Hatékonyabb és környezetkímélőbb lesz az ivóvízellátás a Balatonon

Hatékonyabb és környezetkímélőbb lesz az ivóvízellátás a Balatonon

A grandiózus, több száz milliárdos beruházás keretein belül a régió ivóvízszükséglete fenntartható módon is biztosíthatóvá válik majd az évtized végére.

Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátási rendszerét. A fejlesztés 147 település 320 ezer lakosát érinti. A várhatóan 2024-ben kezdődő beruházás során modernizálják az ellátási rendszert, és megszüntetik a Balatonból történő vízkivételt, egy költség- és energiatakarékosabb, környezetkímélőbb rendszer biztosítja majd a Balaton-régió vízellátását, ráadásul kiváló minőségű ivóvízzel – írja a balatonfured.hu.

A kiemelt regionális beruházás tervezésére hárommilliárd forint támogatást nyert a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A tervezők elkezdték az önkormányzatokkal valamint a megépítendő ivóvízvezeték-hálózat által érintett ingatlanok tulajdonosaival az egyeztetéseket, a tervezett nyomvonalon geodéták és talajmechanikai szakemberek kis átmérőjű fúrásokkal vesznek talajmintákat.

A fejlesztés lényege, hogy hosszú távon fenntartható módon biztosítsák a régió szükséges ivóvízmennyiségét, ráadásul a karsztvíz révén kiváló minőségű ivóvizet tegyenek elérhetővé.
A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, jelentős ingatlanfejlesztések zajlanak, mindez egyre nagyobb vízigénnyel jár. Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják, Balatonfüreden is üzemel ehhez szükséges vízkivételi mű. A tó vize sérülékeny, egyre gyakoribbak a csapadékhiányos időszakok, védeni kell tehát a Balaton vizét, ráadásul a karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz.

A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig kiválthatják az elavult, gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemelő, teljes felújításra szoruló, 40-50 éves regionális vízvezeték-hálózatot. A jelenlegi, a Balatonból történő költséges felszíni vízkivétel helyett karsztvízzel, illetve a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő, technológiai vegyszer alkalmazása nélkül, energiatakarékosan, fenntartható és környezetkímélő módon az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

Megszűnhet tehát a Balatonból történő vízkivétel, helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldhatják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel.
A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében 2023. novemberéig elkészítik a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket; az érintett területeken pedig elkészítik a vízvezetési szolgalmi joggal és a területszerzéssel kapcsolatos dokumentációkat. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot fordítanak, ilyen volumenű ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A több száz milliárdos beruházás a tervek szerint az évtized végére valósulhat meg.


Forrás: balatonfured.hu
Fotó: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Ma indul a harmadik Holtszezon fesztivál Veszprémben

A nagyszabású rendezvény idén is nívós fellépőket és előadókat sorakoztat fel egy seregnyi helyszínen. - -
Elolvasom

Egy pálos kolostor feltárása kezdődött meg Balatonszemesen

A Balaton északi és déli partján egyaránt megtalálhatóak a pálos rend működésének nyomai. Ezúttal a balaton
Elolvasom

Ma estétől lezárják Balatonalmádi központját a Fidesz frakcióülése miatt

A kormánypárt tagjai ezúttal Balatonalmádiban gyűlnek össze a parlament tavaszi ülésszaka előtt. - - J
Elolvasom