Dombormű emlékszik meg Bujtor Istvánról Tihanyban

Dombormű emlékszik meg Bujtor Istvánról Tihanyban

Bujtor István számtalan filmben alakított olyan szerepeket, melyek örökre bevésték magukat a magyar filmtörténelembe. Ezek közül kétségtelenül a Pogány Madonna az, amelyik a legerősebben Tihany településéhez kötötte. A község ezért egy különleges, új szobor avatásával emlékezett meg a művész születésének nyolcvanadik évfordulójáról – olvasható a magyarnemzet.hu-n.

Az avatás alkalmával Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter méltatta a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer tehetségét, felidézve személyes kapcsolatát a művésszel. Leszögezte: megtiszteltetés a művészre emlékezni, aki polgár volt, aki a családi házból hozott jólneveltségét, tehetségét, virtusát és készségeit az életörömben bontakoztatta ki.

Bujtor István olyan ember volt, akit nem a kor tett naggyá, hanem ő tette naggyá a kort. Az élet számos területén biztosította a hírnevét, a kedveltségét, a népszerűségét, és mindenhol a legmagasabb színvonalon mutatta fel a saját személyiségét – hangsúlyozta a miniszter.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ugyancsak felidézte Bujtorral kapcsolatos emlékeit. Filmjeiről is beszélt, amelyeket gyermekként is látott. Azt mondta, korosztályi élményt adott a Sándor Mátyás-sorozat.

Meghatározó volt és hozzátartozott az életünkhöz, amit Bujtor István a filmvásznon, illetve a televízió képernyőn ránk hagyott – fogalmazott, majd szerencsésnek nevezte magát amiatt, hogy láthatta a művészt színpadon, találkozott az édesanyjával, és barátságban áll Judittal, az özvegyével. Az igazgató méltatta az összefogással létrejött alkotást: Béres János szobrászművész munkáját. Majd rámutatott, fontos lenne, hogy a szabadtéri színpad és a tihanyi kulturális fejlesztések részesei legyenek a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális főváros projektnek.

A művészre felesége, Bujtor Judit és Tihany polgármestere is emlékezett, majd leleplezték a nemzeti színű szalaggal átkötött bronz domborművet, amely a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Levendula Színpad Kft. együttműködésével jöhetett létre.
Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: Bujtor Fesztivál

Kapcsolódó

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom

Teljes a Sound zenei programja

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel
Elolvasom