Hitelfelvétel nehéz anyagi helyzetben? Így segíthet az adósságrendező hitel!

Hitelfelvétel nehéz anyagi helyzetben? Így segíthet az adósságrendező hitel!

A hitelfelvétel mindig nagy döntés, és alapos mérlegelésnek kell megelőznie. Laikusként nem könnyű feladat számba venni, hogy mely konstrukciók a legkedvezőbbek számunkra, milyen feltételeket kell teljesítenünk, és azok hogyan változhatnak az évek előrehaladtával. De jó tudni: ha nehéz anyagi helyzetben vagyunk, akkor is vannak lehetőségeink a pénzintézeteknél, nem kell azonnal olyan drasztikus döntésekben gondolkodnunk, mint például a nyaralónk eladása. Nézzük, mit érdemes választanunk!

Hitelfelvétel tudatosan

A hitel feltételei és időtartama természetesen attól is függ, hogy milyen típusú kölcsönre van szükségünk, de befolyásolja ezt a felvenni kívánt összeg nagysága, valamint a havi jövedelmünk is. Éppen ezért első lépésként érdemes a különböző lehetőségek kapcsán számba venni,hogy milyen fix havi törlesztőrészletet tudunk mindenképpen vállalni, kaphatunk-e a fizetésünk függvényében olyan kölcsönt, amelyet tervezünk.

Fontos emellett előre kalkulálni a kamatokkal, valamint az úgynevezett THM-mel, azaz a teljes hiteldíjmutatóval. Ez az érték megmutatja, hogy az adott hitelt követően az adósnak egy év elteltével a tőkén túl mekkora összeget kell befizetnie. Mindenképp mérlegeljük a futamidőt is, és hosszú távon gondoljuk végig, hogy lehetséges-e ennyi idő alatt fixen tartani a havi törlesztőrészletet. Itt érdemes belegondolni, hogy mi minden segíthet a törlesztésben, lehetnek-e plusz bevételeink, például abból, hogy a Balaton-parti nyaralónkat kiadjuk a főszezonban.

Az adósságrendező hitelről

Természetesen a legnagyobb tervezés mellett is történhetnek váratlan dolgok: baleset, haláleset, munkahelyvesztés vagy egy világválság, amely túlzottan magas inflációt hoz magával. Ebben az esetben pedig előfordulhat, hogy bármilyen alaposan gondoltuk is végig a hitelt, vagy hiteleket, a nehéz anyagi körülmények között nem tudjuk vállalni az eddigi konstrukciót. Ennek megoldására szolgál az adósságrendező hitel.

Mit jelent pontosan az adósságrendező hitel?

A megnőtt törlesztőrészletek, a magas kamatok, egy esetleges hitelkártyatartozás mind megnehezíthetik a mindennapjainkat. Ha meglévő hitelünk, vagy hiteleink konstrukciói már elavultak és gondot okoz ezek mellett törleszteni a mindennapokban, az adóságrendező hitellel kiválthatjuk ezeket és kedvezőbb feltételekhez juthatunk. Az adósságrendező hitel egyik legnagyobb előnye, hogy a többféle felvett hitel egyetlen közös adóssággá alakítható.

Hol vehetjük fel az adósságrendező hitelt?

Ezt a típusú hitelt igényelhetjük annál a banknál, amelynél az előző kölcsönöket is felvettük. Fontos tudni azonban, hogy nem ez az egyetlen, kötelező út. Igénybe vehetjük más pénzintézetek segítségét is, sőt érdemes minél több lehetőséget feltérképezni. Az adósságrendező hitel kapcsán ugyanis éppen úgy, mint más kölcsönök esetében, a különböző bankok eltérő konstrukciókat kínálhatnak. Ezért az alapos mérlegelés itt is szükséges.

Melyek a legfőbb feltételek?

Az adósságrendező hitel esetében rendelkeznünk kell munkahellyel és rendszeres havi jövedelemmel. Amennyiben a hitelkiváltás jellege a jelzáloghitelt jelenti, megfelelő értékű ingatlant kell birtokolnunk a kölcsön felvétele előtt. Emellett szükséges a 18. betöltött életév, valamint a bejelentett magyarországi lakcím és a magyar okmányok is. Ha az adós hivatalos élettársi viszonyban vagy házasságban él, köteles bevonni partnerét adóstársnak.

Továbbá természetesen át kell mennünk a bankok által lefuttatott adósminősítési és hitelbírálati folyamatokon. Ennek részeként átnézik a múltbeli hiteleinket, ellenőrzik, fordult-e elő késedelem, illetve biztosan bekérik a különböző ehhez kapcsolódó igazolásokat, szerződéseket. Számoljunk azzal, hogy az alapos ellenőrzés hosszabb időt vehet igénybe.

Melyek a legfőbb előnyök?

Az adósságrendező hitel számos előnyt, könnyebbséget hoz magával a mindennapokban. Nézzük, melyek a legfőbb szempontok!

·       a havi kiadás csökken,

·       a futamidő megnövelhető,

·       minden hitelünk egy konstrukcióban, illetve egy intézményben összpontosul,

·       a devizaalapú hitel forintalapúra cserélhető,

·       növelhetjük a törlesztőrészletet és csökkenthetjük a futamidőt,

·       felvehetünk nagyobb kölcsönt annál, mint ami a rendezéshez szükséges.

A hitelfelvétel lépései

Miután pozitív hitelbírálatot kaptunk, egy-két hét után sor kerülhet a szerződés megkötésére. Amennyiben jelzáloghitelt igénylünk, közjegyzői okiratra is szükség lesz, amelynek költségei az adóst terhelik. Az adósságrendező hitel nem a saját számlánkra fog érkezni, amennyiben éppen az adóssággal egyenlő összeget kértünk, hanem oda, ahol a tartozásunk fennáll.

Kérjünk segítséget!

Fontos, hogy az adósságrendező hitel kapcsán is kérhetünk szakértői véleményt: fordulhatunk szakemberhez, aki felvázolja a lehetséges konstrukciókat és segít kiválasztani a lehető legjobb alternatívát. Ha bankfüggetlen hitelszakértőt keresünk, biztosak lehetünk abban, hogy objektív támogatásban lesz részünk.

Amennyiben érezzük, hogy a hétköznapjainkban egyre nagyobb stresszt okoz a hiteltörlesztés miatti félelem, ne szégyelljünk minél előbb lépni ezzel kapcsolatban. Az adósságrendező hitel számos előnyt kínál számunkra, ha nehéz anyagi helyzetbe kerültünk. Nem utolsó sorban pedig a mindennapokban érzett szorongást is magunk mögött tudhatjuk.

Kapcsolódó

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom

Hogyan kell beállítani a kardántengelyt?

A kardán a legfontosabb alkatrészek közé tartozik minden egyes jármű esetében. A meghajtási rendszer egyik
Elolvasom