Hiába lassult be a lakáspiac, a falusi CSOK-ot még mindig falják

Hiába lassult be a lakáspiac, a falusi CSOK-ot még mindig falják

A falusi CSOK-os településeken az átlag-négyzetméterár 232 ezer forint, míg a Budapesten kívüli átlagérték 468 ezer. A legdrágább még mindig a balatoni régió – írja a vg.hu.

Kivételes helyzetben maradnak a falusi CSOK-os települések, mivel az állami támogatást 2024 végéig meghosszabbították, az árak pedig még mindig viszonylag alacsonyak – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely bemutatja az érintett településeken található ingatlanok iránti kereslet alakulását és a kínálati árakat.

Akár ötmilliós lakásfelújítási támogatás a kistelepüléseken

Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon a lassulás jelei mutatkoznak, a támogatás meghosszabbítása extra keresletet hozhat. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi CSOK keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár ötmillió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi CSOK maximális tízmilliós összegéből – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A falusi CSOK-os ingatlanok a környékbeli és az országos átlagárakhoz mérten olcsóbbak. A vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott, maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

Több tényezőnek is köszönhető, hogy a fővároson kívüli lakáspiacon a falusi CSOK-os ingatlanok iránti kereslet a tavalyi nehezebb év ellenére az arányokat tekintve erősödött. 2022-ben az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi CSOK-os kistelepülések, szemben a 2021-es év 17 százalékával – tette hozzá az Ingatlan.com szakértője. Az ingatlanhirdetési portál adataiból az is kiderül, hogy az eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéseiből több mint 15 ezer falusi CSOK-os településeken található.

26 millió vs. 40,8 millió forintos átlagárak

A fővároson kívüli kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi CSOK-os településeken 26 millió forint volt ugyanez az érték. 

A négyzetméterárakban is jókora az eltérés: a falusi CSOK-os településeken 232 ezer forint az átlag, szemben a fővároson kívüli lakáspiac 468 ezer forintos országos átlagértékével. 

A szakember közölte, hogy az országon belül jelentősek az eltérések. A Balaton közelsége miatt a Veszprém vármegyei falusi CSOK-os ingatlanok tartoznak a legdrágábbak közé 451 ezer forintos átlagos négyzetméterárukkal. Győr-Moson-Sopron megye is az élbolyban van 373 ezer forinttal. A legolcsóbbak közé sorolható Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegye, ahol 70–126 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár a falusi CSOK-os településeken.

Balogh László szerint a magasabb összegű támogatások miatt a falusi CSOK-os településeken lévő ingatlanok felértékelődhetnek a vevők számára, ami közvetve hozzájárulhat a kistelepüléseken élők vagyoni felzárkózásához is.Forrás: vg.hu
Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom