Élvezd a Balatont – ráncok nélkül

Élvezd a Balatont – ráncok nélkül

A Balaton egy életérzés, a Balaton a meleg nyári napok, a végtelen strandolások, a csendes naplementék, a vidém esti borozgatások, a Balaton a nyári szabadság. Azon szerencsések közé tartozom, aki szinte minden nyáron eljutott rendszerint hosszabb időre a Balatonra. Régen az volt a menő, ha folyamatosan napoztunk, 40 felett viszont rádöbbentem, bárcsak már ifjúságom nyarain is vigyáztam volna a bőrömre. Így élvezzük a Balatont ráncok nélkül.

Az UV sugárzás az egyik legjelentősebb bőrkárosító faktor, hatása sokrétű: károsítja a sejteket, csökkenti a bőr nedvességmegtartó képességét, hiperpigmentációt okoz. Az UV sugárzás hatásait a bőröd iszonyat energiával kompenzálja csak, a bibi csak ott van, hogy a regenerációs képességei a korral jelentősen lecsökkennek. 

A Balaton parton (vagy kinn a vizen) sokkal jelentősebb UV sugárzásnak van kitéve a bőröd mint városi környezetben, hiszen egész nap szabad levegőn vagy, a víztükör visszatükrözi a napsugarakat (így barnulsz még árnyékban ülve is). Az UV sugárzás, a laza barnaság hatásai a 20-as éveidben talán még nem egyértelműek, de a folyamat már ekkor beindul, 40-es éveidre pedig igencsak nyilvánvaló lesz – hiába vetted meg a legjobb ránctalanító krémet, ez nem lesz elég. Felelősen élvezd a balatoni napokat.

Milyen látványos hatásai lehetnek az UV sugárzásnak az arcbőrödön?

1) Bőrszárazság, látványosabb, mélyebb ráncok. Az egyszeri leégés vagy a rendszeres UV sugárzásnak való kitettség mind-mind hozzájárul hogy a bőröd szárazabb, vízhiányosabb legyen, előbb tűnnek fel az első ráncok, azok mélyebbek, látványosabbak lehetnek. A vízhiány kompenzálására megoldás lehet egy jó hialuronsav szérum, amely a bőr “feltöltése” által a ráncokat is kevésbé látványossá teszi.

2) Hiperpigmentáció, öregségi foltok megjelenése. Az UV sugárzás felgyorsíthatja a bőr melamin termelését, ezért megjelennek a köznyelvben “öregségi foltkén” emlegetett pigmentációs foltok, amelyek minden napozás alkalmával sötétednek. A bőröd megújulása a korral lelassul, ezért a foltok maradnak, hacsak nem teszel ellenük valamit. A megoldás hámlasztás és kiemelt UV védelem az érintett területen. A C-vitaminos kozmetikumok szintén segíthetnek a bőr világosításában.

3) Millia avagy zsírcsomó megjelenése. Ezek a kis göbök azért jelennek meg mert a bőr megújulása lelassult, miközben UV sugárzás vagy egyéb faktor károsította a bőrt. Nincs mese meg kell várni, amíg a felszínre kerülnek, bár a folyamat gyorsítható hámlasztással. (Illetve tipikusan az A-vitamin hiánya hajlamosít a millia megjelenésére) illetve a megfelelő UV védelem a megoldás. 

Mi a megoldás?

A fent már részletezett egyedi megoldásokon túl a legfontosabb és leghatásosabb módszer, ha véded az arcodat, a bőrödet. Ha teheted, alkalmazz fizikai védelmet: legyen rajtad sapka, napszemüveg, legyél az árnyékban. A fénynek kitett bőrfelületeken pedig mindig, már kora reggeltől, árnyékban is legyen rajta fényvédő, lehetőleg nem hormonkárosító kémiai fényvédő, hanem fizikai fényvédőt tartalmazó naptej. 

Ha így élvezed a Balatont, akkor az arcbőröd hosszú távon is sokkal szebb marad! 

Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Elérkezett a készülődés ideje!

Ahogy közeledik a karácsonyi időszak úgy válik mind sürgetőbbé a dekorálás. Egyszerűen azért, mert jó ránéz
Elolvasom

Záporok és havas eső lesz az időjárás hétvégi terítékén

Péntekre egy mediterrán ciklon hoz borongós, csapadékos időt. Az esőt a lehűlés következtében havas eső, ha
Elolvasom