Dilemma a házépítésnél: melyik falazatot válasszam?

A házépítés nem kis anyagi áldozattal jár, és számtalan kérdést vet fel már a tervezés fázisában is, hiszen a legtöbb szerkezet esetében évtizedekre szóló döntést kell hozni. A hagyományos technológiák mellett folyamatosan jelennek meg újak, illetve a korábbiak mai igényekre szabott változatai.

Emiatt is nagy a bizonytalanság az építtetőkben a választást illetően. Ehhez szeretnénk támpontot nyújtani.

Az építőanyagok és szerkezetek szerepe

Az energiahatékonyság a legfontosabb tényező, legyen szó a falazatokról, szerkezetekről vagy fűtési rendszerekről, így kiemelt szerephez jutnak az innovatív technológiák. A gyors kivitelezés elsődleges követelmény a beköltözés időpontja szempontjából, ráadásul az sem mindegy, hogy az építkezés mennyire húzódik el, és ezáltal mennyi plusz költséget keletkeztet. 

A bekerülési és az üzemeltetési költségek együttesen határozzák meg, hogy melyik megoldás mellett tegyük le a voksunkat. Az egyik leglényegesebb kérdés, hogy miből készüljön a falazat. A klasszikus téglaházak mellett egyre gyakoribbak a könnyűszerkezetes épületek, és hazánkban is egyre többen szavaznak bizalmat a könnyűbeton falpanel technológiának. 

Minőség és szakértelem

Mindegyik rendszerből ki lehet hozni a legjobbat, azonban annak érdekében, hogy több generációnak megfeleljen egy családi ház, nemcsak a legjobb minőségű anyagokat kell választani, de a szakmunkákat is a lehető legjobb színvonalon kell elkészíttetni. 

Pénztárcát érintő kérdés az építőanyag, a szerkezetek épületfizikai jellemzői, a hő- és hangszigetelés, a hőtárolás, a páraáteresztő képesség, de a kivitelezési, üzemeltetési költségek és a karbantartási igény is. És amivel a hazai viszonyok között szintén számolni kell, a kivitelezési idő.

Tégla vs. könnyűszerkezetes épületek

Téglából, vasbeton koszorúkkal kombinálva tartós, masszív épületszerkezeteket építhetünk, amelyek páraáteresztő képessége, hőtartó és hangszigetelő képessége jó. Hátrányai közé tartozik, hogy vakolni és vésni kell, így sok törmelék keletkezik, és sajnos sok múlik a kivitelezés minőségén is. 

A gyorsan kivitelezhető könnyűszerkezetes épületek készülhetnek fa vagy acél tartóvázzal, melyeket a helyszínen már csak szerelni kell. A falazatok vékonyabbak, így a nettó alapterület 5-8%-kal nagyobb. Előnye, hogy gyorsan felfűthető, hátránya, hogy nem tartja jól a hőt, illetve nem értékálló.

Könnyűbeton falpanel technológia

Magában hordozza a tégla és a könnyűszerkezetes építés előnyeit. Az építés az előregyártott nagyelemes paneleknek köszönhetően gyorsan kivitelezhető, a kétoldalon sík falazatnak köszönhetően nem kell vakolni, vésni, ugyanis a tervek alapján a gyártásnál kialakításra kerülnek a csővezetékek, faláttörések, vezetékek helyei. A gyártás magas minőségben, határidőre történik.

Az építőanyag fizikai tulajdonságai kiválóak, tartós, tűz- és rovarálló, és akár 4 szintes épületek kivitelezésére is alkalmas. Hátránya, hogy nem minden esetben kivitelezhető, illetve a projekt előkészítése hosszabb időt vesz igénybe.

Kapcsolódó

Nem kell napokat áldozni az irodaköltöztetésre

Valószínűleg nálad sem szerepel a kedvenc szabadidős vagy hétvégi programok listáján az irodaköltöztetés. L
Elolvasom

Hogyan tölthetnék izgalmas programokat négylábú kedvencemmel? Adunk egy szuper tippet!

Az egész napos rohanást követően jó érzés hazamenni az ember leghűségesebb barátjához, aki minden alkalomma
Elolvasom

Gondoskodj a telefonod védelméről kirándulások során is!

Itt a nyár, lehet menni túrázni, kirándulni, várnak a tóparti, tengerparti nyaralások! Amit biztosan magunk
Elolvasom