2026-ig biztosan lesznek koncertek a veszprémi Gyárkertben

2026-ig biztosan lesznek koncertek a veszprémi Gyárkertben

A tavalyi év elsöprő sikere után az idei szezonban is a legrangosabb fellépők sorát tervezi felvonultatni az új koncerthelyszín.

A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén – számolt be a vehir.hu.

A döntés többrétegű. Egyfelől a kiemelt fesztiválok közé sorolással a városvezetés írásba adta azt a szándékát, hogy a következő három nyáron koncerteket rendezzenek a Gyárkertben. A kiemelt státusz egyelőre 2026-ig szól, de természetesen újabb döntéssel meghosszabbítható. Azt fontos hozzátenni, hogy az adott évi források hozzárendeléséről minden évben külön döntenek majd, az idei évre 150 millió forintos keretet biztosít az önkormányzat támogatásként. Azt, hogy melyik cég szervezheti majd a nyári koncerteket, pályázat útján választják ki. A pályázati feltételek között szerepel, hogy a fesztivál főszervezője az érvényes Veszprém Kártya tulajdonosai részére kötelezően kedvezményt biztosít, továbbá a piaci áraknál kedvezőbb belépődíjakat állapít meg. 

A napirend vitájában Porga Gyula polgármester kiemelte: a Gyárkert az Európa Kulturális Fővárosa év egyik legnépszerűbb eleme volt, nemcsak a veszprémiek szerették, de a térségből is sokakat vonzott a városba. Ez egy olyan siker, amivel hosszú távon tervezni kell – jelentette ki a városvezető. 

Gerstmár Ferenc felvetette, hogy a terület alkalmas lenne arra, hogy irodákkal, lakóépületekkel, zöldterületekkel, rekreációs helyszínekkel megtöltve enyhítse a városban tapasztalható hiányokat. A politikus kritizálta azt is, hogy a fesztiválra „ötször akkora összeget fordítunk az idén, mint a fiatalok lakhatási támogatására.” Hartmann Ferenc ezzel szemben arról számolt be, hogy a saját közösségi felületén végzett felmérésen a válaszadók elsöprő többsége támogatta a Gyárkert fesztiválhelyszínként való működtetését, míg a beépítésére nulla szavazat érkezett. A politikus ugyanakkor szintén sokallta az erre a célra szánt 150 millió forintot. 

Ebben Katanics Sándor frakcióvezető is egyetértett, aki szintén jó gondolatnak nevezte a Gyárkert fesztivál megtartását, de azt gondolja, hogy annak önfenntartónak kellene lennie. Kovács Rajmund leginkább az ellen szólalt fel, hogy külsős cég végezze el a feladatot. Szorgalmazta, hogy a Veszprém Programiroda is induljon a pályázaton, és a városi cég maga szervezze meg a nyári koncerteket. Kovács Áron amellett foglalt állást, hogy amíg van lehetőség arra, hogy a veszprémiek kedvező áron vehessenek részt a nagy sztárok koncertjein, addig érdemes támogatni a programot. Guzslován Gábor támogatta azt, hogy az önkormányzat „ilyen baloldali megközelítéssel” segíti, hogy minél többek számára elérhetővé váljon a kultúra. 

A vita zárszavában Porga Gyula polgármester kifejtette: bár korábban voltak más elképzelések a terület hasznosítására, a tavalyi nyár sikere megmutatta, hogy a veszprémiek mit szeretnének kezdeni valójában az egykori bútorgyár területével. Hozzátette: az, hogy nagy sztárokat hívnak meg, hogy kulturált körülményeket teremtenek, hogy a vendéglátóhelyek és a mosdók higiénikusak, az mind pénzbe kerül. „A tavalyinál gyengébb minőséget nem engedhetünk meg magunknak, és ezt ennél kevesebből nem lehet biztosítani.” A polgármester hangsúlyozta: a támogatás révén az is elérhető, hogy ne piaci árat kérjenek a belépőkért, mert az itt nem működne. Elmondta, hogy idén várhatóan a magyar zenei élet élvonalából áll majd össze a program, az árakat össze lehet hasonlítani a Budapest Parkkal, érezhető lesz a különbség a Gyárkert javára. 


Forrás: vehir.hu
Fotó: Gyárkert / Facebook

Kapcsolódó

35 kiló feletti gigaponttyal dőlt meg a balatoni rekord

A korábbi csúcsot márciusban állították fel egy 34,8 kilós példánnyal. - - Április 21-én, vasárnap ve
Elolvasom

Van, ahol majdnem harminc százalékkal nőtt a szállások ára a Balatonon

A brutális emelkedést a balatonalmádiban elérhető szállások átlagára fémjelzi legjobban. - - Tavalyhoz
Elolvasom

Hatalmas változások jönnek a Budapest és a Balaton közti közlekedésben – mutatjuk a részleteket

Szinte minden buszjáratot felszámolnak, ami a főváros és Balatonfüred között közlekedik. - - Május 1-t
Elolvasom