Biztonságos vészkijárat megoldások

Biztonságos vészkijárat megoldások

Ha egy épületben tűz üt ki, nincs idő a hezitálásra, menekülni kell. Fontos, hogy senki ne kerüljön csapdába egy rosszul megválasztott nyílászáró miatt.

A nagyobb épületeket ezért úgy tervezik meg, hogy legyenek menekülési útvonalak. Egy irodaépületnél minden egyes iroda esetében biztosítani kell, hogy mielőbb elérhető legyen a szabad ég.

Ennek érdekében úgy kell a nyílászárókat elhelyezni, hogy azok megfelelő szélességűre kitárhatóak legyenek a menekülés érdekében. Fontos szempont az is, hogy kulcs vagy mágneskártya nélkül nyithatók legyenek az ajtók belülről. A munkáltatók szeretik felügyelni azt, hogy a dolgozók meddig tartózkodnak ténylegesen a munkahelyükön. Nem volna azonban jó gyakorlat, ha csak a mágneskártya birtokában lehetne elhagyni az épületet, hiszen egy ilyen megkötés veszélyeztethet emberéleteket.

Nem mindegy a nyílászárók típusa sem

Tegyük fel, hogy egy befelé forgó forgóajtó kerül felszerelésre egy irodaépület folyosójára. Meneküléskor pánikolni kezdenek az emberek, és az ijedtség hatására elakadás, torlódás keletkezhet egy nem jól megválasztott ajtó esetében. Nem ritka sajnos, hogy ilyen helyzetekben az emberek egymást tapossák el, miközben mentik a saját életüket.

Fontos ezért, hogy a nyílászáróknak mindig a kijárat irányába kell nyílnia, azaz bentről kifelé. Jó, ha az ajtók kellően szélesek, hiszen minél szűkebb egy átjáró, annál nehézkesebb kijutni rajta.

Modern biztonsági megoldások

Manapság a fejlett technológiának köszönhetően létezik eltolható és összecsukható ajtó is kitörési funkcióval ellátva. Érdemes tehát némi extra pénzt áldozni arra, hogy úgynevezett break-out funkcióval ellátott ajtók kerüljenek beszerelésre a klasszikus tolóajtók és harmonikaajtók helyett.

Az ilyen nyílászárók ajtószárnyai teljes mértékig kinyithatók a menekülés irányába. Ez azért hasznos, mert egy mozdulat elég ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítani lehessen a menekülési útvonalat.

Az áramszünet sem jelenthet problémát

Mindennapi életünknek olyannyira részét képezik az elektronikai eszközök, hogy természetesnek vesszük, hogy mindig van áramszolgáltatás. Vész esetén azonban az elsők között léphet fel áramszünet.

A menekülőútvonalakon ezért fontos, hogy áramellátás nélkül is nyithatóak legyenek az ajtók. Az FAAC Hungary Kft. forgalmaz olyan biztonságos forgóajtót, amely áramszünet esetén is gond nélkül üzemel.

Ezek az ajtók úgy működnek, hogy a motoros zárás alatt megfeszül egy nyomórugó, amely az eltárolt energia segítségével nyitja az ajtót, ha nem kap áramot. Az ilyen nyílászárókat lehet csatlakoztatni a külső füst- és hőelvezető rendszerekhez is, így az ajtók füst vagy hő esetén probléma nélkül kinyílnak.

Léteznek olyan ajtók, amik pótáramforrásról működnek, ezek is felmerülhetnek alternatív megoldásként.

Kapcsolódó

Itt egy új munkahely lehetőség gyógytornászoknak Budapesten

Szeretnél egy jól megközelíthető helyen dolgozni gyógytornászként Budapesten? Tisztában vagy a feladataidda
Elolvasom

Napelem telepítés Kecskeméten – Miért éri meg?

A napenergia a XXI. században lassan minden háztartásban fellelhető lesz, hiszen a napelem rendszerek telep
Elolvasom

Fékfolyadékcsere: ezeket tartsuk be, és autónk meghálálja a törődést

Járművünk egyik legfontosabb folyadéka a fékfolyadék, ahogy azonban minden, ez is idővel elhasználódik, cse
Elolvasom