Ennyivel drágultak a balatoni strandok belépői

Ennyivel drágultak a balatoni strandok belépői

Sok helyen emelkedtek a belépődíjak, viszont meglepő módon több olyan fürdőhely is akadt, amelyek megtartották a tavalyi árakat.

Megkezdődött hivatalosan is a balatoni strandszezon, a penzcentrum.hu pedig megkereste a tóparti önkormányzatokat, strandfenntartókat, hogy megtudják, milyen fejlesztéseket végeztek el a szezon előtt, illetve milyen mértékű áremelést hajtottak végre. 

Balatonvilágos

A portál az alábbi tájékoztatást kapta Balatonvilágos Község területén működő önkormányzati strandokra vonatkozóan:

Balatonvilágos, Zrínyi út 28-30 szám alatti, 1251 hrsz. – Községi Fizetős Strand:
Napi jegyek:          

 • Felnőtt: 1.200.- Ft/fő
 • Nyugdíjas, , Diák (diákigazolvány felmutatásával!) : 1.000 .- Ft/fő
 • 3-6 év közötti gyermek: 800.- Ft/fő
 • 2 felnőtt + 2 gyermek  (14 év alatti): 3.500.- Ft

Délután 17:00-tól minden jegy féláron megvásárolható, de lakcímkártyával és fényképes igazolvánnyal igazolt helyi lakosok részére a strand használata térítés mentes. A strandon az idei szezon kezdete előtt is több újítás történt. 2023-ban a felnőtt belépő 800 forint volt, 50 százalékot emelkedett az ár.

A Községi Szabad Strand térítésmentesen látogatható továbbra is.

 

Balatonfüred

A balatonfüredi Esterházy és a Kisfaludy Strandot a Probio Zrt. üzemelteti. A Pénzcentrum megkeresésére az alábbi választ küldték:

A strandok az elmúlt években a legmagasabb strandminősítést kapták a Balatoni Szövetség „Kék Hullám Zászló” megmérettetésén. Az egyszeri felnőtt belépő áraink a következőképpen alakulnak az idei szezonban: Esterházy Strand egyszeri felnőtt belépő: 2250 Ft; Kisfaludy Strand egyszeri felnőtt belépő: 1900 Ft

2023-ban az Esterházy Strandra 2100 forint volt a belépő, 150 forintot emeltek, 7 százalékot, A Kisfaludy Strandon 200 forintot emeltek, 11 százalékot.

Fejlesztések tekintetében az Esterházy Strandon egy új, magasabb színvonalú multifunkcionális kabinépület kialakítását végzik épp. Az épületben többek között vizesblokkok, baba-mama szoba, vízimentők számára raktárhelyiség, és strandüzemeltetési háttérhelyiségek kerülnek kialakításra. Az emeleten értékmegőrzők és kabinok fognak a vendégek rendelkezésére állni. A Kisfaludy Strandon pergola átépítést, majd ennek a fedését és külső öltöző felújítást hajtották végre. Ezen felül megújult a nyugati bejárat előtti sétányrész. Mindkét strandunkon fejlesztették az ápolt zöldterületek öntözéstechnikáját, a gyepfelületek fenntartásához környezetbarát robotfűnyírókat telepítettek, felújították a játszótereiket is az idei szezonra. 

Alsóörs

Alsóörsön  felnőtt napi belépő 2000 forintról 2100 forintra emelkedett (5 %), de a gyermek és nyugdíjas belépő ára nem változott – tájékoztatta a lapot Hebling Zsolt, polgármester. Hozzátette: “tavaszra egy komplex – gyalogos, kerékpáros, horgász turisztikai fejlesztési csomag valósult meg TOP vármegyei uniós forrásból. A Séd patak partján sétány, erdei kerékpáros ösvény került kialakításra, felújítottuk a horgászhelyeket, csónakokat szereztünk be és létrehoztunk horgász bemutatóhelyet”.

Szántód

Szántódon önkormányzat által üzemeltetett szabadstrandokat találnak a vendégek, valamint  a parkolás is ingyenes településen. Két szabadstrand van, de több utcavégen is biztonságos  bejáró stéggel  biztosítják a vízbe jutás lehetőségét. A Rigó utcai szabadstrand gondozott zárt terület, díszköves sétány és karban tartott pázsit várja a fürdőzőket. A parton napvitorlával fedett  két nagy méretű napozóstég is rendelkezésre áll, újdonság  a praktikus családi öltöző.

A Juhász Gyula utcai szabadstrandon lidós partszakasz várja a vendégeket, itt is rendelkezésre áll családi öltöző, gyermekek részére napvitorlával fedett játszótér. A mozogni vágyókat, mindkét strandon, kültéri fitnesz eszközök várják.

Szigliget

Szigligeten a strandbelépőket nem emelték a 2024-es évben:

 • a felnőttek 1500 forint
 • 3 és 18 év közötti gyermekek 500 forintért tudnak belépni 9 és 19 óra között.

Egyéb kedvezmény nincs, de a helyi lakosok számára ingyenes a strand, a nyaralótulajdonosok kedvezményes bérletet tudnak váltani.

A strandon a téli időszakban visszaszorították a fürdőfelületre benőtt nádast, így visszaállították az eredeti állapotot. Emellett újraépítik a kabinsort, több férőhelyet kialakítva az új elrendezéssel. Ez várhatóan június végére készül el.

A településen egyébként állami fenntartású útszakaszt újítottak fel, méghozzá az Iharos utca egy részét, ahol burkolt padka és árokburkolás is készült több, mint 50 millió forint saját forrásból. Emellett finisében van az orvosi és védőnői rendelőnk felújítása, így emelkedik a szigligeti szolgáltatási színvonal.

Balatonszárszó

A fizetős központi strand belépőjegy árai és a szolgáltatások díjai 2024-ben nem emelkedtek Balatonszárszón:

 • Felnőtt jegy 1300 Ft,
 • gyermek- és nyugdíjas jegy 700 Ft,
 • családi jegy 3200 Ft.
 • Értékmegőrző 600 Ft,
 • kabin napijegy 1000 Ft.

Balatonszárszó 2 szabadstrandján továbbra is ingyenes minden: a mosdóhasználat és strand pályák is. Fontos kiemelni, hogy Balatonszárszón mindenhol  ingyen a parkolás. Nagyobb  fejlesztés itt idén nem történt, de hosszú távon szeretnének a szolgáltatások minőségén javítani.

Balatonszemes

Balatonszemes területén három strand található, egyik sem fizetős, továbbra sem tervezik, hogy belépőt szednek. Mindhárom strand a Kisfaludy pályázat adta lehetőségekkel élve korszerűsödött az utóbbi  években. Igyekeztek a part környékét vonzóvá tenni az ide látogatók számára útfejlesztésekkel, növények telepítésével, pihenő helyek kialakításával.

Siófok

A siófoki Nagystrandon június 15-től szeptember 1-ig tart a szezon, a belépő ára nem változott: 2500 forint egy felnőttnek, siófoki lakosnak 2000 forint, a gyerekjegy 800 forint, a diák 1500 forint. A Sóstói Strandon 100 forinttal kell többet fizetni, mint tavaly, 1500 forint a felnőtt belépő, 1000 forint a helyi lakosoknak, a gyerekjegy 800 forint, a diák 1000 forint.

Gyenesdiás

Diási Játékstrand

 • Felnőtt belépő hétköznap 1 400 Ft, hétvégén1 700 Ft
 • Családi belépő hétköznap 3 500 Ft, hétvégén1 4 200 Ft
 • Nagycsaládos belépő hétköznap 4 400 Ft, hétvégén 5 200 Ft
 • Gyermek belépő hétköznap 1 100 Ft, hétvégén 1 200 Ft
 • Diák, nyugdíjas belépő hétköznap 1 100 Ft, hétvégén 1 200 Ft

A felnőtt belépő 200 forintot emelkedett 2023-hoz képest.

Gyenesi Lidóstrand

 • Felnőtt belépő 1 300 Ft – 1 500 Ft
 • Családi belépő 3 300 Ft – 3 800 Ft
 • Nagycsaládos belépő 4 200 Ft- 4 800 Ft
 • Gyermek belépő 1 100 Ft – 1 200 Ft
 • Diák, nyugdíjas belépő 1 100 Ft- 1 200 Ft

Itt szintén 200 forintot emeltek a tavalyi évhez képest.

Fonyód

Sándortelepi Panoráma strand

 • Felnőtt: 950 Ft/fő/nap
 • Nyugdíjas: 480 Ft/fő/nap
 • Diák: 480 Ft/fő/nap (6 éves korig ingyenes)
 • Családi jegy: 2400 Ft/nap (2 felnőtt+2 gyerektől)

A belépő ára nem változott a tavalyihoz képest.


Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: MTI / Varga György

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom