Beruházásoktól esnek el Tihanyban

Nem kapja meg a tihanyi önkormányzat azt a 2,6 milliárd forintos településfejlesztési támogatást, amelyet korábban a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-vel kötött szerződés alapján remélt volna.

Nagyon érzékenyen érint minket a döntés. A támogatás elvesztésében, az országos megszorítások mellett az is közrejátszott, hogy a Balaton Kapu elnevezésű programot, amely a Rév melletti turisztikai fogadóépület, egy parkoló építését és a zöldterület rendezését tartalmazta, civil szervezetek nyomására nem tudtuk időben elkezdeni” – fogalmazott a Tihanyi Visszhangnak Tósoki Imre polgármester.

Hozzátette: a bíróság döntése értelmében új környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni az építési engedély megszerzéséhez, amelyet már időben nem tudtak teljesíteni – ezért a támogató 900 millió forint forráselvonást kezdeményezett. Az elvonások miatt szükségessé vált az eredeti támogatási szerződés átalakítása, amely további csúszást eredményezett a programok megvalósításában. Az átdolgozást követően – amíg a közbeszerzési eljárásokat lebonyolították és a szerződéseket megkötötték, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Zrt. idén májusban az ukrajnai háború és az energiaválság miatt úgy döntött, hogy az említett csökkentés mellett a teljes megvalósítás költségét, további 1,3 milliárd forintot is elvonja a Tihany-2030 projekttől és csak a már megvalósult előkészítő munkák költségeit támogatja.

Ezzel több, tervezett beruházás is meghiúsul. A program része volt az új falugondnokság megépítése, a jelenlegi telep rehabilitációja, egy új rendezvénypark kialakítása, a Bujtor István szabadtéri színpad környezetének rendezése. A program része volt a Belső-tó környezetének a rendezése, a légkábelek földbe helyezése, a Képzőművészeti Egyetem területén lévő egykori levendula lepárló megújítása illetve a hajóállomási part felújítása.

A települést legérzékenyebben talán az új falugondnokság építésének az elmaradása érinti, hiszen ez nem csupán egy új épületet jelentett volna, hanem a Belső-tó partjának részleges rehabilitációját, a parkolási társulás megfelelő körülmények közé költöztetését, sőt az új épület trafója biztosította volna az épülő óvoda és önkormányzati lakások áramigényét, amit most az önkormányzatnak saját forrásból kell kiépítenie.

Kértük a miniszterelnökséget, hogy vizsgálják felül a döntést, mivel megkötött szerződésink vannak, de nem kaptunk pozitív választ. Ez a projekt megteremthette volna az új igényekre és kihívásokra korszerű válaszokat adó Tihanyt. Jelenleg bizonytalan a helyzet, csak remélni tudom, hogy nem vesztettük el végleg a fejlesztések lehetőségét, hiszen önerőből az önkormányzat nem tud ekkora beruházásokat megvalósítani” – mondta el Tósoki Imre.
Forrás: Tihanyi Visszhang

Kapcsolódó

Filmklub indul a Balaton Moziban

A havonta jelentkező rendezvénysorozat kultikus filmalkotásokat mutat majd be a füredi Balaton Mozi vetítőt
Elolvasom

Eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítási pályázata

Ajánlat híján eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítására kiírt pályázat - köz
Elolvasom

Belsőépítészeti munkálatokkal folytatódik a balatonfüredi BalaPort szállodakomplexum kialakítása

A belsőépítészeti munkálatok zajlanak az épülő balatonfüredi BalaPort szállodakomplexumban, a létesítmény á
Elolvasom