Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Beköszöntött a jó idő és ezzel együtt itt a grillezés szezonja, és ha arra vágyunk, hogy a sütés-főzéssel feldobjuk a baráti összejöveteleket, akkor a kerti parti remek ötlet. Olvasson tovább, hogy megismerje a legfontosabb szabadtéri főzési alternatívákat.

Melyik grill a legjobb?

Az első és talán legmegosztóbb döntés, amit meg kell hoznunk, az az energiaforrás kérdésköre. Faszenes, gázos vagy elektromos grillen főzzünk? Ismerje meg a legnépszerűbb kerti grilleket:

Az elektromos grillsütő könnyen használható, szinte azonnal felmelegszik, és jól tisztítható. Nem termel füstöt vagy hamut, és akár beltéren is bevethető. Környezetbarát megoldás lehet napelemről működtetve is. Azonban hiányzik belőle az autentikus füstös íz és hangulat. Az elektromos grillsütő számos előnnyel és néhány jelentős hátránnyal rendelkezik. Általában kisebb méretű, így beltéren is használható és az egyik legkönnyebben tisztítható grilltípus.

Ráadásul, ha napelemről működtetjük, rendkívül fenntartható megoldást jelent. Azonban néhány apró kényelmetlenséget okozhat az eszköz kábelének a hossza, valamint egy esetleges hosszabbító kertet átszelő jelenléte. Az elektromos grillsütővel mindenképpen muszáj lemondani a klasszikus grill-hangulatról és az egyedi, „füstös” ízről, melyeket biztosítani csak a faszén tud.

gázpalackos grill gyorsan felmelegszik, könnyen szabályozható a hőmérséklete, és gazdaságosabb is a faszenesnél. Különböző méretekben és kialakításokban elérhető Magyarországon is, de hiányzik belőle a füstös íz.

Faszénnel a legjobb főzni

Ha számunkra a legfontosabb kritérium a gyorsaság és az egyéb bonyodalmak mérséklése a grillezés során, akkor valószínűleg nem a faszenes grillsütőknél fogunk böngészni. Azonban, ha arra vágyunk, hogy a kertben lévő főzés valódi élménnyé váljon, így ez az alternatíva lesz a legjobb választásunk.

A sütési-főzési folyamat sokkal tovább tart és állandó figyelmet igényel. Mire a szén eléri a tökéletes hőmérsékletet, valószínűleg már mindenki éhes lesz, a szomszédok pedig lehet, hogy nem fogják értékelni az egyedi illatokat. Emellett több kosszal is járhat a főzés. A faszenes grillezés rendelkezik egy olyan sajátossággal, amit a gázgrillezés sosem tudna helyettesíteni. Ez pedig az eredeti, „füstös”, kissé „szenes” ízvilág, amit sokan a szabadtéri húsgrillezés igazi lényegének tartanak. Más konyhai módszerek könnyebben és gyorsabban kivitelezhetők beltérben, de a faszenes grillezés egyedülálló élményt nyújt, melyet másutt nehéz lenne megvalósítani. Mindezek mellett a faszenes grill hagyományos hangulatot teremt, és egyedi füstös ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. Amellett, hogy hosszadalmas több tisztítással is járhat. Mégis sokak szerint ez az igazi értelme a szabadtéri sütés-főzésnek.

Hogyan működik a pellet grill?

A pellet grillekre tiszta és produktív égés a jellemző, szintén környezetbarát megoldás. A pellet sokféle ízben elérhető és precízen szabályozható a hőmérséklete. Sok modell alkalmas füstölésre is, így lehetőség van hosszabb ideig alacsony hőmérsékleten sütögetni.

A fapelletet egy üzemanyagtároló tartályba, úgynevezett garatba öntik.

Ezután egy csiga vagy egy acél spirál táplálja be őket egy főzőkamrába, amely elektromos árammal működik (a pellet grillsütőt egy konnektorba kell csatlakoztatni). Az égés során a fapellet meggyullad, felmelegítve a főzőkamrát. A grill levegő beszívó ventilátorokon keresztül juttatja be a kamrába, egyenletesen oszlatva el a hőt és a küllőt a főzési területen. A pellet grillsütők fő pozitívuma az, hogy sokkal könnyebben használhatók, mint a szén- vagy gázgrillek.

Ahogy a fentiek alapján látható minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, csak rajtunk múlik, hogy melyik grill illik leginkább az igényeinkhez és a stílusunkhoz, mert a lényeg, hogy különleges és magával ragadó sütési élményt biztosítsunk a szabadban.

Kapcsolódó

Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

A Karib-szigetek elmaradhatatlan eleme, ha szóba kerül, általában megemlítik a kalózokat is, és egykor olya
Elolvasom

Vacsorázz lazán és stílusosan – Íme néhány tipp a megfizethető vacsoraélményhez

Készen állsz rá, hogy külsőddel is feldobd balatoni vacsorátokat? Ráadásul mindezt úgy teheted meg, hogy mé
Elolvasom

Időutazás a lángossal

A lángos soha nem csak egy ételt jelentett a magyar kultúrában. Hiszen ez egy olyan ínycsiklandó fogás, ami
Elolvasom