Fákat vágtak ki a déli parton a varjak miatt

A kivágásokat hivatalosan varjúfészkekkel indokolták, ám a helyiek szkeptikusak a magyarázatot illetően.

A varjak miatt vághattak ki fákat a Balaton déli partján – legalábbis ezt állítják a helyiek. A madarak állítólag sok kárt okoztak és zajosak voltak, amit a fák kivágásával próbáltak orvosolni – számolt be az ATV.  

A Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő határán levő utcákban vágtak ki több fát az utóbbi hetekben. A helyiek azt mondták, nekik senki sem szólt, csak amikor a nyaralóikba érkeztek, akkor látták meg, hogy mi történt.

“Felhívtam a keresztúri önkormányzatot, ahonnét semmilyen megfelelő választ nem kaptam. Egy kicsit érdekesen beszéltek velem, és tovább irányítottak a polgármesterhez, aki azt mondta, polgármesteri döntés volt, illetve az önkormányzat szavazta meg a fakivágást” – mondta a híradónak Rétfalnivé Tóth Éva. 

A fák között voltak 30-40 évesek is, melyek árnyéka sokat segített a nyári forróságban. A kivágás hivatalos indokát nem tudni, de többen is állítják, hogy a nagy fáknak a varjúfészkek miatt kellett eltűnniük.

Györei Oszkár helyi lakos elmondta, egyáltalán nem örül a fakivágásnak, és ő egy darab varjúfészket sem látott. Azt megjegyezte, hogy a levél valóban hullik, de az avar nem bánt senkit. 

A varjak sokfelé okoznak gondot a lakott területeken. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági területeken kivágták az erdősávokat, így kénytelenek voltak a házak közé költözni.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta, volna elvileg lehetőség arra, hogy ezeket a madarakat visszajuttassák a külterületekre. Szerinte ehhez az kellene, hogy olyan fasorokat, erdőfoltokat találjanak a lakott területek határán, ahol a madarak nem zavarnának senkit. A madarakat gallyak kihelyezésével, esetleg téli etetéssel oda lehetne szoktatni. 

A szakember azt mondta, hogy a vetési varjak fészkét sem érdemes levenni, ugyanis pár napon belül újraépítik azt, ráadásul védett fajról van szó.


Forrás: ATV

Kapcsolódó

Jön az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a
Elolvasom

Nyári programokkal várja a közönséget a Thália Színház Salföldön

Nyári eseménysorozatot szervez a Thália Színház Salföldön: 47 programmal, köztük kamaraelőadásokkal, konce
Elolvasom

Megújult az Esterházy-kastély Balatonfüreden

Az épület falai közt megnyílt tárlat egy régmúlt kor füredi nyaraiba enged bepillantást. - - Több, mi
Elolvasom