Hal és Bor – Itt kezdődik a nagybetűs NYÁR

Hal és Bor – Itt kezdődik a nagybetűs NYÁR

Habár már hivatalosan megkezdődött a nyár, ez a hétvége volt az első, amikor turisták ezrei lepték el a Balatont (partot). Az északi parton számos rendezvény kapott helyet a pünkösdi hosszú hétvégén, többek között a Balatoni Hal- és Bor Ünnep Balatonfüreden.

A négy napos rendezvény számos programmal várta az érkezőket, kezdve a hal- és borkostólástól, családi programokon át egészen a koncertekig.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális vezetője elmondta az MTI-nek, hogy az esemény tizenhatodik alkalommal kínál programokat a látogatóknak a térség négy településén Balatonfüreden, Csopakon, Paloznakon és Tihanyban. A rendezvény célja a szórakoztatáson kívül a régió két nevezetességének, a halnak és a bornak a megismertetése és megszerettetése az érdeklődőkkel.

A sétányon álló pavilonokba idén is kitelepültek a helyi borászok a Balogh-, a Figula-, a Koczor-, a Koronczay-, a Hudák-, a Gyukli-, a Zelna Borászat, Koch Csaba, illetve Dúzsi Tamás kínálatából lehetett válogatni. Minden nap borbemutatók, borvásár, balatoni halak kóstolója várta a látogatókat. A helyi borászatokon kívül a szekszárdi borvidék képviseltette magát még a fesztiválon.

A borok mellett a balatoni halaké volt a másik főszerep, a Borcsa Étterem, a Horváth-ház és Borgaléria és a Garabonciás Csemege étkei kerültek terítékre. A balatoni választék mellett a tiszafüredi halételekkel is lehetett ismerkedni. A gasztronómiai érdekességekről Havas Dóra gasztroblogger, Dúzsi Tamás és Gyukli Krisztián beszélt kicsit a közönségnek.

 

 

A kulináris élvezeteken kívül kulturális élvezetek is helyet kaptak, hiszen fellépett szombaton: a Zűrös Banda, Pribojszki Mátyás együttese, vasárnap: a Jumping Matt and his Combo, a Cimbalinband Folk Quartet, a Hot Jazz Band, hétfőn pedig a Bognár Szilvia Sextet és a füredi Dixieland Band húzta el a talpalávalót.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők, ugyanis játékos formában ismerkedhettek meg a tó élővilágával és a Balaton-felvidék helyeivel, a programokat pedig a Kifli zenekar fellépése követte.

Igaz, hogy még csak most kezdődik a szezon, de ez alatt a négy nap alatt úgy érezhettük magunkat Balatonfüreden, mintha csak a főszezonba csöppentünk volna bele.  A városban minden vendéglátóhely: étterem, kávézó, bár, fagyizó és a strand is teljesen megtelt. Ez nem is csoda, hiszen a pünkösdi hosszú hétvége alkalmat adhatott egy kis kiruccanásra, pihenésre az embereknek, és a meleg, nyári időjárásnak köszönhetően mindenki, aki csak tehette a Balaton mellett döntött. Ha ez nem lenne elég, a Harley Davidson és a Vespa Találkozó is erre a hétvégére esett, így amellett, hogy a Hal- és Bor Ünnepen nézelődtek az emberek, a sétányról végignézhették a motoros felvonulást, sőt közülük többen is Füreden táboroztak a napokban, ezáltal akarva-akaratlanul különleges járgányokra bukkanhattunk és csodálhattuk meg őket.

Szerencsére sötétedés után sem állt meg az élet, hiszen a sétányon a pavilonok mentén ücsörögtek, borozgattak-eszegettek az emberek. A sétányt bezengte a tömeg nyüzsgése és a zene. Az esti koncerteknél mind megteltek az ülőhelyek, sokán állva vagy a móló szélén ülve hallgatták a fellépőket egy-egy pohár bor társaságában a meseszép környezetben.

Nyár, Balaton, Nyüzsgés, Eszem-iszom. Ezekkel a szavakkal írható le a hangulat, amit Füred árasztott magából az elmúlt napokban. Szerintem mindenki, aki a rendezvényen járt nagy mosollyal és új élményekkel gazdagodva távozhatott, amikre öröm lesz majd visszaemlékezni a hidegebb téli napokon.

Ha még nem látogattatok el a Balatoni Hal- és Bor Ünnepre, akkor jövőre mindenképpen tegyétek meg, ha szeretnétek egyből a nyár kellős közepébe csöppeni! ?

Füreden viszont ezután sem áll le az élet, folytatódik a nagybetűs nyár, hiszen június 14-től 16-ig a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál kerül megrendezésre. Koncertek a Blaha Lujza utcában, könyvbemutatók a Vaszary Galériában, borkóstoló és minden más, ami csak BALATON!

Hirdetés

Kapcsolódó

Tarolt a vászolyi sajt a Mondial du Fromage versenyen

Múlt héten ért véget sajtvilágbajnokság, vagyis a Mondial du Fromage, melyet ötödik alkalommal rendeztek me
Elolvasom

Hirdetés

Tapasokkal és egy igazán mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Amikor vége a nyárnak, és kicsit kiürül a Balaton, egy új korszak következik: egy olyan szakasza az évnek,
Elolvasom

Saját sörtípussal tér vissza októberben a Nyitott Főzdék Napja

Eddig mintegy húsz magyar kisüzemi sörfőzde csatlakozott az október 2-án tartandó Nyitott Főzdék Napjáho
Elolvasom