Lássuk egy autómotor működését!

Lássuk egy autómotor működését!

A Mazda Skyactiv-G motorja több szempontból is különlegesnek számít. Egyrészt ez egy új generációs, kiemelkedően hatékony, közvetlen befecskendezésű benzinmotor. 14:1 kompresszió aránya kiváló, így egyáltalán nem tekinthető hétköznapinak.

Az úgynevezett hagyományos bezninmotoroknál ez a típus 15 százalékkal hatékonyabb és jobb a nyomaték tekintetében. Rengeteg modellben megtalálható ez a motortípus, a Mazda 2-től kezdve a Mazda 3, Mazda 6, Mazda CY-3, Mazda CX-5 modelleken át egészen a Mazda MX5-ig.

Mik azok a forradalmi újítások?

A nagy kompresszióaránynak betudhatóan sokkal jobb a motor hatásfoka. Ennek köszönhetően a fogyasztás csökken, a teljesítmény ellenben nő.

Az új benzinmotorok esetén a kompresszióarány 10:1 és 12:1 közé tehető. A Mazda Skyactiv-G esetén ez az érték ugyebár 14:1, azaz igencsak szembeötlő a különbség. A sűrítési arány 10:1-ről 15:1-re történő növelése esetén a termikus hatásfok kilenc százalékkal jobb lesz, ezzel együtt sokkal nagyobb nyomatékot is lehet elérni.

Érdemes az objektivitás érdekében megemlíteni, hogy nem csak előnyei vannak a dolognak. A kompresszióarány növekedése esetén ugyanis nagyobb a kopogási hajlam is.

Mi az a kopogásos égés?

Akkor történik kopogásos égés, ha túl korán meggyullad a benzin-üzemanyag keverék. Az összesűrített keverék magától képes belobbanni a felső holtpont felé közeledve. Mivel a sűrítési arány nagyobb, így a valószínűségek is növekednek.

Hogyan lehet ezt elkerülni? A hengertérben csökkenteni kell a hőmérsékletet. Ehhez először is az egyes hengerekben kell a maradék kipufogógázokat csökkenteni. Érdemes a kipufogórendszert is módosítani, hogy jobb legyen a hengeröblítés. A Mazda Skyactiv-G motor esetében éppen ez történik. A módosítást 4-2-1-nek nevezték el.

Alternatív elkerülési módszer az, ha az égési időt rövidítjük le. Ha ugyanis kevesebb ideig tart az égés, annál kisebb az esélye, hogy öngyulladás következik be a még meg nem gyúlt benzin-levegő keverék esetében. A több furatú injektorok, nagyobb befecskendezési nyomás és a dugattyú trapéz kialakítása mind-mind egytől egyig a befecskendezés módosítását és ezáltal a motor javítását szolgálják.

Chiptuning Mazda Skyactiv-G motor esetén

Az AET CHIPtuning tapasztalatai szerint nem sok értelme van a kizárólag szoftveres chiptuningnak, mivel minimális változást lehet ezzel a módszerrel elérni. Kivételek persze mindig akadnak.

Ha a gyártó több lépcsőben szoftveresen visszafojtja a motor teljesítményét, akkor az egy ilyen kivétel lehet. Ilyenkor a gyártó olyan motort készít, aminek alkatrészei megegyeznek az erősebb motorral, csak éppenséggel a programot gyengébbre írják.

A Mazda Skyactiv-G motorja esetén is erről van szó. A 120 lóerős Skyactiv-G szívómotor chiptuninggal akár 170-180 lóerősre is felhúzható. Az 1.5 Skyactiv-G 75, 90 illetve 16 lóerős motorja pedig biztonságosan feljavítható chiptuninggal 125 lóerősre.

Kapcsolódó

Itt egy új munkahely lehetőség gyógytornászoknak Budapesten

Szeretnél egy jól megközelíthető helyen dolgozni gyógytornászként Budapesten? Tisztában vagy a feladataidda
Elolvasom

Napelem telepítés Kecskeméten – Miért éri meg?

A napenergia a XXI. században lassan minden háztartásban fellelhető lesz, hiszen a napelem rendszerek telep
Elolvasom

Fékfolyadékcsere: ezeket tartsuk be, és autónk meghálálja a törődést

Járművünk egyik legfontosabb folyadéka a fékfolyadék, ahogy azonban minden, ez is idővel elhasználódik, cse
Elolvasom