Erősítsd immunrendszered téli levesekkel

Erősítsd immunrendszered téli levesekkel

A leves tökéletes téli étel. Melegít, erősít, telt érzetet biztosít. Ősszel és télen különösen fontos figyelni és mindent megtenni azért, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön.

Íme három tipp olyan levesre, amelyet egész évben, de különösen ősszel és télen fogsz szívesen fogyasztani. Nemcsak finomak, de az immunrendszert is erősítik. A klasszikus sütőtöklevest, a francia hagymalevest vagy a szokatlan gyömbéres sárgarépa-krémlevest választod?

A fotó forrása: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Nincs ősz vagy tél sütőtökleves nélkül

Lehetetlen elképzelni az őszt, sőt a telet is sütőtökleves nélkül. Minden elképzelhető méretben, színben és nem utolsósorban ízben lehet tököt vásárolni. Bármilyen sütőtökből készíthetünk sütőtöklevest. Bemutatjuk a sült hokkaidói sütőtökből készült leves receptjét. Minimális munka, és az ízlelőbimbóid repdesni fognak az örömtől.

Hozzávalók: 1 hokkaido sütőtök, 2 kisebb hagyma, 5 gerezd fokhagyma, zsálya, só, bors, olívaolaj

Segédeszközök: botmixer vagy turmixgép

Elkészítés:

  1. A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, kivájjuk és feldaraboljuk.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a sütőtököt. Dobjuk bele a megtisztított hagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Locsoljuk meg az egészet olívaolajjal, és szórjuk meg sóval és borssal.
  3. Süssük a sütőtököt puhára, körülbelül 25 percig.
  4. Miután a sütőtök megsült, melegítsünk fel egy kis olajat egy lábasban, és adjunk hozzá néhány zsályalevelet, hogy aromát adjunk neki (ha nincs zsálya, akkor bármilyen más fűszernövényt használhatunk, ami otthon van).
  5. Két perc múlva dobjunk mindent, amit eddig megfőztünk, a zsályával együtt a fazékba, és öntsük fel vízzel. A víznek körülbelül 1,5 cm-rel a tök fölött kell lennie. A leves a turmixolás után bármikor hígítható, fordítva nehezebb lenne. Ezért jobb, ha kevesebb vizet adunk hozzá.
  6. Főzzük körülbelül 20 percig.
  7. Főzés után turmixoljuk le a levest. Ebben vagy egy botmixer, vagy egy turmixgép lesz segítségünkre.
  8. Az őszi leves megérdemli, hogy kicsit sűrűbb legyen, ezért inkább kerüljük a felesleges hígítást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és már majdnem kész is vagyunk!
  9. A sütőtök leves bármivel díszíthető. Leggyakrabban tökmaggal (amelyet meg lehet pirítani), balzsamecettel vagy tejföllel szoktuk érdekesebbé tenni.
A fotó forrása: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

A francia hagymaleves felmelegít és jóllakat

Az ínyencek számára itt van a francia hagymaleves receptje. Egy másik ideális téli leves, amely nemcsak felmelegít, hanem mindenekelőtt jóllakat. Nem spórolunk a sajttal és a kenyérrel sem.

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 1 liter húsleves (vízzel is helyettesíthető), 100 ml száraz fehérbor, 80 g vaj, 2 evőkanál sima liszt, 2 szál kakukkfű, 1 babérlevél, só, bors, sajt (szeletelt és reszelt sajtra is szükség lesz), bagett

Segédeszközök: sütőedények

Elkészítés:

  1. Először készítsük elő a fűszernövényeket, használhatunk szitát, erre a célra szolgáló tasakot vagy bármilyen más eszközt, amit ismerünk. Fontos, hogy a kakukkfű és a babérlevél később kivehető legyen.
  2. Vágjuk a hagymát vékony csíkokra.
  3. Melegítsük fel a vajat egy serpenyőben, és adjuk hozzá a hagymát. Süssük 10 percig.
  4. Vegyük lejjebb a hőfokot, fedjük le az edényt, és pároljuk 5 percig. Keverjük meg, és pároljuk még 5 percig.
  5. Vegyük le a fedőt, és pirítsuk meg újra a hagymát. A hagymának meg kell barnulnia, ami 20-25 percig tart. Előfordulhat, hogy az edény füstöt fog árasztani. Ebben az esetben ne felejtsük el bekapcsolni a páraelszívót.
  6. Adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk körülbelül egy percig. Dobjuk bele az előkészített fűszernövényeket, és öntsük fel a borral. Ennek fel kell forrnia.
  7. Öntsük hozzá a húslevest (vizet), ízesítsük sóval és borssal, és forraljuk fel. Vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük 30 percig.
  8. Közben pirítsuk meg a szeletelt bagettet a sütőben. A sütőt állítsuk grillezésre.
  9. Húzzuk ki a fűszernövényeket, ízesítsük szükség szerint sóval, és öntsük a sütőedényekbe.
  10. Mindegyik tálba tegyünk két szelet bagettet, és helyezzünk rá egy-egy szelet sajtot. A szelet tetejére bőséges réteg reszelt sajtot teszünk. Addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül.
  11. Tálaljuk a levest forrón és élvezzük!
A fotó forrása: Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

A sárgarépa krémlevest gyömbérrel még egy kezdő is elkészíti

A sárgarépa sok étel alapanyaga, de főszerepbe rintkán kerül. Ebben a levesben azonban határozottan a répa a megasztár! A gyömbérrel való kombináció tökéletes. Ez a leves ideális télre, és elkészítése gyerekjáték.

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 hagyma, olívaolaj, 100 g gyömbér, citrom, só, bors

Segédeszközök: botmixer vagy turmixgép

Elkészítés:

  1. Kezdjük a sárgarépa hámozásával és szeletelésével. Vagy reszelésével. Nem számít, hogy melyiket válasszuk. Ha van otthon szeletelőgépünk, akkor szerencsések vagyunk, és pillanatok alatt készen vagyunk a szeleteléssel. A többiek néhány percet a répával töltenek.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpároljuk egy lábasban.
  3. Hámozzuk meg a gyömbért, reszeljük le vagy vágjuk apró kockákra, és dobjuk a hagymához.
  4. Dobjuk bele a sárgarépát, és pirítsuk meg.
  5. Öntsük fel vízzel, és főzzük, amíg a sárgarépa teljesen megfő, körülbelül 30 percig.
  6. Az edény tartalmát alaposan turmixoljuk össze. A gyömbérrel lehet egy kis probléma, ezért nagyon kitartóak vagyunk, és amennyit csak lehet, turmixolunk.
  7. Ízesítsük a levest sóval, borssal, citromlével, és tálaljuk! Egy kis chili vagy esetleg apróra vágott koriander remekül illik a levesbe. Jó étvágyat!
A fotó forrása: Dani Vincek / Shutterstock.com

Kapcsolódó

Elhunyt Nemere István író

A világrekorder szerző diákéveit a veszprémi Lovassy László gimnázium padjaiban töltötte. - - Elhunyt
Elolvasom

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak

Jövőre nem változnak a balatoni horgászjegyek árai - jelentette be Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodás
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pokol-lik, Ajka

A bakonyi barlangok közül szinte alig akad olyan, amelyet a közhiedelem ne társítana valamelyik legendás be
Elolvasom