Bevizsgálták a Hévízi-tó vizét: még mindig kiváló

Bevizsgálták a Hévízi-tó vizét: még mindig kiváló

A március elején elvégzett, ilyenkor szokásos vizsgálatok a korábbi évek példájához hasonlóan remek eredménnyel zárultak.

Már március elején elvégezték a vízminőség szokásos ellenőrzését Hévízen. Az eredmény ugyanaz lett, mint a korábbi években, a víz kiváló, ami nem meglepő, hiszen a forrásoknak köszönhetően hetente kétszer teljesen kicserélődik a gyógytó vize – számolt be a termalonline.hu.

A természetes fürdővizek vízminőségét minden év tavaszán kezdi ellenőrizni az illetékes hatóság. Ilyenkor a balatoni, illetve egyéb tavi, folyóparti strandfürdők mellett a Hévízi-tóból is vízmintát vesznek. Sőt, rendszerint Hévízen kezdik az ellenőrzéseket.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, annak is a Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztálya által közzétett adatok szerint – a korábbi éveknél kicsit korábban – 2024. március 4-én vettek mintát a gyógyvizű tóból. A természetes fürdővizeket ilyenkor öt kategóriába sorolhatják: nem minősíthető, kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló. Ez alapján a Hévízi-tó éves minősítése kiválónak bizonyult – ahogy egyébként a korábbi években is.

A szezonban havonta ellenőriznek

A szabadtéri fürdők vízminőségét egyszer még a strandidény előtt, majd a szezon idején havonta ellenőrzik. A mintákban elsősorban szennyvíz-eredetű baktériumokat keresnek. Az éves értékelést a legutolsó négy szezon összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg. Egyébként leginkább a kisebb tavakon kialakított strandok vízminőségével szoktak problémák adódni, a balatoni strandok minősítése jellemzően jó, vagy kiváló.

A Hévízi-tónál a kiváló vízminőség már csak azért sem meglepő, mert rendkívül gyorsan megújul a tó vize. A tavat tápláló, hűvösebb és melegebb források révén hetente kétszer teljesen kicserélődik a gyógytó teljes vízmennyisége. Pedig hatalmas víztömegről van szó, elég csak arra gondolni, hogy a tó legnagyobb mélysége 38,5 méter (csak összehasonlításképpen: a Balatonnál 11 méter a legnagyobb mélység a Tihany és Szántód közötti részen).

Szintén a Hévízi-tó vízminőségének megtartását segíti a 4,4 hektáros véderdő, valamint az is, hogy ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a tó körül – olvasható a termalonline.hu felületén.


Forrás: termalonline.hu
Fotó: szallas.hu

Kapcsolódó

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom

Teljes a Sound zenei programja

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel
Elolvasom