Közös nyilatkozatot fogadtak el Veszprém város és három vármegye közgyűlései az EKF-együttműködésről

Együttes ülésen fogadtak el közös nyilatkozatot Veszprém város, valamint Somogy, Veszprém és Zala vármegyék közgyűlései a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban való együttműködésről csütörtökön Veszprémben.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak és Európának is üzenet a térségben élők elkötelezettségéről az, hogy három vármegye és Veszprém város képviselő-testülete együttes ülésen tesz hitet az EKF kezdeményezés eszméje mellett. Ez az elhivatottság pedig nemcsak a térség jövője, hanem egymás iránt is érvényesül – tette hozzá.
    

Jelezte: a három vármegyét és Veszprém városát, bár közigazgatási határok választják el egymástól, a munka, a családi kapcsolatok, és a hétköznapi élet során is egységet alkotnak. Ezért a miniszter az EKF-kezdeményezést jó lehetőségnek nevezte arra, hogy a Bakony-Balaton térségben élők együtt építsenek egy közös jövőt.
    

Azzal, hogy idén Európa figyelme a régióra irányul, az itt élők megmutathatják, hogy térségük legalább olyan szép, kellemes, művelt és vendégszerető, mint Európa számos más “turisztikailag divatosabb” helye – emelte ki Navracsics Tibor.
    

Porga Gyula Veszprém polgármestere emlékeztetett: már a pályázat beadásakor megfogalmazódott a térségi szemlélet, és a három Balaton-parti vármegye már akkor is támogatta a programot.
    

Az EKF-programot a térség településeivel közösen kezdték el és valósítják is meg, az azonban nemcsak 2023-ról szól, hanem arról is, hogyan lehet a régióban a közösséget erősíteni.
    

Biró Norbert Somogy vármegye közgyűlésének elnöke reményét fejezte ki, hogy a kialakított együttműködés a jövőben is folytatódik.
    

Polgárdy Imre Veszprém vármegye közgyűlésének elnöke szerint a város bátor döntést hozott, amikor a régió bevonásával képzelte el az EKF-programot, és felismerte az ebben rejlő lehetőséget.
    

Pál Attila Zala vármegye közgyűlésének elnöke is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, majd méltatta, hogy a programokat az akadálymentesség, a fenntarthatóság és a gyermekbarátság jegyében szervezték.
    

Az együttes ülésen a négy képviselő-testület jelen levő tagjai egyhangúlag fogadták el a közös nyilatkozatot.
    

Ebben az áll, hogy a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők fontosnak tartják, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét, megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket, illetve a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához.
    

Emellett hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét, valamint kelet-nyugat közötti híd szerepét, továbbá minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó

Kartondobozzal takarta az arcát miközben kirabolta a siófoki éttermet

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki több mint 5 millió forintot lopott el egy siófoki étterem széfjéből ta
Elolvasom

Mutatjuk a 2023-as Veszprémi Könyvhét programjait

Az idei könyvhét június 8 és 10 között kerül megrendezésre a Királynék városában. - - JÚNIUS 8., CSÜTÖ
Elolvasom

2023 nyarán Balatonudvari lesz a kortárs festészet otthona

Az idén 90. életévét betöltő Keserü Ilona a kortárs képzőművészet egyik legnagyobb alakja. Közel hét évti
Elolvasom