Egyszerre terveztek terrorcselekményt Siófokon és Budapesten

Egy 22 éves férfi ellen emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Főügyészség, aki egy budapesti EB meccs alatt tervezett robbantást. A vádlott az online térben egy társával abban állapodott meg, hogy a robbantással egy időben az pedig autóval a tömegbe hajt Siófokon – olvasható a Telexen.

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021. év tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget – olvasható az ügyészség.hu-n.

A férfi tudatosan, iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett, illetve töltött le az internetről, emellett 2021. március és május között több mindenkivel volt kapcsolatban online, az egyik felhasználótól tanácsokat és leírásokat kapott szöges csőbomba házi elkészítéséről, és meg is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését, többek között egy webáruházból egy távirányítót is megrendelt.

„Május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el – majd a vádlott által elkészített csőbombával – bombamerényletet” – olvasható az ügyészségi közleményben. A férfit júniusban fogta el a TEK, akkor még nem lehetett tudni, hogy volt-e társa a terrorcselekmény előkészítésében.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfival szemben terroristacsoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A nyomozó ügyészség fegyházbüntetést kért a férfira, és kérte a bíróságot, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki.


Hirdetés

Kapcsolódó

Bővítik a balatonvilágosi Traubi gyárat

Megindult a balatonvilágosi Traubi gyár telephelyfejlesztési beruházása, melynek során egy új szerelőcsarno
Elolvasom

Hirdetés

Megkezdődött az énekesmadár-etetési szezon, de a Balaton vízimadarait ne etessük

Kezdetét vette a 132. országos énekesmadár-etetési szezon. Ennek kapcsán a Magyar Madártani és Természetvé
Elolvasom

Tarr Lajos munkáiból nyílt kiállítás Siófokon a művész születésének 100. évfordulóján

Kiállítás nyílt a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központ galériájában Tarr Lajos festőművész születésének 1
Elolvasom