Tihanyban is elindult a turisztikai szezon

Biztonságos a nyaralás a tó partján – Tihany a településen kihelyezett fertőtlenítő-állomásokkal és a maszkviselést népszerűsítő kampánnyal készült a vendégek fogadására.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó kedvezőtlen előzmények ellenére jól alakulhat a most induló turisztikai szezon a Balatonnál, a korábbinál is nagyobb tömegek dönthetnek ugyanis az itthoni nyaralás mellett biztonsági megfontolásból. A települések és a szolgáltatók megtették a szükséges egészségvédelmi előkészületeket a szezon elindítására, Tihany például kihelyezett fertőtlenítő-állomásokkal és egy, a nyári maszkviselést népszerűsítő egyedi kampánnyal várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket. Minden adott tehát ahhoz, hogy a balatoni nyaralás a felhőtlen pihenésről szóljon az idén is, még ha kicsit másképp is, mint korábban.

Tihany, 2020. május 16. A Balatonnál most induló nyári szezon biztosan más lesz, mint a korábbiak, ugyanakkor a korábbinál is több vendéget vonzhat a magyar tenger partjára az, hogy sokan biztonsági megfontolásból a belföldi nyaralást választhatják a külföldi utazás helyett – hangzott el a Tihanyban megrendezett ünnepélyes szezonnyitó eseményen, amelyet a Balatoni Turisztikai Szövetség, Tihany önkormányzata, a tihanyi TDM szervezet, a Balaton-felvidéki Fejlesztési Egyesület, a Nubu és a Pannon Gasztro Akadémia rendezett meg. A Balaton-parti szolgáltatók pedig felkészülten várják a pihenni érkező vendégeket.

„Hatalmas küzdelem és közös erőfeszítés árán sikerült a járványgörbét laposan tartani Magyarországon, ennek köszönhető, hogy a Balaton is megnyithat, persze, nem teljesen úgy, ahogyan eddig” – fogalmazott Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke. Elmondása szerint a védekezés szabályait továbbra is be kell tartani: meg kell tartani a másfél méteres távolságot egymástól még a tó partján is, zárt térben pedig maszkot kell viselni. „A szállodák, éttermek, a balatoni szolgáltatók felkészültek a vendégek fogadására, minden feltételnek eleget téve. Arra bíztatok mindenkit, hogy bátran töltse a nyarat Magyarországon, a Balaton déli vagy északi partján. Fontos, hogy az idei évben a nyaralásra szánt pénzt itthon költsük el, hiszen ezzel támogatjuk és segítjük a szektor túlélését és talpra állását. Együtt ez is sikerülhet!” – tette hozzá.
Tihany, a Balaton északi partjának kiemelt turisztikai helyszíne is felkészülten várja a vendégeket. „A látogatóink és egyben a helyi turizmusban dolgozók egészségét védő intézkedéseket vezettünk be, így nyitjuk ki ismételten a kapuinkat a pihenni és kikapcsolódni vágyók előtt. A biztonságos nyaralás érdekében a település frekventált kiemelt közterületeit, közintézményeit, valamint azok környezetét folyamatosan, a hét minden napján, még a hétvégén is fertőtlenítjük. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a játszóterek, illetve a buszmegállók fertőtlenítésére. A vendéglátó és idegenforgalmi szolgáltatók munkatársai pedig egységes arculatú, Tihany logójával ellátott maszkot viselnek majd, népszerűsítve ezzel is a nyári szezonban történő maszkviselést. A tihanyi TDM-mel és az ötletgazda Nubu designer márkával karöltve kommunikációs kampányt is indítunk az idelátogató turisták számára” – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere. Hozzátette: a településen minden adott ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére az idei turisztikai szezonban is biztonságosan lehessen nyaralni a Balatonnál, és hogy a turisztikai ágazat szereplői is megerősödve jöhessenek ki a jelenlegi nehéz helyzetből.

„A tihanyi turisztikai szolgáltatók egységes színű, logózott maszkjai nem csak a vendégek által elvárt biztonsági elvárásokra reflektálnak, hanem a lokális, tudatos, felelős turizmusépítésre is felhívják a figyelmet” – mondja Peleskey Ákos, a Balaton-felvidéki Fejlesztési Egyesület főtitkára, a Nubu designer márka társalapítója, a maszkviselést népszerűsítő kampány ötletgazdája. A Nubu által megálmodott, formatervezett, mosható textilmaszk egyénileg méretre állítható, kényelmes viseletet biztosít, illetve praktikusan nyakba akasztható, amikor nem használják. A ki-be fordítható maszkok egyik oldala Tihany logójával, a másik oldal a tervező Nubu logójával van ellátva, ezáltal két erős márka üzeneteit tudja közvetíteni, a használó személye, illetve a használat helyszínétől függően. „A maszkviselés a prevenciót és a biztonságot sugallja. A kampány része, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a maszkviselés fontosságára, és elfogadtassuk, hogy a következő hónapokban a maszkviselés öltözékünk részévé kell, hogy váljon. Ezt pedig segíti, ha esztétikumában és kényelemben is magas minőségű maszkokat tudunk elérhetővé tenni számukra” – mondja Peleskey Ákos.

„Ugyan a nemzetközi turizmus visszatérése még pár hónapot várat magára, a körülmények ellenére a belföldi turizmusban egészen optimista lehetőségek rejlenek” – véli Zsidai Roy, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alapító-elnökségi tagja. Az enyhítések első lépése vidéken történt meg és már múlt hétvégén látszódott, hogy az emberek mennyire örülnek a lehetőségnek, hogy újra étterembe járjanak, kiránduljanak, találkozzanak. Véleménye szerint néhány apró szabály fenntartásával – így a rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel, a kiskereskedelmi és éttermi személyzet maszkviselésével, konyhában kesztyűviseléssel, megfelelő távolságtartással – biztonságos világot tudunk fenntartani még a járványügyi készenlét időszakában is, ezek a lépések pedig vírustól függetlenül is higiénikusabbá és egészségesebbé teszik az életünket. „Mindez nemcsak a belföldi turizmusnak adhat egy új lendületet, hanem egy fenntarthatóbb ritmusú polgári élet visszatértének is teret nyit” – véli Zsidai Roy.Fotó: Szántó Zoltán

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom