Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Már több, mint egy évszázada, hogy kirobbant az első világháború, melyet kisvártatva követett a második is. Ezek a vérzivataros esztendők örökre bevésték magukat az emberiség történelemkönyveibe és kollektív tudatába is. A fennmaradt tárgyi emlékek szürreális mementóként őrzik ezeknek a sötét időknek az emlékét és figyelmeztetnek bennünket, hogy hová képes süllyedni az ember, ha nem vigyáz.

A múzeumot egy helyi történelemtanár alapította és a tárgyak az ő magángyűjteményét képezik. Majdnem harminc éves kutatómunka áll Tarr Péter nem mindennapi kollekciója mögött, mely egyenruhák, fegyverek és felszerelési tárgyak mellett olyan világháborús relikviákat vonultat fel, mint a harckocsi- és repülőgéproncsok darabjai, de autentikus dokumentumok, fényképek egyaránt fellelhetőek a kiállítótérben.


A tárlat személyes tárgyai közt a holokauszt letaglózó emlékei is felsejlenek. Brit, amerikai, német, magyar, valamint szovjet ereklyék elevenítik fel a történelem ezen két kulcsfontosságú gazdasági átrendeződését és katonai konfliktusát a vajúdó nagyhatalmak között.


A kiállítás helyszíne könnyedén megközelíthető, mindjárt a 7-es főút mentén található és igazán érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak a vendégek, ha úgy döntenek, hogy itt töltik el a délutánjukat. Családi programként is kifejezetten tanulságos lehet a fiatalabb és az idősebb generációk számára egyaránt. A hadimúzeum a szeptembertől júniusig tartó, szezonon kívüli időszakban előzetes egyeztetés szerint látogatható.

Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fülöpi templomrom, Révfülöp

Révfülöp egyik híres műemlékét már korábban bemutattuk sorozatunkban, ám az Ecsérpusztai mellett akad még e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Cserszegtomaji-kútbarlang

A cserszegtomaji temető sarkából nyílik a lejárat hazánk egyik fokozottan védett barlangjába. Méretéhez vis
Elolvasom