39 százalékkal növekedett a veszprémi lakóingatlanok ára

39 százalékkal növekedett a veszprémi lakóingatlanok ára

Veszprém megyében is igencsak elszabadultak az ingatlanpiac tendenciái. Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyen a négyzetméterár már 700 ezer forintra rúg.

Balogh László, Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja, az ingatlan.com gazdasági szakértője az idei lakáspiaci helyzetet jellemezve elmondta: “Több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan vásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról.”

Hozzátette: “Új trend látszik kibontakozni a piacon. Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan. Ezt jelzi, hogy az eladók túlnyomó többsége ingyenesen hirdet az ingatlan.com-on, a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya viszont 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt idén júniusban. Ráadásul márciushoz képest az ingatlanközvetítők is 35 százalékkal többet fordítanak arra, hogy a megbízójuk eladó ingatlana kiemelkedjen a kínálatból.”

Hol járnak az árak Veszprém megyében? 

Az ingatlan.com adatai szerint Veszprém megyében júniusban 3447 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 700 ezer forintot tett ki, ami 39 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

  • Balatonfüreden 39 százalékkal több mint 1 millió forintra,
  • Balatonalmádiban 3 százalékkal 745 ezer forintra,
  • Alsóörsön 10 százalékkal közel 1,4 millió forintra,
  • Pápán 15 százalékkal 307 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Balogh László szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. A szakember hozzáfűzte azt is, hogy az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében.

A szakember úgy látja, egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek, saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com
Fotó: booking.com

Kapcsolódó

Készüljünk székekkel a kertünk berendezésére! 

Igaz, még javában itt a tél, de már jöhetnek olyan napok, amikor kellemesebb az időjárás és esetleg egy tak
Elolvasom

Érdemes hőszivattyúval fűteni?

Manapság egyre elterjedtebb a hőszivattyú. Ez azért lehet, mert egy igen gazdaságosan üzemeltethető berende
Elolvasom

Természet inspirálta víztisztítási módszer

Talán te is hallottad már, hogy számos nagyváros víztisztításában a természet nyújtotta lehetőségek nagyon
Elolvasom