Bevizsgálták a Hévízi-tó vizét: még mindig kiváló

Bevizsgálták a Hévízi-tó vizét: még mindig kiváló

A március elején elvégzett, ilyenkor szokásos vizsgálatok a korábbi évek példájához hasonlóan remek eredménnyel zárultak.

Már március elején elvégezték a vízminőség szokásos ellenőrzését Hévízen. Az eredmény ugyanaz lett, mint a korábbi években, a víz kiváló, ami nem meglepő, hiszen a forrásoknak köszönhetően hetente kétszer teljesen kicserélődik a gyógytó vize – számolt be a termalonline.hu.

A természetes fürdővizek vízminőségét minden év tavaszán kezdi ellenőrizni az illetékes hatóság. Ilyenkor a balatoni, illetve egyéb tavi, folyóparti strandfürdők mellett a Hévízi-tóból is vízmintát vesznek. Sőt, rendszerint Hévízen kezdik az ellenőrzéseket.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, annak is a Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztálya által közzétett adatok szerint – a korábbi éveknél kicsit korábban – 2024. március 4-én vettek mintát a gyógyvizű tóból. A természetes fürdővizeket ilyenkor öt kategóriába sorolhatják: nem minősíthető, kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló. Ez alapján a Hévízi-tó éves minősítése kiválónak bizonyult – ahogy egyébként a korábbi években is.

A szezonban havonta ellenőriznek

A szabadtéri fürdők vízminőségét egyszer még a strandidény előtt, majd a szezon idején havonta ellenőrzik. A mintákban elsősorban szennyvíz-eredetű baktériumokat keresnek. Az éves értékelést a legutolsó négy szezon összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg. Egyébként leginkább a kisebb tavakon kialakított strandok vízminőségével szoktak problémák adódni, a balatoni strandok minősítése jellemzően jó, vagy kiváló.

A Hévízi-tónál a kiváló vízminőség már csak azért sem meglepő, mert rendkívül gyorsan megújul a tó vize. A tavat tápláló, hűvösebb és melegebb források révén hetente kétszer teljesen kicserélődik a gyógytó teljes vízmennyisége. Pedig hatalmas víztömegről van szó, elég csak arra gondolni, hogy a tó legnagyobb mélysége 38,5 méter (csak összehasonlításképpen: a Balatonnál 11 méter a legnagyobb mélység a Tihany és Szántód közötti részen).

Szintén a Hévízi-tó vízminőségének megtartását segíti a 4,4 hektáros véderdő, valamint az is, hogy ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a tó körül – olvasható a termalonline.hu felületén.


Forrás: termalonline.hu
Fotó: szallas.hu

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom