Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Már több, mint egy évszázada, hogy kirobbant az első világháború, melyet kisvártatva követett a második is. Ezek a vérzivataros esztendők örökre bevésték magukat az emberiség történelemkönyveibe és kollektív tudatába is. A fennmaradt tárgyi emlékek szürreális mementóként őrzik ezeknek a sötét időknek az emlékét és figyelmeztetnek bennünket, hogy hová képes süllyedni az ember, ha nem vigyáz.

A múzeumot egy helyi történelemtanár alapította és a tárgyak az ő magángyűjteményét képezik. Majdnem harminc éves kutatómunka áll Tarr Péter nem mindennapi kollekciója mögött, mely egyenruhák, fegyverek és felszerelési tárgyak mellett olyan világháborús relikviákat vonultat fel, mint a harckocsi- és repülőgéproncsok darabjai, de autentikus dokumentumok, fényképek egyaránt fellelhetőek a kiállítótérben.


A tárlat személyes tárgyai közt a holokauszt letaglózó emlékei is felsejlenek. Brit, amerikai, német, magyar, valamint szovjet ereklyék elevenítik fel a történelem ezen két kulcsfontosságú gazdasági átrendeződését és katonai konfliktusát a vajúdó nagyhatalmak között.


A kiállítás helyszíne könnyedén megközelíthető, mindjárt a 7-es főút mentén található és igazán érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak a vendégek, ha úgy döntenek, hogy itt töltik el a délutánjukat. Családi programként is kifejezetten tanulságos lehet a fiatalabb és az idősebb generációk számára egyaránt. A hadimúzeum a szeptembertől júniusig tartó, szezonon kívüli időszakban előzetes egyeztetés szerint látogatható.

Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom