Építkezés, felújítás, bővítés: mire érdemes figyelni a váratlan költségek elkerüléséhez?

Építkezés, felújítás, bővítés: mire érdemes figyelni a váratlan költségek elkerüléséhez?

Sokan nehezen változtatunk életünkön, legyen szó életmódról, munkahelyről vagy az otthonunk felújításáról. Ez utóbbi bizonyosan olyan dolog, amitől ódzkodik az ember, ugyanis azon túl, hogy hatalmas beruházás, rendkívül sok kellemetlenséggel jár, hiszen pont az otthont, a béke szigetét tesszük a rettenet birodalmává arra a pár hétre, amíg új köntösébe öltözik. Mire érdemes figyelni, ha építési hitel felvétele nélkül állunk neki a folyamatnak, és minden fillér számít?

Emelkedő költségek

Legyen szó építkezésről, felújításról vagy bővítésről, nem vagyunk könnyű helyzetben, ugyanis az utóbbi időben minden más mellett az építőanyagok árai is drasztikusan emelkedtek. Ez azoknak a legnagyobb teher, akik a nulláról kezdik az építkezést, de azok sincsenek könnyű helyzetben, akik bővítenek vagy felújítanak, hiszen az építőanyagok ára mellett a szakmunka ára is jelentősen emelkedett. Ezen felül, ha kőművest, különböző szerelőket vagy festőt keresünk, komoly várakozási időre számíthatunk, ami szintén megnehezíti a folyamatot.

Hogyan kerüljük el a váratlan költségeket?

Egy építkezés vagy felújítás során számos olyan költség felmerülhet, amire nem tudunk felkészülni. Egy észre nem vett esetleges beázás, elrozsdásodott csövek, vagy bővítésre, építkezésre alkalmatlan talaj komoly gondot jelenthet. Mivel ezekre alapvetően nem sok esély van, nem is feltétlenül számolunk vele, így könnyedén előfordulhat, hogy már megkezdődik a felújítás, amikor kiderül a baj. Ilyen esetben nincs választás, plusz költségként kell elszámolni a javítást, és még szerencsésnek is tarthatjuk magunkat, amiért azelőtt kiderült a baj, hogy komolyabb jele lett volna. Ugyan kiszámíthatjuk előre a várható költségeket, számos olyan, rajtunk kívül álló tényező van, ami megdobhatja a végösszeget.

 

Csak alaposan!

Otthonunk megtervezése elsősorban rajtunk áll, még akkor is, ha egy mérnök vagy akár egy belsőépítész van segítségünkre. Sose feledjük azonban, hogy a terveik a mi beleegyezésünkkel készülnek, így ha egyszer elhatározzuk magunkat olyan apróságokat illetően, hogy hol legyen a villanykapcsoló vagy a dugó, ne változtassuk meg később, mert csak magunknak okozunk anyagi károkat.

A jó szakember

A jó szakember nemcsak mérnök és belsőépítész tekintetében fontos: nem mindegy, kik rakják le házunk alapjait, illetve újítják fel otthonunkat! Ha valamin nem érdemes spórolni, akár építési hitel árán sem, az a jó szakember! Az utóbbi időben nem könnyű megfelelő munkaerőt találni, ugyanis rendkívül módon be vannak táblázva, mégsem érdemes beérni a szamárral a ló helyett.

Ha megtaláltuk az ideálist, akit ki is tudunk fizetni, hallgassuk meg, mikor tudja elkezdeni a munkát, és ha van rá lehetőség, gondoljuk meg, kivárjuk-e az általa mondott dátumot. Ha sürget az idő, kockáztathatunk, és egy olyanra bízhatjuk a munkát, akire csak kényszermegoldásként tekintünk.

Apróbetűs részletek

Bárkivel is állapodunk meg, legyen az bádogos, szerelő vagy az építési hitelt intéző bank, mindenképpen olyan szerződést írjunk alá, melynek minden pontjával egyetértünk, és minden mondatát értjük is! Legyünk tisztában azzal, hogy mennyi időnk van visszafizetni a hitelt, hogy az anyagok szállítását ki intézi, kitakarítanak-e a szakemberek, miután elvégezték a munkát. Ezek mellett  még számos más kérdés, amikre tudjuk a választ, mielőtt megkezdődik a munka.

Akció!

Ha a szakemberrel úgy beszéljük meg, hogy nem ér rá a következő hónapokban, akkor is érdemes beszerezni az építőanyagokat, és lecsapni az esetleges akciókra, hiszen sokat spórolhatunk, ha épp árleszállításkor sikerül megvenni valamit, amire szükségünk van. Mivel az árak folyamatosan emelkednek, egyik napról a másikra borulhat a költségvetésünk, így különösen jól járhatunk, ha minél előbb megvesszük őket. Ha biztonságos helyen tudjuk tárolni a munka kezdetéig, nem fog romlani a minősége sem!

Próbálj meg lazítani!

Egy lakásfelújítás, pláne egy építkezés rendkívül stresszes tud lenni. Gyakorta előfordul, hogy ami elromolhat a munka során, az el is romlik, de ez nem törvényszerű, így próbáljuk meg könnyedén venni az esetleges akadályokat! Nem érdemes arra számítani, hogy minden flottul fog menni, de ha felkészülünk a legrosszabbra, valószínűleg jobban fogjuk viselni a megpróbáltatásokat, mint képzeltük. Segíthetünk magunkon, ha nem egyedül vágunk bele, és mindig van segítségünk: egy építési vezető például kiválóan kézben tudja tartani a dolgokat anélkül, hogy felügyelnünk kellene a munka folyamatát.

Ugyan az ingatlanfelújítás vagy egy új otthon építése nem zökkenőmentes folyamat, ha minden apró részletet kidolgozunk, elmondhatjuk, hogy teljesen felkészülten várjuk a munkálatokat. Az árak folyamatosan változnak, de ha hozzáértővel becsültetjük meg, hogy miből mennyire van szükségünk, nagy meglepetések remélhetőleg nem fognak érni, és hamar birtokba vehetjük újdonsült otthonunkat.

Kapcsolódó

Mire figyeljünk szórópisztoly választása során?

Az autó festése során rengeteg eszközt használunk, hisz a tökéletes munkához több speciális megoldásra is s
Elolvasom

Minden, amit a mechanikus kesztyűről tudni érdemes!

A mechanikus, más néven taktikai kesztyűk története nem túl régre nyúlik vissza, ennek ellenére igen sikere
Elolvasom

Hogyan válasszunk CBD-olajat?

A kannabiszolaj egyre nagyobb népszerűségre tett szert az utóbbi időben, aminek következtében a kínálat is
Elolvasom