8 gyanús jel, ami kártevőre utal a nyaralóban

8 gyanús jel, ami kártevőre utal a nyaralóban

Tavasszal vagy nyár elején, amikor az ember hosszú idő után látogat el a nyaralójába, több meglepetés is fogadhatja. Ideális esetben ugyanúgy néz ki, mint ahogy hagytuk, de előfordulhat, hogy a téli időszak alatt olyan kéretlen látogatók vették birodalmukba az ingatlant, mint az egerek, a csótányok vagy a denevérek. Szerencsére a különböző kártevők hagynak maguk után nyomokat, így ha megfigyeljük őket, tudhatjuk, hogy pontosan mivel állunk szemben.

Mi történhet a nyaralónkkal télen?

Miután nyár végén hátrahagyjuk a nyaralót, jellemzően felé sem nézünk a következő szezonig. Esetleg a szomszédokat megkérhetjük, hogy tartsák szemmel a ház biztonságát, vagy riasztórendszerrel is védekezhetünk, de egyébiránt a gondviselésre bízzuk az üdülőnk sorsát. Ha figyelmet fordítottunk a téliesítésre, nem érhetnek minket meglepetések a vízcsapok, a csatorna és az elektromos hálózat tekintetében sem, a kéretlen látogatók ugyanakkor komoly fejtörést okozhatnak, amikor újra birtokba vesszük a nyaralónkat.

8 jel, ami kártevőre utal

A legtöbb kártevő, ami a nyaralónkban tölti a téli időszakot, nem okoz hatalmas károkat, hiszen sok esetben téli álmot alszanak és csupán enni kelnek fel. Éppen emiatt általában nem is találkozunk velük, hiszen mire meglátogatjuk a nyaralót, ők már kiköltöznek, így csupán esetleges nyomaikat láthatjuk.

Pókhálók

A pókháló az, ami szinte minden nyaralótulajdonost fogad, ugyanis óhatatlanul bezárunk pár pókot télire. Ők jobb híján hálót szövögetnek, így számítván némi táplálékra, ami, hogy ha szerencséjük van, szintén a házban ragadt télire. Tavaszra sok esetben a pókok hűlt helyét találjuk, ám hálóikba beleakadunk, melyek, mire megtaláljuk őket, jellemzően porral fedettek.

Ürülék

Az ürülék az egyik legárulkodóbb jele annak, ha valamilyen rágcsáló járt a házban a téli időszakban. Ez lehet patkány, egér, pele, denevér vagy akár nyest is. Az ürülék méretéből következtethetünk az elkövetőre, így arra is, hogy az eltakarításon túl van-e további teendőnk. A pele és a denevér például csakis alvóhelyként használja hajlékunkat, ám a többi rágcsáló visszajárhat, különösen akkor, ha idővel finom falatokat is talál.

Nemcsak az emlősök, hanem a különböző rovarok is hagyhatnak maguk után ürüléknyomokat, így a pókok és a csótányok is, ám ezek jóval kisebbek, így csak akkor fedezhetjük fel, ha fehér felületen ejtették el őket.

Fűrészpor

A fűrészpor leggyakrabban szú jelenlétére utal, ám ha faforgácsokat találunk, akkor bármilyen rágcsáló szóba jöhet. Az egér, a patkány és a nyest szinte bármin átrágja magát, így a fa sem állítja meg. Ha nagyobb kárt okozott, a nyikorgó lépcső is lehet intő jel, ami a legrosszabb esetben akár le is szakadhat alattunk.

Hernyók

Előfordulhat, hogy különböző hernyókkal találjuk szembe magunkat, melyek a falon vagy a bútorokon másznak. Bár ezek élőlények, és nem nyomok, ezeket is be kell azonosítani, hogy tudjuk, mivel van dolgunk. A hernyókból leggyakrabban molylepke, lisztbogár vagy zsizsik lehet, ezért érdemes utánajárni, és a megfelelő módon kezelni a betolakodókat.

Lábnyomok

Lábnyomokat leginkább a rágcsálók hagynak, és méretükből következtethetünk arra, hogy pontosan mi is járhatott a házunkban távollétünk alatt. A sáros kis mancsok foltot hagyhatnak a padlón, a bútorokon de akár a ház körül is – a nyomokat követve pedig akár a fészket is megtalálhatjuk!

Ételmaradékok

Az ételmaradék is gyakori jelenség, ha betolakodó járt a nyaralóban. Az állatok sokszor kintről hurcolják be a táplálékot, majd hagynak belőle, de ha véletlenül mi felejtettünk valami élelmiszert a lakban, azt találjuk szétcincálva, mire visszatérünk. Az élelmiszermaradékot a legtöbb kártevő szereti, így a csótányok, a legyek és az egérfélék is.

Rágásnyomok

A rágásnyomok is rágcsálók jelenlétéről árulkodnak. Ha nagyon be akarnak jutni, a falakon is át tudják fúrni magukat, így nemcsak a szigetelésben, hanem az elektromos hálózatban is kárt tehetnek.

Bűz

Ha szemünkkel nem fedezünk fel semmi nyomot, orrunkkal még érezhetjük! A befészkelt állatoknak ugyanis van egy sajátos szaga, különösen akkor, ha rendszeresen oda ürítenek. Ha megmagyarázhatatlan bűzt érzünk, eredjünk a nyomába, mert biztosak lehetünk abban, hogy a forrás közelebb van, mint hinnénk!

Hogyan előzzük meg a kártevők látogatását?

A téliesítés során győződjünk meg arról, hogy semmilyen ételmaradék nincs a lakásban! Az esetleges tartós élelmiszereket zacskók helyett üvegekbe zárjuk el, így illatok nem fogják odavonzani a kártevőket. Zárjuk el a vízcsapokat, így gondoskodva arról, hogy ne fagyjanak el vagy ne csepegjenek, ugyanis a csótányok előszeretettel választják lakóhelyükül a nedves helyeket. Ellenőrizzük, hogy vannak-e kisebb-nagyobb rések a falban, és a tetőt is nézzük meg! Ha találunk elmozdult cserepet, állítsuk a helyére, így megelőzve, hogy valami a tetőtérbe költözhessen.

Ha mindent megtettünk nyaralónk védelme érdekében, nagy károkkal biztosan nem fogunk szembesülni, amikor újra birtokba vesszük tavasszal.

Kapcsolódó

MI-ben a vállalati jövő

A generatív mesterséges intelligenciát (GenAI) szervezetek és magánszemélyek már tömegesen és rendszeresen
Elolvasom

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A
Elolvasom

Minőségi mosdókagylók színes palettája vár a Diplon-nál!

A minőségi berendezések használata a fürdőszobában növeli az otthonunk értékét. Vegyünk egy alap példát: e
Elolvasom