Egyelőre maradhat a csopaki platánsor

Tegnap vette volna kezdetét a sínek menti fasor kivágása Csopakon a vasút villamosításának érdekében. Egy helyi rendeletnek hála viszont megmenekültek a majd 40 éves platánok. A jogszabály tiltja ugyanis a fák kivágását a madarak költési időszakában. A procedúra így szeptemberben kerül újra napirendre – nyilatkozta Ambrus Tibor polgármester a hirbalaton.hu-nak.

A polgármester korábban azt nyilatkozta, mindent megtett a fasor megmaradásáért, írásban is kérte a kivitelezőtől, de az észak-balatoni vasút villamosítása kiemelt állami beruházás, amibe sem egy helyi rendelet, sem egy polgármester nemigen szólhat bele. Hozzátette, az egyeztetések során az is kiderült, hogy azért nem lehet ezen a szakaszon a vezetéket a vasút másik oldalára vinni, mert akkor túl közel haladna egy buszmegállóhoz, és a megállóhoz vezető lámpasorhoz. “Annyit tehettünk, hogy a fasor kivágásához csak úgy járultunk hozzá, ha azzal egy időben új, kisebb növésű gömbjuharfákat ültetnek a kivágott fák helyére” – mondta.

Az egészséges, hajdan társadalmi munkában ültetett fasor kivágásának terve vegetációs időszakban, a turisztikai szezon elején sokakat felháborított, ugyanakkor a Szabadbattyán-Balatonfüred vasútvonal villamosításához szükséges felső vezeték próbaüzemét heteken belül meg kell kezdenie a kivitelezőnek a szoros határidők miatt.

Ambrus Tibor szerint a fakivágási tervek módosításához nagyban hozzájárulhatott az önkormányzat nyomása. Mint kifejtette attól tart, hogy a megcsonkított fák látványa is sokakat fel fog háborítani. Kertészként az a magánvéleménye, hogy jobb megoldás lett volna, ha az önkormányzat feltételeit teljesítve a fasort a kivágással egy időben azonnal pótolták volna kisebb növésű gömbjuharfákkal.

Megjegyezte, hogy a kivitelező eredetileg a 33 fából álló teljes fasort ki akarta vágni, de ehhez 8 fa esetében nem járult hozzá az önkormányzat, mivel azok a felső vezetékhez szükséges védelmi zónán kívülre estek, így 25 fa kivágására és pótlására kerül majd sor szeptemberben.

Csopak közösségi oldalán közlemény jelent meg, amely további részleteket közöl a fasor kivágásának indokairól, és az önkormányzat rendeletéről.Hirdetés

Kapcsolódó

Hídépítés miatt forgalomkorlátozás lesz a 7-es úton Szabadbattyánban

A Budapest-Balaton kerékpárút Székesfehérvár és Polgárdi közötti szakaszán, a 7-es út Szabadbattyán be
Elolvasom

Hirdetés

Családi nyaralás fordult bántalmazásba Balatonberényben

A feleségét bántalmazta a közös nyaralás alkalmával egy szegedi férfi, amiért őrizetbe vették a marcali ren
Elolvasom

Kiállítás nyílik Kádár Tibor képeiből Veszprémben

Kádár Tibor festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők jövő szerdán a veszprémi várban. Az idén
Elolvasom