Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját.

A kormány a Mol javaslatára megszünteti az üzemanyagár-stoppot – ezt jelentette be Gulyás Gergely a Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával kedd éjszaka tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A lépés 23 órától életbe is lépett és onnantól a Mol kutakon 641 forint a 95-ös benzin és 699 forint a dízel literenkénti ára. A piaci ár adott és egységes, vagyis senki sem kaphat a továbbiaknak a piaci árnál alacsonyabban üzemanyagot, a taxisokkal, mentősökkel, fuvarozókkal sem kivételeznek – írja a 444.hu.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Orbán Viktor hazautazott Albániából, hogy részt vegyen a döntésben, és aláírja az árstop kivezetéséről szóló rendeletet. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankciók miatt alakultak ki ellátási problémák az üzemanyag-ellátásban, és emiatt nem tudja a Mol ellátni import nélkül a magyar keresletet. Hernádi Zsolt azt mondta, a Mol eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást, elment a falig.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint muszáj visszahozni az importot, azért is, mert február 5-én a szankciók újabb szakasza lép majd életbe, amikor Oroszországból már nem érkezhet majd dízel az európai piacra. Az orosz dízel az európai kereslet tíz százalékát biztosította, ez ki fog esni. Ráadásul a Mol pozsonyi finomítója sem exportálhat majd onnantól orosz olajból előállított termékeket. Ez azért veszélyeztetné a magyar ellátást, mert a hazai keresletet csak a százhalombattai finomítójából nem tudja ellátni a Mol, ahhoz az üzemanyag nagyjából 30 százalékát Szlovákiából kell behoznia. Februártól viszont ezt megnehezítenék a szankciók.

Hernádi arról is beszélt, hogy a Barátság kőolajvezetéken a mai napig akadozik a szállítás. Ezért is vissza kell állítani az importot, hogy fel lehessen tölteni a készleteket.

“Hölgyeim és uraim, nem jó, hogyha drága valami. De annál sokkal rosszabb, ha nincs valami” – mondta Hernádi, aki szerint ahhoz, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt káosz elcsituljon, muszáj megtenni ezt a lépést. Az import nem fog egyik pillanatról a másikra visszaállni, de remélhetőleg jövő év elejére már biztosabb lábakon áll majd az ellátás. Úgy látja, idővel helyre fog állni a piac, a “sokkszerű vásárlási kedv” megszűnik, vagyis nem fognak az emberek pánikszerűen vásárolni.

A teljes cikk itt olvasható.
Forrás: 444.hu
Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom