Egy hangulatos este a Sáfránkertben

Egy hangulatos este a Sáfránkertben

Paloznak és környéket mindig is magával ragadónak tartottam, annak jó értelemben vett vidéki hangulatának köszönhetően. A dimbes-dombos táj, a balatoni panoráma és a vidéki házikók páratlan nyugalmat és szabadságot árasztanak magukból. A falvat keresztbe szeli a Fő utca, amely közepén, a templom mellett található Sáfránkert Vendéglő.  

Szombaton meglátogattam a vendéglőt, amely első pillantásra felidézte bennem a vidékkel kapcsolatos érzéseim. Az étterem is egy kicsit olyan, mint Paloznak, a maga kis különc, egyedi atmoszférájával, fent a hegyen, mégsem messze a Balatontól.

Az étterem 2015-ben nyitott, amellyel kiteljesült a Homola féle eszem-iszom pince, borterasz és vendéglő hármas.  A vendéglő nem fine dining, mégis magas minőségű és laktató mennyiségű ételeket szolgálnak fel elérhető áron. Az ételeikre jellemző, hogy a hagyományos ízeket modern konyhatechnológiával ötvözve készítik el, olyan tálalással, amely önmagában is egy igazi esztétikai élményt jelent.

Az étlapról és a fogásokról Lukács Viktort kérdeztem, a vendéglő főszakácsát, aki már a kezdetek óta jelen van a vendéglő életében, és aki szinte teljesen szabad kezet kap az ételeket illetően.

 

Balaton.hu: Mi a jellemző az étel kínálatra? Milyen ételek kerülnek fel az étlapra?

Lukács Viktor: „Elmondható, hogy elég sokszínű a kínálatunk, hiszen nagyjából mindenki megtalálhatja a saját szájízének legmegfelelőbb fogásokat az ételeink között.  Hogy mi alapján kerülnek fel az étlapra az egyes fogások? Általában a szezonalitást szem előtt tartom, illetve azt, hogy vidéken vagyunk, ezáltal egy modern felfogásban elkészített és kitálalt klasszikus vonalat képviselünk, amely tartalmaz magyaros, illetve nemzetközi ételeket is, illetve, folyamatosan frissülő táblás ajánlatokat. Fontos, hogy helyi alapanyagokból és helyi őstermelőktől beszerzett alapanyagokból dolgozunk, ezzel biztosítva a friss, és minőségi ételeinket. Nagyjából úgy válogatom össze az étlapra a fogásokat, hogy a legkisebbektől kezdve, az idősebb korosztályon át mindenki megtalálhatja a megfelelő fogásokat. Szem előtt tartom, hogy van, aki a kevésbe erős, fűszeres ételeket kedveli és van, aki a robusztusabb, nehezebb ételek rajongója. Fontos, hogy mindenki megtalálja nálunk, azt, ami a számára megfelelő.”

 

B.: Mit tudnál ajánlani a mostani étlapról? Melyik a legkülönlegesebb étel?

L.V.: „Mostani étlapon egyik személyes kedvencem, a borjúpaprikás szűzből tojásos galuskával, ami szintén egy modernebb gasztronómiai élményt nyújthat. Igazából köretnek elkészítünk egy zöldfűszeres galuskát: a galuskát összepirítjuk tojással, van hozzá még buggyantott tojás és szárított tojássárgája is, amit tojásparmezánnak neveznek. Összességében maga a tojásos galuska háromféle tojásból áll össze. Ehhez párosul egy rózsaszínre elkészített borjú szűz, ami nagyon szaftos, ízletes, omlós marad, ezáltal nagyon keveset veszít a tápanyagokból, valamint a paprikás mártás. Az ételt elemeire szedve készítjük el, egy modern felfogásban, ám vendégeink végül ezeket együtt kóstolva ízlelhetik meg a borjúpaprikást. Szerintem ez most az egyik legkülönlegesebb ételünk és egyben a kedvencem is.”

 

 

B.: A leginkább még az érdekelne, hogy milyen érzés újabb és újabb ötletekkel előállni az ételeket illetően?

L.V.: „Mindig feltölt. Van, hogy álmomból felkelek és leírom, ami csak eszembe jut. Igazából impulzusként jönnek az ötletek és már csak azt kell kitalálnom olyankor, hogy hogyan valósítsam meg őket. Úgy érzem ez nem csak a munkahelyen, hanem a szenvedélyem is. Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor a fejemben elképzelt és összerakott ízek alakot öntenek a tányéron. Sokszor az elvásárlásiamat is felülmúlja a végeredmény.”

 

Ezen a napon került megrendezésre negyedik alkalommal az Egy FalatJazzPiknik is, amely a hétvégi szép időjárásnak köszönhetően kint a teraszon kapott helyet. A rendezvénysorozat februárban vette kezdetét, amely azóta is hónapról-hónapra, más-más fellépőkkel várja a kikapcsolódásra vágyókat.

Ez alkalommal a Fluffy Melange játszott, a terasz pedig szépen megtelt vendégekkel, akik jó hangulatban falatoztak, beszélgettek, élvezték a fellépők előadását és a naplemente utolsó sugarait.

A rendezvénnyel kapcsolatban Molnár Róbertet kérdeztem, az étterem üzletvezetőjét.

 

Balaton.hu.: Honnan jött az Egy Falat JazzPiknik ötlete?

Molnár Róbert: „Az augusztus első hetében megrendezésre kerülő Paloznaki Jazzpiknik már elég híres lett az utóbbi időben és valamelyest szintén kapcsolódik a „Homola birodalomhoz”, ha nevezhetem így. Ezért szerettünk volna adni egy kis extrát törzsvendégeinknek és leendő vendégeinknek is, amellyel ugyanazt a hangulatot hozzuk el nekik csak piciben, az étterem területén.”

 

B.: Nagyon remek ez a kezdeményezés, most is nagyon jó a hangulat. Mi az észrevétel, a vendégeitek is szeretik/ jól érzik magukat?

M.R.: „Azt vettem észre, hogy akik eljöttek ide az Egy Falat Jazzpiknik-re élvezték, jól érezték magukat. Igazából mindig más zenekar lép fel, de ugye a tematika szinte ugyanaz, azonos: …egy ilyen könnyedebb, laza, jazzes hangulatot próbálunk varázsolni, leginkább egy zenei aláfestést a vacsorához, nem koncert jellegű. A fellépők java része már fellépett vagy fel fog lépni a Jazz Pikniken, így lehet, hogy már valakik ismerősek. Próbájuk zeneileg is azt hozni, ami az ételeinkre jellemző: kellemes és változatos.”

 

Az ott eltöltött pár óra alatt hamar belopta magát a vendéglő a szívembe, ugyanis a kiszolgálás igazán gyors és kedves volt, az ételek finomak voltak és a fellépők pedig igazi balatoni nyár hangulatot varázsoltak a teraszra.

Főképp azok számára ajánlanám a Sáfránkert Vendéglőt, akik szeretnek változatosan étkezni, hiszen itt mindig friss, a szezonalitásnak megfelelő, jó alapanyagokból elkészíttetett, jó ízvilággal rendelkező ételek kaphatók. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő fogást korosztálytól függetlenül.

 

 

+1 TIPP Balaton.hu – tól: A paprikásborjú szűzen kívül egy desszert tippel szolgálnék. Ha valami igazán könnyed, de mégis nagyon finom és friss desszertre vágytok, ami nem túl tömény, így a melegebb időjárásban is jóleső, a vanília mousse-t ajánlanám.

Legyetek figyelmesek, hiszen ezek az ételek már csak június 6-ig elérhetők, utána egy teljesen új étlappal fog várni Titeket a Sáfránkert Vendéglő.

Előzetesen annyit az új fogásokról, hogy igazán illeni fognak a nyári szezonba! Az egyik közülük: körtés, rukkolás saláta, füstölt libamellel.

Ez a vendéglő, tipikusan az a hely, ahová, ha egyszer valaki beteszi a lábát, többször is be fogja. ?

Kapcsolódó

5+1 balatoni program, ahol repkednek a Márton-napi libacombok

Pénteken Márton-nap és természetesen a hétvége gasztro-program kínálata is ezen jeles esemény köré tematizá
Elolvasom

Balatoni séf nyert Michelin-csillagot

Hét fővárosi hely mellett két vidéki étterem is megkapta csütörtökön a legrangosabb gasztronómiai minősítés
Elolvasom

5+1 vegetáriánus- és vegánbarát hely a Balaton környékén, ahol hús nélkül is jól lakhatsz

Az új idők szavára hallgatva Magyarországon is egyre többen folytatnak húsmentes diétát akár világnézeti, a
Elolvasom