Hivatalosan is megkezdődött az EKF programsorozat Veszprémben

Hivatalosan is megkezdődött az EKF programsorozat Veszprémben

A hétvégén szállingózó hóesésben, fergeteges megnyitóval vette kezdetét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat a királynék városában.

Az eseményen Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök azt mondta: sokkal több az, ami Európa nemzeteit összeköti, mint ami elválasztja. Az Európa kulturális fővárosa cím célja kiemelni az uniós tagországok kulturális gazdagságát, valamint elmélyíteni az európai polgárok körében az azonos kulturális térhez való tartozás érzését, elősegítve egymás kölcsönös megértését, fogalmazott.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter veszprémi sajtótájékoztatóján közölte, abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség együtt vesz részt az események lebonyolításában, az EKF-programnak regionális és területfejlesztési dimenziója is van. Szeretnék megmutatni a kultúra gazdasági erejét, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a kreatívipar, a kultúra és a kulturális örökség felhasználása egy gazdasági modell alapjává is válhat. Kiemelte, hogy a magyar kultúra napja különös apropót ad a programsorozat megnyitójának, szimbolikus jelentősége van a Himnusz születése 200. évfordulójának, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának – írja a 24.hu.

Porga Gyula veszprémi polgármester tájékoztatása szerint 116 önkormányzat csatlakozott az EKF-programhoz. Elmondta, hogy 2030-ra Veszprém Európa húsz legélhetőbb városának egyike kíván lenni.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója tudatta, hogy az EKF-program összköltségvetése 74 milliárd forint, amelyből 72 milliárd forintot az állam biztosított. A fennmaradó kétmilliárd forint a résztvevő önkormányzatok befizetéseiből, valamint az EU által odaítélt 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri-díjból áll.Forrás: 24.hu
Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom