Blogból balatoni pékség és könyvbemutató, avagy Orsi Péklánnyá válása

Blogból balatoni pékség és könyvbemutató, avagy Orsi Péklánnyá válása

Balatonfüreden nem áll meg az élet ősszel és télen sem!

Minden reggel 7 órától várja vendégeit finom ízekkel és illatokkal a Péklány Kézműves Pékség, ahol családias hangulat fogad és garantált, hogy aki egyszer betér ide, többször is jönni fog!

Múlt héten jártam először a pékségben, ahova akkor csak egy gyors kávé erejéig ugrottam be. Az ott eltöltött pár perc is elég volt arra, hogy megragadjon emlékezetemben a hely: a kellemes illatok, a pékáruk, sütemények látványa, a mosolygós alkalmazottak, a családias atmoszféra!

Zeliska Orsolya tulajdonossal, ötletgazdával beszélgettem.

 

 

 

Balaton.hu.: Mesélj egy kicsit a kezdetekről, arról honnan jött a pékség ötlete…

Zeliska Orsolya: Az eredeti végzettségem közgazdász-marketinges és házi pékként kezdtem el otthon sütögetni egy malom kapcsán, amit a férjemtől kaptam ajándékba. Három év otthon sütés után iratkoztam be hobbiból egy pék iskolába, mert nagyon szerettem sütni és kísérletezni. Ezután elindítottam egy blogot, ami hamar sikeressé vált. Egyre buzgóbb voltam, sok új dologgal kísérleteztem: a lisztekkel, az őrléssel. Messze túlmentem azon a határon, ami egy házi péknek az otthoni hobbijába belefér.

 

B.hu.: Miért pont Balatonfüredre esett a választásotok, amikor az üzletet nyitottátok?

Z.O.: 10 éve vagyunk együtt a férjemmel, Csabával, budapestiek vagyunk, de Füreden volt az első randink és Tihanyban kérte meg a kezem (…). Akarva, akaratlan mindig errefelé kötöttünk ki, annak ellenére, hogy se hozzátartozónk, se barátaink nem voltak itt. Úgy voltunk vele, ha már váltunk, akkor váltsunk nagyot! Tudtuk, hogy Pesten már nem szeretnénk élni és ingázni sem szerettünk volna, ezért egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy füredi hirdetéseket küldünk egymásnak. Már az első füredi házat jónak találtuk, végül az nem jött össze, de az üzlet igen és persze nekünk is lett aztán otthonunk!

 

B.hu.: Mi volt az elképzelésetek az üzlettel kapcsolatban?

Z.O.: Olyan helyet szerettünk volna, ami tükröz minket, ahol otthon érezhetjük magunkat, ami olyan, mint mi! Ahol azt csináljuk, olyan módszerekkel, és olyan gondolkodásmóddal, amilyenek mi vagyunk. Olyat akartunk, ahol a kollégák társak és nem alkalmazottak, ahol a termékek valódiak, és valódi alapanyagokból készülnek, és amiket én is jó szívvel odaadnék bármelyik családtagomnak. Szerencsére vendégeink java részét már jól ismerjük, hisz mi a helyieknek szolgáltatunk és nem a szezonra építettünk. Sok visszajáró vásárlónk van, akiknek már el van csomagolva az aznapi szokásos péksütije, így tényleg elég családias a hangulat!

 

 

B.hu: Miért rajonganak értetek? Milyen termékeitek vannak, amivel elkápráztattok mindenkit? Mivel készültök a Karácsonyra?

Z.O.: Termékeinkben semmilyen hozzáadott adalékanyagot nem használunk, a kenyérbe csak só, víz és liszt kerül és átlagosan 36 óra alatt készül el. A 4 éve otthon elindított természetes kovásszal és az otthon kifejlesztett technológiával dolgozunk. A péksütik a zempléni nagymamámtól örökölt vagy a saját receptjeim alapján készülnek. Az ízek mellett figyelek a megjelenésre is: oda vagyok az új, izgalmas formákért. Bár kicsi a pultunk, de változatos. Nem vagyunk gluténmentes pékség, mert azt valljuk, hogy mindenből lehet enni, csak mértékkel!  Hetente 2-3 újdonság van, és vannak szezonális pékáruink. Karácsonykor háromféle bejglit készítünk! A bejgliken kívül lesz háromkirályok kalácsa, méteres mákos vagy diós kalács azoknak, akik nem kedvelik a bejglit.

 

B.hu: A könyved is szép karácsonyi ajándék lehet, igazi csemege a finom bejgli mellé. Hogyan készült és mi volt a célod vele?

Z.O.: Rengeteg megkeresésem van, sokan kérnek tanácsot sütéssel és a kovásszal, őrléssel kapcsolatban. Még mindig hiánycikk a piacon a korrekt és részletes információkat tartalmazó szakkönyv a sütés témájában. Ez volt az egyik indíttatás: hogy legyen a házi pékek kezébe egy tartalmas, használható receptkönyv, amihez videók is készültek, és melyek QR kóddal olvashatóak le. Másrészt a pályaváltásunk története is belekerült a könyv elejébe, ugyanis nem hétköznapi ahogy ide kerültünk. Nagyon sok nehéz döntés, éles élethelyzetek állnak mögöttünk. Úgy gondoltam, talán másnak is érdekes lehet a történetünk, aki pályaváltásban gondolkozik…és úgy tűnik igen, szinte minden második olvasó külön levelet ír utána, ami nagyon megható. Egyébként szeretem kiírni magamból a dolgokat, a blogolást is ezért élvezem annyira.

A könyvhöz a fotókat Szabó Miklós készítette. Tavaly télen a Füred Gasztro-n fotózott, és ott kérdeztem meg tőle, lenne-e kedve velünk dolgozni.  Egy éven át írtam és ugyanennyi ideig fotóztunk. Ki kellett várni minden tájfotóhoz a megfelelő időpontot, például hogy ne essen az eső amikor együtt virágzik Aszófőnél a pipacs és a búzavirág. Ez nem egy klasszikus projekt volt, hanem annál sokkal több. A könyvben a kenyéren és a recepteken túl, szerettem volna, hogy benne legyen az is, hogy milyen itt Balatonfüreden élni. Kiadónk nem volt, ezért a könyv fejezeteinek felépítését, struktúráját, tartalmát Csabával együtt készítettem el.

Összességében ez egy élménykönyv annak, aki csak lapozgatja, gasztrokönyv annak, aki sütni szeretne, és szakkönyv annak, aki komolyabban akar foglalkozni a kovásszal és az élesztővel. A bloggal és a könyvvel is az a célom, hogy aki otthon süt, az tanuljon meg rendesen, mert azzal értéket teremt. 

 

 

Mindenkinek, aki rajong a finom pékárukért és péksüteményekért meleg szívvel ajánljuk, hogy látogasson el a füredi Péklány Kézműves Pékségbe! Garantáltan otthonosan érezhetitek magatokat és ehettek is egy jót! Ha pedig karácsonyi ajándékot kerestek édesanyátok, nagymamátok vagy esetleg gyermekeitek számára, akik odavannak a sütés-főzésért, érdemes fontolóra venni Orsi szuper könyvének megvásárlását, melyet ha csomagban vesztek meg, még kovász is jár hozzá! ????

A könyv a balatonfüredi Péklány pékségben kapható, illetve a www.peklanylettem.hu és a www.naturprojekt.hu oldalon vásárolható meg.

 

 

Szerző és fotó: Kárpáti Sára

Kapcsolódó

Az év strandételét és Barcelona fogásait is kóstolhatjátok a Portban

Top 10 kikötői étterem, kedvenc balatoni gasztrohely és sorozatos döntős helyezések az Év Strandétele verse
Elolvasom

New York kedvenceivel indít a déli part legújabb gasztrokikötője!

A balatonmáriafürdői PORT étterem&panzió tulajdonosa, Balla György nem hogy elkeseredett volna a j
Elolvasom

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd fori
Elolvasom

Chatbot funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja újabb funkcióval bő
Elolvasom

Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre

Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a j
Elolvasom