Ételízesítővel a maradéktalanul élvezetes ételekért

Ételízesítővel a maradéktalanul élvezetes ételekért

Az ételízesítők az utóbbi időkben igen megosztónak minősültek, mivel egyes teóriák szerint olyan alapanyagokat, túlzó állítások szerint vegyszereket tartalmaznak, amik súlyosan károsítják az egészséget, de ezek a tényeknek kikiáltott dolgok igen messze állnak a valóságtól. Lássuk tehát, mi is az igazság arról a fűszerről, ami már nagyanyáinknak is a kedvence volt, és nem tudták elképzelni nélküle a vasárnapi húsleveseket.

Miből áll az ételízesítő?

Az ételízesítő valójában nem más, mint különböző módszerekkel (többnyire liofilizálással/fagyasztva szárítással) tartósított zöldségek keveréke egy kis sóval. Ez remek kiindulási alapja tud lenni bármilyen ételnek, és mindemellett tökéletesen tudja helyettesíteni a sózást úgy, hogy plusz ízeket csempész a készülő finomságokba.

Ön is szereti az ételízesítő illatát, de még nincs meg a kedvenc típusa, amihez mindig visszatérhet? Próbálja ki a Házi Arany oldalán kapható ételízesítő verziókat, és találja meg az új kedvencét!

Ételízesítő a levesekben

Az ételízesítőt különböző módokon tudjuk használni, de főként leveseket szoktunk ezzel ízesíteni. Helyettesíthetjük vele a hagyományos sót. Nem lesz egyáltalán túlzó az íze, mégis olyan lesz, mintha plusz zöldségeket adtunk volna a leveshez vagy olyan fűszereket, amiket alapvetően nem igazán szoktunk használni, mégis tökéletes harmóniát visznek a végeredménybe. 

Rizses fogások

A só helyettesítése a leveseken kívül még a rizses ételeknél is jól jöhet majd. Ha ételízesítőt használunk a rizs főzése során, akkor nemcsak az íze lesz sokkal selymesebb és kellemesebb is, hanem a színe is gyönyörűen aranyló lesz. Egészen különleges élményt tud nyújtani azoknak, akik még nem találkoztak ezzel a módszerrel, de nagyon kevesen vannak, akik nem értékelik ezt az apró változtatást.

Ételízesítő és a hideg ételek

Ugyan az ételízesítőt főként főzéshez szokták használni, de vannak olyanok is, akik egy alternatív felhasználást részesítenek előnyben. Ugyan napjainkban számos lehetőség áll előttünk, hogy milyen feltéteket tehetünk a kenyerünkre reggeli vagy vacsora alatt, de időnként jólesik egy szerényebb vajas kenyér, amit aztán valamilyen egyszerű fűszerrel ízesítünk. Ilyen lehet a paprika, a bors, a só, de nagyon sokan rajonganak az ételízesítővel megszórt vajas kenyérért is.

Sómentes ételízesítő

Azoknak, akik nem szeretik a sós ételeket, vagy egyszerűen csak egészségügyi okokból igyekeznek minimumra szorítani a sófogyasztásukat, az ételízesítő sokáig mumusnak tűnhetett. De mára már több verzióban is elérhető ez a fűszerkeverék, ezek egyike pedig a sómentes ételízesítő. Ez a sót ugyan mellőzi, de a fűszerezést ettől függetlenül meg lehet ezzel oldani, nem fogunk hiányt szenvedni a kellemes, nagymama konyháját idéző ízekben sem.

Kapcsolódó

Jövőre is lesz nyár: így készülj a következő szezonra!

Épp csak beköszöntöttek a hideg hónapok, sokaknak viszont máris a következő nyár lebeg a szeme előtt. Bár a
Elolvasom

A calcaneus sarkantyú megelőzhető!

Nagyon sok ember szenved a calcaneus sarkantyútól, vagyis a sarokcsonton található csontkinövéstől. Ez a fá
Elolvasom

Prosztatarák: kiket érint a leggyakrabban?

Évente közel 4-5000 férfit regisztrálnak rosszindulatú prosztatamegbetegedéssel, többségüket az idősebb kor
Elolvasom