Egy veszprémi hotel bővítése kapcsán indítottak petíciót a helyi civilek

Egy veszprémi hotel bővítése kapcsán indítottak petíciót a helyi civilek

A petíció aláírói túlságosan modernnek és ridegnek ítélték meg a Séd-parti hotel tervezett bővítményét és azt is kifogásolják, hogy az elképzelések a szomszédos, illusztris malomépülettel sincsenek összhangban. Ugyanakkor a beruházásra már van építési engedély és a kivitelezés első fázisai is kezdetüket vették – adta közre az epiteszforum.hu.

2021 őszén jelentették be, hogy újabb szárnnyal, 15 szobával és 40 ággyal bővül a veszprémi Betekints Hotel a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával, főként azzal a céllal, hogy az Európa Kulturális Fővárosának programjaira érkező vendégek számára több és jobb minőségű szálláshelyet biztosítsanak. 

Bár az új épület kivitelezése már októberben megkezdődött, (a látványterveket nem sokkal előtte, szeptemberben osztotta meg közösségi oldalán a hotel), ügyében nemrég petíció indult Márkus László tulajdonosnak, Sulyok Balázs Ede veszprémi főépítésznek, valamint Porga Gyula polgármesternek címezve. Az aláírók azt kérik, hogy a terveket gondolják újra és módosítsák annak “modern és rideg” megjelenésére, környezetébe nem illőségére, “a helyi értékeket elcsorbító és örökségvédelmi tekintetben elfogadhatatlan” külsejére hivatkozva, helyette “egy barátságos, érzelmekkel teli, a hely atmoszférájába illő homlokzatot, stílust” látnának szívesen.

Azt is kérik továbbá, hogy vegyék figyelembe a körülötte már meglévő épületek kinézetét. A jövőbeli új szárny közvetlen szomszédságában ugyanis a jelenleg vendégházként működő egykori Puskás-malom épülete áll, ami a petíció szövege szerint a város legöregebb vízimalma, története közel ezer évre vezethető vissza, és mint ilyen, Veszprém értékeinek egyik felbecsülhetetlen darabja.

Az új épület terveit jegyző Vér Péternél érdeklődtek az Építészfórum munkatársai, aki megkeresésükre elmondta: már 2008-ban voltak tervek a telken való építkezésre, ám végül nem egy új hotelszárny, hanem grillkonyhával, szabadtéri színpaddal kiegészült rendezvénytér valósult meg ott. A projekt csak a közelmúltban kapott ismét lendületet, a színpad helyén ugyanis tavaly ősszel kezdődtek meg az új szárny építési munkálatai. 

A veszprémi, így a helyszínt jól ismerő építész felidézte, hogy korábban több változatot is tervtanács elé vittek, amelyek között volt teljesen hagyományos megjelenésű, kontyolt tetős, kétszintes épület is, ám végül egy modernebb megjelenés felé indultak el. Ahogy mondta, a hotel wellness-részlegét is ő tervezte, amely a meglévő és későbarokk szárnya miatt részben műemlékvédett szállodától nagyon eltérő, négyzetes alaprajzú, lapostetős, minden irányból faburkolatos épület lett. Az új szárnyat is hasonlóan képzelték el: az első terven egy kettő- illetve háromszintes fa lécburkolatos épület szerepelt, egyrészt kapcsolatot keresve a már megépült résszel, másrészt pedig a közvetlenül mögötte lévő erdővel, azonban ezt tűzrendészeti okok miatt elvetették.

Több átdolgozás után a tervtanácson végül egy harmadik (a látványterveken is szereplő) változatot fogadtak el, az engedélyt 2017-ben kapták meg rá. Tavaly még történt egy módosítás: eredetileg alápincézett lett volna az épület, de ez végül kikerült a végleges változatból.

A petíciót a cikk megjelenéséig több mint négyezren írták alá. 



Kapcsolódó

Vonat a Balatonban: így csúszott bele a MÁV egyik szerelvénye a vízbe Kenesénél

A magyar vasúttörténelem egyik leglátványosabb balesete történt 1914 május 11-én a Balatonkenese és Balaton
Elolvasom

Két invazív kagylófaj versenyét dönthetik el a balatoni pontyok

Összefüggést fedeztek fel az invazív kagylók és a balatoni pontyok táplálékválasztási preferenciái között a
Elolvasom

Rossz szomszédság: hűvös a hangulat a Káli-medence híres pékbisztrójának udvarán

Hamar közönségkedvenccé nőtte ki magát Kővágóörs legújabb pékbisztrója, a hangulat azonban mégsem felhőtlen
Elolvasom