Lazulgatós összművészeti hétvége Örvényeshegyen

Lazulgatós összművészeti hétvége Örvényeshegyen

Pléddel hesszelgetés a fűben, fröccs vagy bor a kézben, miközben éppen valamilyen kortárs irodalmi, zenei vagy színházi előadás emeli a hangulatot és a pillanat fényét: ezt jelenti az Örvényeshegy Piknik, amit második alkalommal hívtak életre Zalacsány festői lankáin.

A színes programkínálat több művészeti ágat is felvonultatott ebben a három napban, ami igencsak felkeltette az érdeklődésünket. Kíváncsiak voltunk a rendezvény kulisszatitkaira és kialakulásának körülményeire, így Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgatót faggattuk a piknik múltjáról, jelenéről és kicsit a jövőjéről is.

 

Balaton.hu: Kinek a fejéből pattant ki eredetileg a piknik ötlete és pontosan mikor?

Oszkó-Jakab Natália: A Pálos Resort tulajdonosai, Badacsonyi Tamás és Nikoletta már régóta tervezték, hogy a csodálatos zalai birtokuk valami igazán különleges koncertnek adjon otthont. Annyira tetszett nekik a gondolat, hogy egy színpadot is felállítottak a kertben, ez adja az Örvényeshegy Piknik nagyszínpadának alapját. 2017-ben aztán meghívták a Művészetek Völgyét is szervező Művészet a Vidékfejlesztésért Alapítványt Zalacsányba és elindult a közös ötletelés. Olyan remekül sikerült az egymásra találás, hogy 2018-ban már Al Di Meola állt azon a bizonyos színpadon és gitárjátékával elvarázsolta a közönséget.

 

B.: Hogyan lett aztán belőle egy egész hétvégén át tartó nagyszabású rendezvény?

O-J.N.: A Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány nagyon hisz az összművészeti modellben, ezért a koncert mellé további programokat is hoztunk. Minden fesztivál esetében hosszú távon gondolkozunk és célunk, hogy a helyi vállalkozások is tudjanak valamilyen módon csatlakozni a projektekhez. Helyi árusokkal, vendéglátósokkal szeretünk dolgozni és bevonjuk a helyi szállásadókat is. Szeretnénk megmozgatni a helyi közönséget és messzebbről is ide csábítani a kultúra kedvelőket.

 

B.: Miben változott az idei második piknik az elsőhöz képest? Mik voltak az előző év tapasztalatai?

O-J.N.: Az első év tökéletesen sikerült, igazi feltöltő, léleksimogató élmény volt a közönség és a szervezők számára is. Persze ahhoz, hogy ezt meg tudjuk ismételni, számos fejlesztésnek kellett megvalósulnia. Például éjfélig járt fesztiválbusz a helyszínről a faluba vezető úton és vissza, itt az extra világítás mellett polgárőrök is segítették a fesztiválozókat. Lett egy lebetonozott út, ami a nagyszínpadhoz vezetett és sok technikai fejlesztést is hoztunk, ami lehet a látogatók számára nem is volt látható. Programban megerősítettük a vasárnapot és a gyerekprogramokat, ami jó döntésnek bizonyult, nagyon sokan gyereknapoztak velünk, ennek külön örülünk.

 

 

B.: A fellépők listája nagyon hosszú és változatos. Mennyire ragaszkodtok bizonyos zenei stílushoz, hangzásvilághoz vagy milyen szempontok alapján állítjátok össze a zenei programot?

O-J.N.: A programot igyekszünk úgy összeállítani, hogy illeszkedjen az adott helyszín lüktetéséhez és műfajokon belül mindig a hazai legjobbak közül választunk.

 

B.: A zenén kívül a színház és az irodalom is helyet kapott ebben a 3 napban. Hogyan kapcsolajátok össze a különböző típusú programokat, vannak-e tematikák, illetve hogyan válogattok a művészeti produkciók közül?

O-J.N.: Szeretjük keverni az olyan programokat, amiért biztosan eljön a közönség olyanokkal, amiket még nem feltétlenül látott. Tavaly kiderült, hogy az itteni látogatók igen nyitottak az irodalmi programokra, ezért abból is többet hoztunk, sőt a zenei produkciók is át voltak itatva hazai költők művészetével. Pl. Malek Andrea is több Varró Dániel vagy Lackfi János verset énekelt, a Kaláka is ismert a versek megzenésítéséről, sőt, sok verset a Kalákának köszönhetően ismertek és szerettek meg a generációk. Irodalmat a zenével házasította Háy János és Beck Zoli, Varró Dániel és Molnár György és a helyi közönség új kedvence lett a Klasszik Lasszó formáció is.

 

B.: Milyen korosztálynak, célcsoportnak ajánljátok az Örvényeshegy Pikniket?

O-J.N.: Azoknak ajánljuk, akik a finom, fűben ülős, borozgatós, piknikezős hangulatot szeretik. Akik szeretik a kulturális programokat és a természet közelségét. Mivel gyerekprogramjaink is vannak, családoknak is ideális.

 

B.: Ha valaki több napra szeretne ellátogatni, akkor ellátás, szállás szempontjából tudtok-e neki segíteni? Milyen vendéglátó egységekkel dolgoztok együtt?

O-J.N.: A Pálos Resort biztosítja az alap cateringet, de idén nagy örömünkre velünk volt Németh Tamás is BBQ különlegességeivel. Helyi termelők borokkal, pálinkákkal, szörpökkel voltak jelen. Jövőre szeretnénk,ha még többen csatlakoznának hozzánk.

Szállás helyben és a környéken is foglalható. Idén partnerünk volt a Batthyány Kastély, jövőre a Pálos Resort is bővíti a szállás lehetőségeit. A környező településeken is található a kempingtől a vendégházakon át szállodáig minden szerencsére.

 

B.: Ha összegezned kellene, mit mondanál hogyan sikerült a hétvége, melyek voltak a legnépszerűbb programok, koncertek?

O-J.N.: Nagyon aggódtunk a hideg és az eső miatt, de az Örvényeshegy Pikniket az időjárás is szereti, a fesztivál három napja alatt ragyogott a Nap és nyári meleg volt. Elképesztő. Közel négyezer látogató érkezett a Piknikre a három nap alatt és azóta is folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket, aminek nagyon-nagyon örülünk. Természetesen szervezőként folyamatosan jegyzeteltünk, hogy min javítunk, változtatunk majd a következő évben, de az élmény számunkra is fantasztikus volt!

 

 

B.: És végül de nem utolsósorban hogyan készültök még az idei szezonra?

O-J.N.: Most gőzerővel koncentrálunk a Művészetek Völgyére. Ezzel párhuzamosan a tállyai Kerekdomb Fesztivál szervezése is folyik, valamint a 2020-as szezon előkészítése. Nagyon sok izgalmas tervünk vár megvalósításra. 🙂

 

Ha idén kihagytad és egy igazi kötetlen, lazulgatós művészeti élményt szeretnél átélni, akkor már most írd be a naptáradba: a III. Örvényeshegy Piknik, 2020-ban május 22. és 24. között tér vissza Zalacsány lejtőire. 

 

Idén nyáron pedig még vár a Művészetek Völgye július 19. és 28. között, ha hasonlóan különleges és magával ragadó programokra vágysz.

Kapcsolódó

Plázs: hűsítő Balaton és ütős programok

A nagy meleg elől érdemes a Balatonhoz „menekülni”, a siófoki Plázsnál ráadásul a hűsítő habok mellett ez
Elolvasom

Ezen a héten sem ragad a lábunkban a boogie a kiállítások mellett

Rengeteg bulival és számtalan könnyűzenei koncerttel dübörög tovább a szezon az északi és a déli parton egy
Elolvasom

Felpörög a bulimotor a Balatonon

Eléggé felpezsdül az élet a magyar tenger partjain a héten. Ez már kőkeményen a nyári szezon a programkínál
Elolvasom