Bakancslistás helyek a Balaton körül – Avasi templomrom, Szigliget

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Avasi templomrom, Szigliget

A csonka torony néven is ismert műemlék egyike Szigliget apróbb, eldugott kincseinek, amelyek a vár monumentalitásának árnyékában, nem biztos, hogy abban a rivaldafényben részesülnek, ami saját jogukon járna nekik. Ezt az adósságot igyekeztünk jóváírni az e heti Barangolóval.

Bizonyos leletek alapján valószínűsíthető, hogy a környék már a római korban is lakott volt és minden jel arra utal, hogy a magyarok bejövetelekor is éltek itt. Szép lassan, az idő múlásával a falu Réhely néven (Révhely) a pannonhalmi bencés apátság jobbágyfalujává vált és a római kori alapokra új templom falait húzták fel a bencések (vagy egyes források szerint az Atyusz nemzetség tagjai).

Fotó: szallas.hu

Ezt a települést egy 1420-ból származó dokumentum már üres faluként írja le, ami azzal magyarázható, hogy a szigligeti vár megépülésekor a lakosság zöme az Újfaluba költözött át a nagyobb biztonság reményében. A sekrestye és a szentély között egy csontház (ossarium) is helyet kapott. Az épület sorsa a török pusztítás idején pecsételődött meg végérvényesen. A templom udvarát temetkezési helyként is használták, így a korabeli mondák egyfajta baljóslatú szájízzel mesélnek róla az innen előkerülő csontok tömkelege miatt.

Az Avasi név eredetét többnyire balladai homály fedi, de egyes spekulációk szerint a közeli Ávorsai-rét állhat az elnevezés mögött. A helyreállítási munkálatok 1958-59-ben zajlottak az Országos Műemléki Felügyelőség kezdeményezésére.
Fotó: orszagkep.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fe
Elolvasom