövő hétfőn, április 19-én kezdődik ugyancsak a portugáliai  Vilamourában a Laser Standard férfi és a Laser Radial női osztály nemzetközi versenye. Az esemény magyar vonatkozása, hogy itt dől el, a két Vadnai fivér, Benjamin és Jonatán közül ki utazik a tokiói olimpiára. A „testvérválogató” állásáról naponta beszámolunk itt, a hunsail.hu oldalon.

Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom