Ha szeptember és Badacsony, akkor Laposa Szüret

Ha szeptember és Badacsony, akkor Laposa Szüret

Badacsony és a Laposa család neve már jó ideje összeforrt a köztudatban, hiszen rengeteget tettek a régió fejlődéséért az elmúlt időben, nemcsak a borászat, de a vendéglátás és a turzmus területén is. Az idei év a Hableány júniusi nyitása miatt egy újabb mérföldkő volt a család életében, és ez lesz az első év, hogy ide érkezik már be a termés feldolgozásra, ezért úgy gondolták, egy 3 napos szüreti programmal szeretnék megünnepelni ezt az évet.

 

“Különleges év az idei, mert valami nagyon új kezdődik, valami olyan, amit régen vártunk már. A Hableány nyitásával új lapot nyitottunk Badacsony életében, de a családunk és a birtok életében is. Idén először ide, a városközpontban lévő látványborászatba érkezik a termés, itt zajlik majd a szüret, amit a Hableány tereiből, bisztrójából testközelből is figyelhet majd a hozzánk látogató. Izgalmas időszak vár ránk! Szeretnénk meginvitálni, hogy látogass el hozzánk ebben az időszakban, ezért szerveztük meg 3 napos szüreti eseménysorozatunkat, ahol borkóstolók, beszélgetések, üzemlátogatások, dűlőtúra vár Rád.”

 

Laposa x Szent Donát Borest a Laposa Birtokon – 09.13. péntek 19:00

Laposa Bence (Laposa Birtok, Badacsony) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok, Csopak) közös beszélgetős borestje a birtok teraszán.

Két borász kolléga, mindketten közel egyidősek, Balatonról, családi borászatban dolgozva. Egyikük Badacsony, másikuk Csopak, de összeköti őket az olaszrizling, a borvidék, a régió, a közös célok, a minőségi borkészítés is.

Mindketten BalatoniKör tagok, közös ügyük a Hegybor és a BalatonBor, erről is szó esik majd, mint ahogy a Juniboros kirándulásokról, meg úgy általában: a balatoni életről.

 

frissAperitivo – tapasok és borok – 09.14. szombat 20:00 

Tapasok és borok, azaz laza egész napos kóstolás Laposa Lillával a teraszon a Laposa Szüret 2019 keretében.

Szombatra a frissTerasz csapata a borokhoz illő tapasokkal, bor+étel párosításokkal készül, a borokról Lilla mesél majd a betérőknek.

Egész nap lehet kóstolni, eszegetni, henyélni, pihenni, lazázni.

 

Délutáni történetek és borok dr. Laposa Józseffel a Szőlőhegy Bisztróban – 09.15. vasárnap 15:00 

Érdekes történetek és izgalmas borok  vasárnap délután a Szőlőhegy Bisztróban: kötetlen beszélgetés és borozás dr. Laposa Józseffel.

Amikor Laposa József, a pesti kádár család gyermeke és Barabás Eleonóra, badacsonyi lány összeismerkedtek egy balatoni vonaton, el is dőlt a távolba vezető sorsuk. Ők ketten az egykori Hableányban házasodtak össze – ezért is fontos számunkra családilag is az épület. Bár sokat éltek Pesten, világos volt számukra, hogy Badacsonyban képzelik el az életüket. Itt vettek szőlőt, kezdtek el földet művelni, bort készíteni, pincészetet építeni és rakták le a birtok alapjait.

A tájépítész Laposa József sok-sok könyvet és publicisztikát írt a magyar borvilágról, a régió borászatáról, történelméről, kutatta a Hableány múltját, a szőlőművelés fejlődését. Ha valaki, ő sokat tud mesélni Badacsonyról!

 

 

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom

Közeledik az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja

A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versenn
Elolvasom