Valóban szükségünk van multivitaminokra?

Valóban szükségünk van multivitaminokra?

Szervezetünknek szüksége van vitaminok, ásványi anyagok és egyéb nyomelemek megfelelő mennyiségű bevitelére. Az életmódunk, táplálkozási szokásaink, az általános egészségi állapotunk és a minket ért stressz mind-mind befolyásolják ezen anyagok szintjét.

Vajon tudunk-e a táplálékkal elegendő mennyiségű és minőségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet fogyasztani? A helyes táplálkozás mellett aktív életmóddal és szükség esetén étrendkiegészítők alkalmazásával egészséges életet élhetünk.

A Patikatt.hu kínálatában is megtalálható multivitaminok olyan vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb összetevőkből állnak, melyek segítenek pótolni a test megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat.

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

A 13 alapvető vitamin közül a szervezet csak B3 és D-vitamint képes előállítani, a többit étellel vagy táplálékkiegészítővel szükséges pótolnunk.

A vitaminok mellett az ásványi anyagok bevitelére is figyelmet kell fordítani, melyek közül a legfontosabbak a klorid, a kálium, a foszfor, a magnézium, a kén, a nátrium és a kalcium.

Kisebb mennyiségben nyomelemekre is igénye van a szervezetnek: fluor, króm, jód, mangán, réz, molibdén, szelén, cink és vas, ezek mind elengedhetetlenek.

Az ajánlott beviteli határértékek az életkorral és az egészségi állapottal is változnak, ahogy például várandósság alatt megnövekedhet bizonyos anyagok iránti igény.

Mikor érdemes multivitamint szedni?

Ha nem eszel elég gyümölcsöt és zöldséget, ha egyoldalú az étrended, netán vegetáriánus vagy vegán vagy, mindenképpen javasolt az étkezésből kimaradó anyagokat ilyen módon pótolni.

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor valamilyen diéta vagy fogyókúra miatt csökkent értékű az étkezéseid minősége. Állapotos kismamáknak vagy szoptatós édesanyáknak is szükségük lehet az átlagosnál nagyobb mértékű vitaminpótlásra.

A tápanyagfelszívódási zavarral küzdő betegek és az idősek is szedhetnek multivitaminokat, hiszen náluk is csökken a tápanyagok felszívódásának hatékonysága.

A csúcssportolók szervezete szintén többet igényelhet az értékes anyagokból, mivel megnövekedett teljesítménnyel működnek.

Milyen vitamint fogyasszunk?

Az első kérdés, ami felmerül, hogy multivitamint vagy valamilyen egykomponensű táplálékkiegészítőt célszerű-e inkább fogyasztani? Erre azonban nincsen egyértelmű válasz, egyénileg kell utánajárnunk, hogy mely vitaminokból szenvedünk esetleg hiányt.

Ezt megtehetjük vérvizsgálat útján, vagy úgy, hogy feljegyezzük egy ideig az elfogyasztott ételeinket, és megnézzük, hogy azoknak mennyi a tápanyagtartalma. Ha az összes mikrotápanyagból elegendő van jelen szervezetünkben, akkor csak orvosi javaslatra növeljük egy-egy bizonyos vitamin mennyiségét.

Ha multivitaminra lesz szükségünk, határozzuk meg, hogy mit várunk el tőle, milyen konkrét összetevőkre van igényünk, és ezek alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Ne feledjük: rossz minőségű táplálkozás mellett a multivitamin sem gyógyír mindenre!

Kapcsolódó

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom