Egy hely, ahol mindenki boldogan (l)ehet: Veganeeta Home

Egy hely, ahol mindenki boldogan (l)ehet: Veganeeta Home

Veganeeta vagy a Veganeeta Home neve biztosan ismerősen cseng sokatoknak, hiszen az elmúlt időben gyakran került említésre az étterem vagy a blog mindenféle platformon. A Veganeeta azonban nem csak egy kellemes hely, ahol jókat ehetsz szép környezetben – bár kétségkívül ez mind igaz rá -, ráadásul mindezt a Balaton egyik legnépszerűbb városában, Balatonalmádiban teheted. Azért is nagyon különleges, mert teljesen függetlenül attól, hogy milyen életmódot vagy étrendet követsz (vagy éppen nem követsz), szabadon válogathat az ember az ízletesebbnél ízletesebb vegán fogások közül, legyen akár szó könnyű ételekről, reggeliről, édességről vagy éppen hamburgerről. A nyugalmat árasztó hangulatról nem is beszélve: családias mégis modern és stílusos, a szó legjobb értelmében. Én rendszeresen rángatok el magammal valakit egy zöldborsó krémlevesre vagy egy csicseri rántottára.

 

Árvai Anita, alias Veganeeta a vegánsággal sajnos nem éppen idilli körülményeknek köszönhetően került kapcsolatba, habár már régóta élt és táplálkozott egészségtudatosan, azonban a sors több komolyabb figyelmeztetessel terelte erre, az akkor még számára új útra.

“Egy egészségügyi anomália következtében ez volt gyakorlatilag a kiút számomra.  Már előtte is hosszú évek óta száműztem az életemből a fehér lisztet, cukrot, finomított szénhidrátokat, aztán néhány éve nem lettek jók a tumor marker eredményeim…

Egyik napról a másikra tértem át a teljes értékű növényi étrendre, a cukor-és gluténmentesség mellett. És rengeteget tanultam, olvastam, tanulmányokkal és külföldi dokumentációkkal ismerkedtem. Négy hónap növényi étrendet egy negatív tumor marker eredmény követett, ami az igazi bizonyosságot hozta számomra: folytatom, sőt, abba sem hagyom. Mára a vegánság eszmerendszere nem csupán az étrendembe, az életembe is beköltözött.

 

 

Ancsival nem ismertük egymást előtte, párszor rendeltem személyesen Tőle a kedvencemet, csicseri rántottát telefonon, amit ő hozott ki nekem…igen ő hozta ki és nála is csörgött a telefon. Meg is lepődtem ezen a mai világban szokatlanul közvetlen hozzáálláson, de kifejezetten jó érzéssel töltött el a dolog, hogy van aki nem arra törekszik, hogy mihamarabb a háttérbe vonuljon, hanem ennyire a “gyermekeként” kezeli a munkáját.

“Tudod azt tapasztalom, hogy amit elsődlegesen az anyagiakért csinálsz, az hosszú távon halálra van ítélve, mert ott a motor, a motiváció csak a pénz. Onnantól kezdve, hogy a szívedből csinálsz valamit, ott járulékosan meg fog jönni az anyagi haszon is és nem mellesleg érezhető lesz a szíved minden cselekedetedben.

Egyszerűen szerelmes vagyok minden szegletébe az étteremnek, és minden tevékenységem imádom, ami ehhez köthető, ennek minden nehézségével együtt…és már képzeld el a nehézségeket nem is annak élem meg és tudom, hogy minden értem/értünk történik, és innentől kezdve az, hogy anyagilag hogyan alakulnak a dolgok, az csak másodlagos, járulékos haszon, mert én egyetlen percet nem dolgozom, amióta megnyitottam. Szerelmes vagyok a  “munkámba”, ami a világ legjobb dolga.”

 

 

Több, mint 20 éve főz – saját bevallása szerint 12 éves kora óta – , így neki mi sem természetesebb, hogy a menü minden elemét egytől egyig maga kísérletezi ki, főzi le előre és teszteli, sőt a hét pár napján ő maga áll a pult mögött és a konyhában is. Arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy melyik a kedvence a jelenlegi étlapról.

“Én állandóan a kedvenceimet adom a vendégeimnek, mivel én állítom össze az étlapot, én vagyok az, aki letesztfőzöm, sőt most is kíséletezésben vagyok, szeretnék elemeket kicserélni az étlapon.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ma már olyan konyhai apparátus van mellettem, hogy elég együtt egyszer lefőzni a menüt és utána ők azt egy az egyben tudják reprodukálni. Van egy kinyomtatott receptfüzetünk és abban minden benne van. Ráadásul most kaptunk a Jóistentől 2 mesterszakácsot is. Így a fejlődésünk már szakmaisággal is párosul. ”

 

Nem is gondoltam volna, de Anita – a Veganeeta előtt – 10 évig jogászként praktizált, amikor eldöntötte, hogy az életében bekövetkezett változás az igazi útja és valójában ezzel szeretne foglalkozni. Először a bloggerséggel próbált saját tapasztalatait átadva segíteni másokat, majd egyértelműen érezte; az étterem lesz ennek az igazi beteljesülése.

“Úgy kezdtem el írni a blogot, hogy csak annyit szerettem volna, ha az én nagy váltásom által tudok segíteni másoknak is. Magam sem gondoltam, hogy ez ennyire jól sikerül…mintha a Jóisten a kezembe adta volna a betegségeimet és a műtéteimet, aztán a klaviatúrát. Ezután tudtam, hogy bele kell vágnom, hinnem kell magamban és meg kell csinálnom az éttermet itt Almádiban.”

 

 

De az étteremnél nem állt meg, rengeteg tervvel és motivációval várja az őszt, és határtalan lelkesedéssel tekint előre a jövőbe. A Zöldalmádi rendezvény szervezése is az ő nevéhez fűződik.

Az étterembe az ország minden részéből érkeznek a Vendégeink.  Nagy álmom vált valóra az idén elsőként megrendezett vegán – környezetvédelmi fesztivállal, amit jövőre szeretnénk sokkal szélesebb körben kiterjeszteni. Tervben van egy vegán létrehozása is, és hát rengeteg előkészületi fázisban tartó projektem van.”

 

Ancsira, ha ránézel azt látod, hogy egy igazán elégedett és boldogságtól sugárzó ember, és ezt ő maga is így érzi; többször is elmondta mennyire hálás az életéért és a lehetőségeiért. Ettől függetlenül ő is szeretne mindig többet és többet elérni, de ezt csupán magától várja el és képes érte fáradhatatlanul egyre többet és többet tenni. Úgy gondolja mindenkiben ott van az a fejlődési lehetőség, amiből merítkezve bátran és nyitott szívvel mind elérhetjük álmainkat:

“Ha azt kérdezed mit üzennék az álmaik megvalósítása előtt álló embereknek, akkor azt mondanám, hogy merjenek hinni magukban, a belső hangjuknak, a lelkük diktálta vágyaknak és onnantól kezdve, ha már elhiszik, érezni fogják a zsigereikben, amint és elkezdenek tenni érte, akkor az válik a valóságukká – még akkor is, ha abban a pillanatban még éppen mással keresik a kenyerüket. A lelkünk diktálta tiszta vágyak vannak fentről támogatva és a lelki egyensúlyhoz, elégedettséghez óriási mértékben hozzájárul az élvezettel eltöltött napi munkaórák összessége is. Ha van egy vágyad, nevezheted célnak is, és azt tiszta szívből szeretnéd, nincs más dolgod, mint kitartóan tenni érte, és az elismerés – legyen az bármilyen természetű – nem fog elmaradni!”

 

Veganeetával együtt azt üzenjük, hogy merjétek megvalósítani az álmaitokat, és ha Balatonalmádiban jártok mindenképpen látogassátok meg a Veganeeta Home-ot, mert a csodás, szeretettel készült ételek mellett isteni a kávéjuk is! 🙂

 

Kapcsolódó

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Oldtimer szépségverseny és sajtfesztivál: itt vannak a hét leghívogatóbb rendezvényei

Rengeteg muzsikaszóval, éjszakai fürdőzéssel és holdfénytúrával, valamint oldtimer versennyel haladunk egyr
Elolvasom

Felpörögnek a küllők május első hetében

Sok sok tekeréssel (mármint biciklin) indul az idei májusunk és a hét többi programja is meglehetősen széle
Elolvasom