Új hullámok csaptak a Balaton partjára a Babel Jazz Fest-tel

Új hullámok csaptak a Balaton partjára a Babel Jazz Fest-tel

A már jól ismert Babel Sound világzenei fesztivál szervezői által került megrendezésre idén először a Babel Jazz Fesztivál, amelynek köszönhetően egy újabb színvonalas rendezvénnyel bővült a Balaton part. Május 27. és 29. között Budapesten, az utána következő 3 napban Balatonbogláron várták a jazz zene szerelmeseit.

 

A délutáni órákban érkeztem meg Balatonboglárra, amelynek hangulata talán nem is összehasonlítható más balatoni településsel.  A Babel Jazz közvetlen a szabadstrand mellett, a boglári Tenisz Klub területe és a Babel Camp Pinceklubja szomszédságában adta a zenei találkozások színhelyét. A koncertek 17 órától kezdődtek. A helyszínen különböző harapnivalókkal, illetve borokkal és üdítőkkel várták az érkezőket, így a koncertek szünetében lehetőség volt eszegetni, vagy esetleg bort kóstolni, akár beszélgetni a zenészekkel is, illetve sétálni egyet a boglári szabadstrandon. Ezen a napon lépett fel a hollandiából érkező, a mai napig ritkaságnak számító női szaxofonos: Kika Sprangers, az izraeli Subtext Duó, zongorán Gadi Lehavi-val és gitáron pedig Yoav Eshed-del, valamint a Rafael Márió Trio, akik a mainstream jazz világába kalauzoltak el minket. Az este fénypontja pedig Snétberger Ferenc volt, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar gitárművész.

 

A rendezvény az idilli környezetnek köszönhetően már első pillantásra rokonszenves volt, a zenészek pedig varázslatos hangulatot teremtettek.  Egyes fellépők szereplésük után szintén beültek a nézőtérre és velünk együtt hallgatták a soron következő előadót. A nézők – köztük én is – átadtam magam a zenének. Úgy érezhettük magunkat, mintha valami igazán kifejező, közvetlen, érzelmes világba csöppentünk volna bele, ahol mindenki nyitott a másikra.  Az este után olyan érzésekkel távoztam a Babel Jazzről, hogy tényleg van olyan, hogy egy embernek a hangszere a lelke, és ezen keresztül tud kommunikálni olyan módon, ahogyan mások nem képesek rá. Ez alatt az egy este alatt is teljesen átjárt a Babel hangulat, ami nem szól másról, mint a nyitottságról kultúrák és emberek felé.

 

 

A Babel Soundról és az első Babel Jazz háttér történetéről Viszt Viktorral beszélgettem, aki a fesztivál kommunikációs vezetője és egyben szervezője is.

 

Balaton.hu: Hogy indult a Babel Sound? Mi az amit tudni kell róla?

Viszt Viktor: “A Babel Sound 2010-ben indult Budapesten. Első alkalommal a világzenén belül viszonylag ismertebb neveket hívtunk meg rá, úgy mint Rachid Taha-t, vagy Shlomo Bar-t. Ez egy 2 napos történet volt, hazai és külföldi fellépőkkel egyaránt, a Millenáris és a mára már bezárt West Balkán volt a helyszín. Következő évben jöttünk le először a Balatonra; Fonyódligeten a volt úttörőtábor területére. Azóta már voltunk Balatonlellén is, és az elmúlt három évben Balatonbogláron vagyunk.

A Babel Sound-nak az a legnagyobb különlegessége, amit mindig elmondok, hogy nem csak a koncert napjára hívjuk az előadókat, hanem mi már úgy keressük fel őket, hogy töltsék velünk az egész hetet és éljék meg velünk a fesztivált. A legtöbben közülük nyitottak erre, itt pedig általában mindenkit beszippant a Babel hangulat és együtt zenélnek egész nap, sőt van hogy a napközbeni programokban aktívan részt is vesznek.

Tavaly-tavalyelőtt már volt olyan zenész, aki a gasztro programokban konkrétan megfőzte a nemzetisége jellegzetes ételét, amit aztán szétosztottunk a közönség között, és volt aki flamencót oktatott napközben, vagy éppen jógát tartott. Amellett, hogy a Babel Sound-on este koncertek vannak, napközben interaktív, nemzetiségi jellegű programok kapnak helyet. Tavaly önálló kultúrsátra volt Indonéziának, Indiának, Olaszaszországnak, Törökországnak és Portugáliának. Idén is hasonló lesz a felhozatal, de évről-évre törekszünk egy kis változatosságra. Ezekben a sátrakban kézműves foglalkozások, hangszeres workshop-ok, zeneelméleti előadások kapnak helyet. Gyerekprogram rengeteg van napközben, így a családosok sem unatkoznak nálunk.

Tavaly kezdtünk el egy új programot, amely kifejezetten a zenészeknek szól, mert ha már itt vannak a külföldi zenészek, ne csak ők tanítsanak minket és tartsanak előadásokat nekünk, hanem mi is nekik. Ezért van egy zeneélmény sátrunk, ahol magyar népzenét és magyar zeneelméletet, Kodály módszert tanulhatnak a távolról érkező muzsikusok.

Van olyan zenész aki idén már úgy jön vissza, hogy amit tavaly tanult tőlünk magyar népdalt, előadja nekünk áthangszerelve, a saját kultúrájának megfelelő zenei jellegzetességekkel.”

 

B.: Hogyhogy lehoztátok a Balatonra a rendezvényt? Miért gondoltátok, hogy itt otthonra találhat a Babel Sound?

V.V.: “Olyan helyet akartunk, ahol valahogy a kikapcsolódás és a kultúra összeköthető. Bárhol voltunk eddig az évek alatt, olyan helyszínünk volt, ami közvetlen vízparti. 3 éve vagyunk Balatonbogláron és konkrétan a szabadstrand területén van a fesztiválunk.”

 

B.: Most beszéljünk kicsit a Babel Jazz-ről is. Mi az ami kialakulóban van itt?

V.V.: “Míg a Babel Sound világzenéről szól, a Babel Jazz – ahogy a neve is mutatja – a jazz irányvonalat képviseli.

A világzene és a jazz között is van egy átmenet, a world jazz, vagy ethno jazz. Sok előadó volt már a Babel Sound-on is aki ezt a műfajt képviselte. Általában a fellépőket úgy állítjuk össze, hogy járjuk a külföldi zenei szakvásárokat. A kapcsolati hálóban pedig egyre több jazz zenésszel ismerkedtünk meg. Van az Amersfoort Jazz Festival hollandiában, ahová már évekkel ezelőtt is ellátogattunk és igazán jó kapcsolatunk alakult ki az ottani igazgatóval. Tavaly indult egy közös projektünk, a Laureate World-Jazz tehetségkutató verseny, aminek mi voltunk a magyarországi partnerei. A tehetségkutatóra sokan jelentkeztek, akik közül kiválasztottunk 10 zenekart. Örömteli, hogy szinte mindenki hazavihetett valamit, még ha nem is az első 3 hely díj egyikét, de odaítéltünk lemezmegjelenést a NarRator Records-nál, vagy részvételt éppen a mostani rendezvényen, a Babel Jazz-en, ahogy balatonboglári Bor és Jazz fesztiválon is. A fődíjat a Fekecs Ákos Project vitte el, akik felléphettek az Amersfoort Fesztiválon éppen a múlt héten. Így kezdett kialakulni a jazz-es vonal, és idén először megrendeztük a Babel Jazz Fesztivált Balatonbogláron. A külföldi fellépőket – a Babel Soundhoz hasonlóan – most is úgy hívtuk meg, hogy ne csak a saját koncertjük estéjén, hanem több napra a vendégeink legyenek. Azok, akik itt tudtak maradni, néha nap közben is együtt jam session-öztek a Babel Camp-ben, ahol egy színpadot direkt erre rendeztünk be.“

 

B.: Kinek tudnád ajánlani a Babel Jazz Fesztivált?

V.V.: “Mindenkinek ajánlom, aki a balatoni kikapcsolódást egy kis kulturális programmal szeretné összekötni, színesíteni, és természetesen az összes jazz rajongónak aki kíváncsi külföldi és hazai jazz zenészekre, nem csak ismert előadókra, de új hangokra is. Az rendezvénynek van egy kulturális értékmegőrző és utánpótlás nevelő vonatkozása is. Ide tartozik az előbb említett, szabadon igénybe vehető jam session színpad a Babel Camp pinceklubban, ahol hangszereket, erősítőket és teljes hangtechnikát biztosítunk. Ezenkívül volt egy program, ami kifejezetten zeneiskolákon keresztül kommunikáltunk, amely alapján a zenei felsőoktatásban tanuló diákoknak és tanároknak ingyenesen biztosítottuk a rendezvény látogatását teljes ellátással és szállással együtt”

 

B.: Hogy alakult az elmúlt években a látogatók száma ?

V.V.: “A Babel Sound-ot killencedik éve csináljuk, és szerencsére egyre népszerűbbé válik. Vannak mind itthonról, mind pedig külföldről, akiknek annyira bejött a Babel hangulat, hogy évről évre a fesztivál időszakára tervezik a nyaralásukat. Ez most a Babel Jazzel egy teljesen új világ, fontos, hogy elérjük azokat az embereket akiknek szólunk. Nyilván ennek is lesz egy felfutási ideje, mint ahogy a Babel Sound-nak is volt.

Fontos, hogy sem a Babel Sound, sem a Babel Jazz valószínűleg nem lesz tömegek által látogatott mainstream fesztivál. Nem is az a célunk. A Babel Sound esetében fontos az interaktivitás. Hiszünk benne, hogy a legjobb mód a kultúrák megismertetésére az emberek aktív bevonása a programokba. Akárhogy is nézzük, ez egy korlátos lehetőség, hiszen egy bizonyos létszám fölött többen már csak nézni tudnák, ahogy mások pl. azulejo-t, azaz portugál csempét festenek.”

 

B.: Mik a tervek a jövőre nézve?

V.V.: “Ez volt ugye az első Babel Jazz, és mindenképp meg szeretnénk rendezni jövőre is.

Amit hosszú távú terveink közül ki tudnék emelni a Babel Camp. Ezt egy egész évben üzemelő művészeti alkotó tábornak nevezném próbatermekkel, stúdióval, színházteremmel, egybekötve szállásokkal és étteremmel. Egyelőre az építési fázisban vagyunk, de már működik a területen a Babel Camp Romkocsma, ahol rendszeresen vannak előadások, koncertek, illetve a Babel Sound Fesztivál ideje alatt itt szállásoljuk el a zenészek nagy részét, lehetőséget teremtve a közös zenélésekre, alkotásra és kapcsolatépítésre. A későbbiekben előadásokat és táborokat is tervezünk a Campbe; zenei, színházi, tánc, vagy éppen filmes workshopokat, mesterkurzusokat.

 

Aki szeretne hasonló élményeket átélni, szereti a világzenét és nyitott rá, hogy megismerje más népek kultúráját, már most készítheti a naptárát, hiszen július 15-től 21-ig idén is lesz Babel Sound Fesztivál Balatonbogláron! 🙂

Kapcsolódó

Ismét lecsap a Balatoni Retro Láz a Plázson

A Plázson augusztusban is sorjáznak a jobbnál-jobb bulik: ezen a pénteken a Delta koncertezik a Balaton nag
Elolvasom

Sűrű hétvégét ígér a Plázs

Rúzsa Magdi először lép fel idén, Majka pedig ráadás koncertet ad a Plázson, de lesz szerelemcsütörtök és h
Elolvasom

Bulikavalkád a Plázson: érkezik Horváth Tamás, a Neoton Família és a Hódítás éjszakája

Ha változatos koncerteket és bulikat keresünk a Balaton partján, akkor továbbra is a Plázs a legjobb helysz
Elolvasom