Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A legtöbben autóval indulnak útnak, ami kényelmes megoldás, ám ha nem vagyunk kellően felkészültek és előrelátóak, az autó akár a nyaralásunkat is tönkre teheti.

Programok és a szállás megszervezése mellett érdemes gondolni az autó felkészítésére is indulás előtt. De mit is nézzünk meg?

Folyadékszintek, melyeket nem árt megnézetni

Mielőtt nekivágnánk az utazásnak, az első, amit mindenképp nézzünk vagy nézessünk meg, az a folyadékszint. Persze a legtöbben ilyenkor egyből a motorolajra gondolnak, és nem is tévednek nagyot, hiszen a motorolaj rendkívül fontos a motor megfelelő működéséhez, így ennek ellenőrzése, feltöltése, esetleges cseréje valóban lényeges lépés. Ugyanakkor nem ez az egyetlen „folyadék” az autóban, amit ellenőriznünk kell.

Amit még mi is meg tudunk tenni, szakember segítsége nélkül, az a szélvédőmosó szintjének ellenőrzése, és a cseréje, ha még mindig a téli szélvédőmosó lenne a tartályban. A hűtőfolyadék is megér egy ellenőrzést, ehhez sem feltétlen szükséges szakember.

fék és váltófolyadékot ugyanakkor már kevesebben tudják házilag ellenőrizni, a kevésbé tapasztalt autósok, talán azt sem tudják, hogy erre is szükség lehet. Ahhoz azonban, hogy a fék és a váltó megfelelően működjön, mindenképp fontos ezeknek a „folyadékoknak” az ellenőrzése is.

Fékek, kuplung, váltó és a motor

Természetesen az indulás előtt nemcsak a folyadékszinteket érdemes megnézetni, hanem célszerű kérni egy általános átnézést, ami érinti a fékeket, a kuplungot, a váltót és a motort is. A motor állapotának vizsgálatát a legtöbben a tavaszi szervizeléskor szokták kérni a szervizben, de a váltó már jóval kevesebb figyelmet szokott kapni. Ha a Balaton északi partjára utazunk, akkor bizony elő fog fordulni, hogy dimbes-dombos tájon visz az utunk, és bizony meredek lejtőkkel és emelkedők is elfordulhatnak – írja a Fékmester.

Ilyen körülmények között a fékek, a kuplung és a váltó megfelelő állapota elengedhetetlen. Természetesen teljesen vízszintes útszakaszokon is gondot okozhat ha a fékcső repedt, vagy a kuplung fő és munkahenger meghibásodik, de még nagyobb a baj, ha a hibák pont egy meredek emelkedőn ütköznek ki. Érdemes tehát egy alapos átvizsgálást kérni. A fékcső repedéseit nagyon komolyan kell venni, ugyanis egy ilyen hiba akár az autó megállását is ellehetetlenítheti. A kuplung fő és munkahengerek ellenőrzése is fontos lépés, de a váltó vizsgálatáról sem szabad megfeledkezni indulás előtt.

A láthatóság nyáron is fontos, nem csak télen

Bár legtöbbször a téli vezetési tanácsok szólnak arról, hogy figyeljünk az izzók és a fényszórók jó állapotára, de a helyzet az, hogy nyáron sem szabad erről megfeledkezni. Igaz, hogy ilyenkor tovább van világos, de indulás előtt akkor is érdemes megnézetni, hogy milyen állapotban vannak az izzók, és szükséges esetére megfelelő pótizzókat is célszerű az autóba tenni. A fényszórók gyakran kopottak, homályosak vagy sárgák, erre természetesen van megoldás, méghozzá a polírozást. Ezt is célszerű megcsináltatni még a balatoni utazás előtt.

Kapcsolódó

A vízálló laminált padlókról röviden

A padlóburkolatok között nagyon sok eltérés lehet. Nem csupán megjelenésükben, mintázatukban, hanem anyaguk
Elolvasom

Egy robotpilóta időt spórol neked a marketingben is!

Már nem álom, hogy akkor is pénzt keress, amikor éppen nem dolgozol. A marketing automatizálása éppen ezt j
Elolvasom

Ezekben tud segíteni egy kiváló online marketing szakember

Egy online marketing szakember profi a maga területén, épp ezért nyugodtan kérhetjük a segítségét, ha haték
Elolvasom